Sembla antagònica la relació entre l'empresa i la cultura. O, almenys, aquesta ha estat en molts casos la percepció d'una part de la societat. Les companyies de l'àmbit privat miren amb recel alguns dels suports públics al sector. I s'han generat enfrontaments que, fins i tot, han donat com a resultat pel·lícules (i converses derivades d'ella) com El buen patrón.
Al mateix temps, possiblement la pandèmia ha duplicat els extrems. D'un costat, per la inevitable realitat que les sèries, pel·lícules, llibres i pòdcasts van salvar molts moments problemàtics. Però per l'altre, per la polarització entre la joventut i la vella guàrdia, sobretot en la seva manera de veure i fer les coses en el dia a dia. Per això crida l'atenció, per tres raons diferents, el nom de Paz Navarro. La primera, per haver-se convertit en presidenta de l'AJEV (Associació de Joves Empresaris de València). La segona, per fer-ho des del creixement d'un negoci basat en la literatura. I la tercera per convertir-se en la primera dona a ostentar el càrrec des de la seva fundació.
Amb 38 anys dirigeix el Grup Editorial Sargantana, un dels més actius del país en nombre d'obres publicades i amb distribució no només en territori nacional sinó també a Llatinoamèrica. Un exemple de pime, el model majoritari a la regió. "Assumir aquest càrrec és un repte perquè estic segura que requerirà dedicació, però em sembla un projecte preciós, el fet de poder contribuir al fet que el teixit empresarial jove pugui continuar creixent", apunta.
Una de les seves prioritats és treballar per l'equiparació de gènere
"Per a mi suposarà un aprenentatge i la possibilitat de traçar una xarxa de contactes important, però sobretot m'agradaria donar visibilitat a una companyia cultural com a motor de lideratge", afegeix. Una de les seves prioritats, a més de la ja nomenada, és la de treballar per l'equiparació de gènere. No només en la part directiva, sinó també en la iniciativa emprenedora. Apunta, no obstant això, que en l'associació "ja comptem amb un 35% de sòcies i crec que és la proporció que podem trobar avui dia a escala social. Ho estem veient també amb presències com Eva Blasco a la CEV (Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana)".
Sobre les problemàtiques existents, té molt clars la majoria dels aspectes. "Les joves empreses tenen molt potencial perquè s'està produint un enorme relleu generacional que les manté vives. Així i tot, a vegades encara costa donar el testimoni o obtenir finançament, perquè més del 80% són companyies tradicionals. Però cada vegada més ho són amb una gran innovació present".
Per Navarro no tot és treball, encara que ni tan sols en el seu temps d'oci pugui deixar de pensar en això
Recorda també que treballen a la forquilla clau de les iniciatives "perquè l'edat mitjana de l'emprenedor a la nostra regió és de quaranta-dos anys. Potser perquè l'oferta d'ocupació no és adequada a la demanda existent i moltes persones busquen cobrir aspectes no resolts que detecten al llarg de l'inici de la seva trajectòria professional". En aquest sentit, compara la seva trajectòria i la de la seva aposta personal amb els processos que espera implementar. "Nosaltres hem obert col·laboracions amb empreses del nostre sector, però també d'uns altres. Hem visitat fires internacionals, creat noves aliances, invertit en tecnologia… Segur que tot això ens ajuda a assessorar els qui necessitin passar per aquests processos".
Però no tot és treball, encara que ni tan sols en el seu temps d'oci pugui deixar de pensar en això. Comenta finalment la seva sensació en agafar un llibre "perquè l'experiència no està només en la història. També en les qualitats, l'acabat, el pes. I això suposa innovació i digitalització. M'encanta llegir i ho faig constantment, però és difícil no pensar en tot el que ve després".