• Empresa
  • Una nit empresarial entre l'esperit d'Iese i la llibertat

Una nit empresarial entre l'esperit d'Iese i la llibertat

La 25a Nit de l'Empresari de la Cecot posa el focus en la sostenibilitat, però també en la urgència de sumar agents socials i econòmics en favor de Catalunya

Les autoritats i premiats durant la 25a Nit de l'Empresari | ACN
Les autoritats i premiats durant la 25a Nit de l'Empresari | ACN
Marta Escobar Martí / Víctor Costa
Barcelona
23 d'Octubre de 2019
Act. 23 d'Octubre de 2019

Ha arribat el dia (la nit) en què entitatsagents econòmics i socialsinstitucions empreses es plantegen sumar forces per celebrar "un gran acte en favor de Catalunya". El president de la Cecot, Antoni Abad, ja ho avançava en una entrevista a VIA Empresa i, durant la 25a Nit de l'Empresari i amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, a poques files de distància de l'escenari del Teatre Nacional de Catalunya, li ha proposat liderar un esdeveniment que se centri en el territori català "en termes de competitivitat progrés", on es parli i debati "de tot": d'R+D i energia, però també d'inversions i despesa a Catalunya així com de deute històric". Parlar i debatre de tot això per poder parlar, també, de benestar social. "Aquesta és la inversió que més ens convé", subratlla Abad. Una nit marcada per les seqüeles de la sentència i la violència viscuda aquesta darrera setmana a Catalunya, però també una nit que, sota el lema Energètics, ha provat de centrar-se en les empreses sostenibles, les administracions responsables i la transició energètica. Els crits de “llibertat” no han faltat a la Sala Gran del TNC.

Amb convidats de luxe que no han volgut faltar la cita, la Cecot ha posat de manifest "la necessitat de treballar plegats a favor d’un model energètic més sostenible, menys contaminant, que redueixi els nivells d’emergència climàtica, amb uns costos realistes i que incideixin positivament en la competitivitat empresarial". Una necessitat que està representada, dins la patronal vallesana, per "un gran nombre d’empresaris i empresàries motivats, que imprimeixen dinamisme a l’activitat dels seus negocis i que és gràcies a la seva energia i a la dels seus equips que som capaços de transformar l’entorn i la societat".

El TNC s'ha omplert de desenes de personalitats que van arribant esglaonadament a aquest edifici tan emblemàtic de Barcelona. Si la Cecot celebra la Nit de l'Empresari a Barcelona és precisament perquè, tot i que la patronal és d'arrels vallesanes, "el nostre àmbit és Catalunya", recorda el seu president. A més, afegeix, la caricatura d'aquesta trobada és fer visible que "Barcelona ciutat és la boutique que es pot presentar al món amb una regió metropolitana amb la força de la indústria".

El telèfon del President en dies difícils

“Són dies difícils”, ha començat el president Quim Torra. “Són dies en què el país es posa a prova”, ha insistit. La seva presència s'havia posat en dubte fins pràcticament última hora, però finalment no s'ha perdut la gran nit empresarial de la Cecot on ha volgut agrair el compromís, el talent i la cultura dels empresaris del país.

“Catalunya ha patit un abandonament històric de les institucions espanyoles”, ha etzibat. I un any més, la llarga llista de greuges no s'ha fet esperar: dèficit fiscal, “tercers a pagar i els últims a rebre”, el Corredor Mediterrani, accessos ferroviaris al Port de Barcelona i al Port de Tarragona, entre d'altres.

Torra: “No ens aixequem mai de la taula de diàleg i tenim el telèfon per trucar i rebre trucades”

La nit era més energètica que mai i precisament per això, Torra ha volgut interioritzar també les queixes de la Cecot pel cost superior de les tarifes energètiques de les empreses catalanes: “El cost de l'energia és un dels àmbits on hi ha més terreny per córrer”. Com també en (des)informació: “Socialitzem les dades perquè sinó apareixen els falsos relats que ningú rectifica. Tot i que el relat de veritat, al final s'imposa”.

En clau política, el president de la Generalitat ha reivindicat que “els governs responsables són aquells que dialoguen, parlen i pacten”. “No ens aixequem mai de la taula de diàleg i tenim el telèfon per trucar i rebre trucades”, ha conclòs. To be continued...

La unió fa la força

Especial menció també al discurs del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en la primera nit en què un president de la gran patronal catalana hi parla. Des de bon començament, Sánchez Llibre ha agraït als secretaris generals David Tornos (Foment) i David Garrofé (Cecot) la seva tasca a l'hora de fer possible el retorn de la patronal vallesana a “la casa gran de les empreses”.

El president de Foment ha admès que li va proposar a Abad celebrar la Nit de l'Empresari a Terrassa però que aquest li va respondre que preferia seguir-ho fent a Barcelona, tal i com ja va explicar en una entrevista a VIA Empresa. Al seu torn, el president de la Cecot li ha respòs: “Quan estem a Barcelona, ens sentim a casa i Foment és casa nostra”.

Poques hores abans de presentar el manifest A favor del progrés econòmic de Catalunya a la seu de Foment, Sánchez Llibre s'ha mostrat preocupat per la violència dels darrers dies i el seu impacte en “la imatge, reputació, prestigi, seguretat i economia” de Barcelona i Catalunya. Així doncs, ha emplaçat el president Quim Torra a “reconduir els greus problemes en el terreny de la política” a través del lideratge polític. “Espero i desitjo que un cop acabat el període electoral trobem el camí pels pactes necessaris”, ha afegit.

