• Empresa
  • Nilak: una carpa itinerant per a les 12 comarques orfes de teatre

Nilak: una carpa itinerant per a les 12 comarques orfes de teatre

La startup catalana apropa les arts escèniques arreu del territori i denuncia la mancança d'infraestructures artístiques

 Escena de circ a la carpa de Nilak | Marta Garcia Cardellach
Escena de circ a la carpa de Nilak | Marta Garcia Cardellach
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
05 de Juliol de 2022

El 26% de les comarques catalanes no compten amb un teatre, segons dades del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'art a Catalunya està centralitzat i deixa orfe de bambolines, escenaris i platees a una part del territori català. Concretament, a l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, la Conca del Barberà, les Garrigues, el Lluçanès, el Moianès, el Montsià, el Pallars Sobirà, el Priorat, la Terra Alta i la Vall d'Aran. 

 

És per això que el 2018 va néixer Nilak, un teatre itinerant que utilitza una carpa de circ, amb capacitat per a 250 persones, per voltar pel territori català i oferir espectacles de circ, dansa, cinema, arts visuals, literatura, pedagogia i, fins i tot, política. "La carpa és un espai que ens permet fer teatre amb les condicions tècniques necessàries", explica Oriol Escursell, cofundador de Nilak, alhora que "facilitar l'accés cultural, apropar les arts escèniques arreu del territori i denunciar la mancança d'infraestructures artístiques".

Després xerrar amb municipis i entitats durant tot un any i d'ajuntar-se un bon grapat de companyies, Nilak va aconseguir entrar en el Pla d'Impuls del Circ, un programa del Departament de Cultura de la Generalitat que té per objectiu impulsar les arts escèniques a Catalunya i que els ha finançat el 50% de la infraestructura de la carpa. Però la Generalitat no ha estat l'única que ha reconegut el valor d'aquesta iniciativa: Nilak va rebre el Premi Carulla 2020 com a millor projecte cultural transformador, reconeixement que venia acompanyat d'una dotació de 60.000 euros i dos anys d'acompanyament empresarial, a càrrec de Netmentora. De fet, la startup també ha destacat dins de la xarxa d'innovació creuada de Netmentora: va ser una de les 18 empreses finalistes als premis de la Impact Night.

 

L'estrena de Nilak va tenir lloc a Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, i va tenir un tret de sortida força festivaler

Va ser amb aquest "binomi entre el finançament públic i privat -explica Escurell- que vam aconseguir inaugurar el teatre aquest passat novembre". L'estrena de Nilak va tenir lloc a Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, i va tenir un tret de sortida força festivaler, amb una programació molt completa que durava del 4 al 15 de novembre. 

El 21 d'agost tornen a la Terra Alta, però canvien de municipi: a Pinell de Brai. També ho fan amb una programació diferent. La idea és "poder tornar cada any a la mateixa comarca, però anar canviant de població", segons indica Escurell. I després de la Terra Alta, en vindran més, com la d'aquest novembre, a la Conca del Barberà.

Més enllà de la carpa: l'iceberg

Nilak significa iceberg en llengua esquimal. No és un nom escollit per casualitat. Dels icebergs només veiem l'11% del seu volum total, mentre que sota de l'aigua s'amaga el 89% restant.

Darrere de Nilak hi ha molt amagat. Com per exemple, totes les activitats que transcorren i organitzen, més enllà de la carpa. Són activitats formatives en alguns casos, com els tallers de circ que han realitzat a l'escola Cèsar Martinell (Pinell de Brai) juntament amb l'EtcA, l'Escola de Teatre i Circ d'Amposta, i que culminaran amb performances que tindran lloc a la propera parada de Nilak, a Pinell de Brai. "No volem fer activitats bolets, sinó generar una necessitat i una continuïtat de les activitats", explica Escurell.

Però en la part baixa de l'iceberg de Nilak hi ha més. Hi ha una denúncia, una cultura, un amor per l'art i, sobretot, la voluntat d'expandir aquesta passió per tot el territori català.