“Hem de ser valents”. És el que ha demanat el president del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, JoaquimDaura, als més de 650 empresaris i professionals del sector de l’energia i l’eficiència energètica que han acudit al Teatre Nacional de Catalunya per gaudir “la nit més important del Clúster”, la Nit de l’Eficiència. Enguany, la trobada ha celebrat “la Nit més artística” en la seva onzena edició, i, malgrat que la música clàssica ha silenciat per uns moments l’il·luminat Teatre Nacional, en FrancescRibera, gerent del CEEC, ha recollit la certificació ODS d’esdeveniment sostenible.
“Estem aquí perquè el Clúster fa molta feina”, ha continuat Daura, recordant els més de 230 socis amb què compta l’organisme, que enguany ha incorporat més d’una quarantena. El CEEC disposa de vuit grups de treball on un 80% dels socis participa, tant en la seva activitat, com en la seva creació, motiu pel qual Daura ha avançat que aviat es crearà el grup d’edificació sostenible, arran de “la necessitat d’eficiència energètica als edificis on el Clúster vol ser present”. El president de l’organisme també ha posat en valor els projectes internacionals que s’estan duent a terme, des d’on es continua “desenvolupant valor afegit, formacions i contingut, que és el que ens permet ser avui aquí”.
La Nit de l'Eficiència ha assolit un rècord de més de 650 assistents
El territori català: "Un molt bon punt de partida”
Amb aquest punt de partida, Daura ha apuntat que Catalunya compta amb un “molt bon punt de partida”, valorant molt positivament l’exponencial creixement de l’autoconsum que també ha mencionat tot seguit la directora de l’Institut Català d'Energia (ICAEN), MartaMorera, en la seva intervenció. Així i tot, Daura ha recordat alguns dels reptes que “haurem d’afrontar creant un bon discurs amb el territori”, com ara el tancament dels tres punts nuclears que el 2023 van generar prop del 60% de consum elèctric.
“Això de la transició no només va d’energia renovable, sinó, a més, de cinc dimensions: la descarbonització, la diversitat, la descentralització, la digitalització i la democratització de l’energia”, ha afegit el president del CEEC, qui ha volgut adreçar-se als joves en la part final del seu discurs: “No n’hi ha prou amb reciclar i fer servir la bici. Què esteu fent per la transició energètica?”, ha preguntat, instant les futures generacions a qüestionar-se el seu compromís amb la transició: “Vosaltres sou el demà de les empreses, però el demà es comença a construir avui. Per això vosaltres avui formeu part d’aquesta equació”.
En l'acte comptem també amb la presència de la directora de l'ICAEN @energiacat, Marta Morera.
— Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (@clusterEE) June 27, 2024
?️ Morera ha fet referència a les fites assolides per l'ICAEN entre les quals hi ha l'increment en instal·lacions d'autoconsum arribant a les 100.000 a finals de 2023.#NITEE2024pic.twitter.com/VOQHUa04VT
En el seu torn, Morera ha recordat les fites assolides per l’ICAEN: aconseguir finançament per un import de més de 60 milions d’euros per a la construcció de dues plataformes de recerca aplicada -on destaca Plemcat-, assumir els objectius de descarbonització i aprovar el full de ruta, la creació de L’Energètica o la gestió dels més de 900 milions d’euros de fons NextGeneration. Després de recordar algunes de les fites assolides en els darrers anys, per a sorpresa d’alguns, la directora de l’ICAEN no s’ha acomiadat sense mencionar “una barrera del sector”: l’ego. “Els egos de certa gent del sector fa que no puguem avançar, i si no esquivem aquesta barrera, ens espera un futur més complicat”.
IA i energia: una amistat pendent de consolidar
“La IA i l’energia, amics per sempre?”. El doctor científic de l’Àrea Digital d’Eurecat i director del CIDAI, JoanMas, ha contribuït a fer de la Nit del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya una trobada una mica més tecnològica amb aquest interrogant. “Ambdues estan lligades, però aquest interrogant ens fa pensar que hauríem de fer algunes coses perquè aquesta amistat fos més consolidada i duradora”. A banda de mencionar l’estratègia impulsada a Catalunya el gener del 2020, Catalonia.AI, ha sorprès els assistents amb “un espòiler”: el contingut del llibre blanc de la IA i l’energia a Catalunya.
Mas: “Malgrat que tothom parla de la IA, tampoc està arribant a uns nivells especialment alts d'implantació”
“Aquest llibre s’ha desenvolupat en el marc del CIDAI, i us dic que us faré un espòiler perquè tots els detalls es mostraran en la presentació formal del llibre”, ha comentat Mas, detallant que aquesta tindrà lloc el dia 11 de juliol en una trobada virtual. L’emoció del director del CIDAI per l’arribada d’aquesta data i la feina desenvolupada des de l’entitat que presideix, l’han portat a fer un espòiler força generós, enumerant moltes de les funcions que la IA facilita al sector energètic i que es detallen en el llibre: la predicció i generació de renovables, la supervisió i manteniment, la creació de bessons digitals, una gestió intel·ligent de la xarxa, la supervisió remota, l’optimització del consum o les millores en ciberseguretat.
“Malgrat que tothom parla de la IA, tampoc està arribant a uns nivells especialment alts d'implantació”, ha apuntat Mas. S’ha justificat detallant que, si bé la IA està intervenint en alguns dels processos del 70% de les indústries globals, el percentatge d’indústries que l’han implementat en cinc o més processos es redueix dràsticament al 8%.
Una Nit plena de guardons
La sisena edició dels Premis EmErgEnt han protagonitzat el nucli de la Nit, adreçant-se a l’ecosistema emprenedor i premiant les propostes i projectes més innovadors en l'àmbit de la gestió energètica eficient. Els guardons han comptat amb la categoria Llavor, tots aquells projectes que estan fent les primeres passes o que es troben de camí a la comercialització, en la generació del model de negoci, o l’anàlisi de la seva viabilitat. D’altra banda, la categoria Producte ha reconegut tots aquells projectes destinats a l’obtenció de prototipus i a la valorització i transferència de productes o tecnologies precomercials.
Els assistents han votat en directe els guanyadors d'ambdues categories, resultant com a guanyador de la primera el projecte E-leaf, que ha recollit ClaudiaDelgado en representació d'Eurecat; i el segon premi, la categoria Producte, se l'ha endut ZertiPower, el projecte que JeanJou ha recollit en representació de Zertifier S.L. I és que els Premis EmErgEnt no han estat els únics reconeixements de la Nit. La trobada organitzada pel Clúster ha aprofitat per guardonar la Fundació A. Bosch amb el Premi al projecte solidari 2024, la periodista CoriCalero amb el Premi al Periodisme, CarlosVelázquez,director de Sostenibilitat a Roca Group, amb el Premi a la millor pràctica empresarial, i JuanjoEscobar amb el Premi Trajectòria.
Laia Bonet ha demanat “una col·laboració sincera i lleial, però també exigent”
Després d’una nit d’eficiència energètica, art i molts premis, la tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, LaiaBonet, ha dut a terme la cloenda de la trobada destacant els dos conceptes que han protagonitzat la Nit: “No sempre es troben en els discursos”, ha apuntat, demanant “una col·laboració sincera i lleial, però també exigent” entre empreses, professionals, grups de recerca i institucions. “Perquè això és un esport d’equip”.