CaixaBank ha tancat durant aquest any 52 operacions de finançament sostenible, per valor de 12.000 milions d'euros. La xifra suposa un rècord per al banc en aquesta àrea d'activitat, amb un augment d'un 79% en préstecs i productes transaccionals i del 63% en emissions de bons, respecte al mateix període de l'any anterior.
Aquestes dades col·loquen a CaixaBank com una de les entitats líders a Europa en finançament sostenible, explica la companyia. Segons el rànquing de Refinitiv, a tancament del tercer trimestre de 2020, CaixaBank se situa com el quart banc europeu en ESG & Green Lending. El seu àmbit d'activitat se centra fonamentalment a Europa, amb operacions formalitzades en 5 països i també en el continent americà.
Diferents solucions de finançament sostenible
Una part rellevant del finançament sostenible el 2020 s'ha formalitzat sota el format de préstecs sostenibles (ESG-Linked), que vinculen el tipus d'interès del finançament a objectius sostenibles (KPIs o Ratings ESG). En aquesta categoria, s'han tancat 23 operacions, per valor de 2.034 milions d'euros. Entre elles, destaquen el préstec sindicat sostenible de Naturgy, una de les operacions de major volum d'aquest any, o el sindicat de Ferrer, que es va convertir en el primer préstec sostenible a Espanya en el sector farmacèutic. En ambdues transaccions, CaixaBank ha actuat com a agent de sostenibilitat i estructurador. També són remarcables les primeres operacions sostenibles amb aval ICO a Espanya, com els finançaments d'El Corte Inglés i Intermas.
D'altra banda, CaixaBank ha fet durant els nou primers mesos de l'any 15 préstecs verds per valor de 750 milions d'euros. Els préstecs verds es caracteritzen per finançar projectes amb un impacte positiu directe en matèria mediambiental. Dins aquesta categoria, s'inclou l'operació que es va formalitzar el març passat amb Aigües Industrials de Tarragona, que va suposar el primer Project Finance Verd per a una planta de tractament d'aigua. I també el finançament concedit l'agost a un nou centre logístic operat per Amazon, que compta amb la certificació sostenible Breeam.
Els préstecs verds serveixen per a finançar projectes amb un impacte positiu directe en matèria mediambiental
Pel que fa a l'àmbit transaccional, CaixaBank explica que està liderant la innovació a Espanya en aquest segment de productes. El 2020 ha mobilitzat 1.850 milions d'euros, on destaquen especialment els dos primers factoring sostenibles a Espanya realitzats amb Siemens-Gamesa i amb Endesa, així com la primera línia d'avals verds formalitzada amb Siemens-Gamesa. També cal destacar que l'Asian Development Bank ha atorgat a CaixaBank el “Best Green Deal Confirming Bank 2020” per un projecte de tractament d'aigües de KDS Textile Mills a Bangla Desh amb garantia multilateral.
Emissions de bons verds i sostenibles
Pel que fa a l'activitat de mercat de capitals, CaixaBank ha participat com a bookrunner en l'emissió d'11 bons qualificats verds o sostenibles, el que ha suposat la col·locació de 7.400 milions d'euros, un 63% més de volum que durant els nou primers mesos de l'any anterior. En aquest capítol, destaquen emissions com el Bo Verd Inaugural de Red Eléctrica, el Bo Verd d'EDP i l'emissió del Bono Sostenible del País Basc.
A més, CaixaBank ha emès durant 2020 un bo verd per 1.000 milions d'euros per finançar projectes d'energia renovable i edificis energèticament eficients i un bo social per 1.000 milions d'euros per mitigar els efectes de la COVID-19 a través del finançament de pimes i microempreses de les zones més desfavorides d'Espanya. CaixaBank va ser el primer banc espanyol a emetre un bo social el 2019 per donar suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.
CaixaBank, compromès amb el finançament sostenible
CaixaBank és una de les entitats financeres compromesa amb la sostenibilitat, atès que el seu Pla de Banca Socialment Responsable recull quatre importants principis d'actuació que suposen una contribució directa als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. L'entitat dóna suport, mitjançant la seva activitat, iniciatives i projectes respectuosos amb el medi ambient, que contribueixin a prevenir i mitigar el canvi climàtic, a impulsar la transició cap a una economia baixa en carboni i el desenvolupament social.
Des de 2017, el banc ha mobilitzat un total de 27.300 milions d'euros en finançaments sostenibles, amb un total de 116 operacions, consolidant-se d'aquesta manera com un dels principals bancs de finançament sostenible a Europa. En aquest sentit, el banc que dirigeix Gonzalo Gortázar ha creat el departament de Finances Sostenibles dins l'àrea de negoci de Banca Corporativa, Institucional i Internacional. L'objectiu del nou departament és impulsar aquest tipus de finançaments i desenvolupar nous productes sostenibles en unes altres àrees com Banca Transaccional i Tresoreria, consolidant d'aquesta manera una proposta de valor global en termes mediambientals, socials i de govern corporatiu.