Llibre: “Espero i desitjo que un cop acabat el període electoral trobem el camí pels pactes necessaris”

Un discurs de qui ja fa un any que lidera Foment que representa "normalitat, proximitat i un estil de fer més obert, més proper". Encara no fa ni un any que Cecot es va tornar a reincorporar a Foment, després de ser expulsada temporalment per "haver-se excedit de les seves competències territorials". Llavors, Joaquim Gay de Montellà presidia la institució, però ara les relacions són diferents i, com assegura Abad, "podem parlar tranquil·lament i compartir posicions". Això i sumar forces i sempre tenint clar què representa cada una. Abad ja emplaçava Foment durant l'entrevista amb VIA Empresa a "saber complir amb el seu paper de cúpula perquè a sota té moltes organitzacions territorials que ja fan unes altres funcions més properes per territori i per especialitat".

Un acte per Catalunya

Després de plantejar factors com la professionalització de la funció pública per “obtenir uns serveis de qualitat i d'eficiència”, de parlar de talent, d'FP Dual, d'inversions en R+D i d'infraestructures físiques i digitals, Abad ha plantejat al president de Foment que lideri una cimera “amb caràcter transversal i unànime per exigir el que és econòmicament lògic i territorialment just”. Un acte que recordi a l'esperit del de l'Iese el 2007, que es va celebrar per la projecció de l'Aeroport de Barcelona, i que ara tindria per objectiu actualitzar i corregir “la llista d'incompliments, que és molt llarga”.

Abad: “Amb violència no ens reconeixem perquè volem que la força dels arguments es basi en ser respectuosos i comportar-nos pacíficament”

En començar el seu discurs, i havent nomenat totes les autoritats presents, Abad ha volgut saludar “a aquells que avui no ens poden acompanyar, us volem entre nosaltres”, els ha fet saber. Els més de 800 empresaris i autoritats, s'han aixecat i han aplaudit durant ben bé mig minut, mentre clamaven i repetien la paraula “llibertat”.

Abad tenia ganes de fer-ho. La setmana passada, el comitè executiu de la patronal vallesana va reunir-se per compartir la seva preocupació tant per la sentència com pels “brots de violència, els seus efectes i conseqüències en termes econòmics, humans i reputacionals”. Perquè, insisteix, “amb violència no ens reconeixem perquè volem que la força dels arguments es basi en ser respectuosos i comportar-nos pacíficament”. “La política no ha resolt res, només ha demostrat la incapacitat de la política per resoldre solucions. L'Estat decep”, ha sentenciat.

Energètics

Pels jardins del TNC hi han passat des del president de la Generalitat, Quim Torra, fins al president del Parlament, Roger Torrent, passant per el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, el conseller d'Interior, Miquel Buch, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, el president del Consell de Cambres de Catalunya i de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, el rector de la UIC, Xavier Gil, el rector de la UPC, Francesc Torres, l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, la regidora de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, Montse Ballarín, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, l'alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, l'alcade de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, l'alcalde de La Llagosta, Óscar Sierra, l'alcalde de Matadepera, Nil López, l'alcalde de Palau-solità i Plegamans, Oriol Lozano, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, i el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset​, entre d'altres.

Abans del còctel, els 21 membres del jurat dels Reconeixements Cecot al Progrés Empresarial 2019 han reconegut com a personalitat 2019 Jaume Alsina Calvet, president i fundador de les empreses que conformen bonÀrea Agrupa -el 1999 es va constituir el Grup Alimentari Guissona-, que ja supera les 500 botigues a Catalunya i obté beneficis de rècord. El premi a l'associació empresarial és per Aijec per "fomentar l’emprenedoria i l’aposta per un nou paradigma social d’empresari que crea valor des dels valors". Alzina ha pujat a l'escenari i ha recordat que “la cooperació i la cooperativa era el nostre camí i la nostra existència”, un camí que, ha subratllat, des del 1990 s'ha anat complementant amb la digitalització del grup.

Cecot premia vuit empreses i organitzacions per la seva contribució al desenvolupament econòmic i empresarial del país

“Estem energètics”, clama Abad enèrgicament -valgui la redundància-. Una energia que ha portat la Cecot a guardonar vuit empreses i organitzacions pel seu "progrés empresarial" i per la seva contribució al desenvolupament econòmic i empresarial del país. Amb una nota a peu de pàgina: l"oxímoron" que representa el fet de batejar-les com "administracions responsables". La llista d'empreses premiades fa goig: Sensocar (empresa més internacional), Silence (reconeixement a la innovació), Kave Home (comerç més dinàmic), Able Human Motion (millor jove iniciativa empresarial), La Casa de la Carlota & Friends (reconeixement Caixabank a la pime responsable) i La Farga (premi Prevint).

Una llista que representa l'esperit i el teixit català i que simbolitzen el missatge que la Cecot volia traslladar amb aquesta 25a Nit de l'Empresari amb l'eslògan Energètics. I és que l'energia no pot ser creada ni destruïda, només pot ser transformada i, per això, cal sumar forces en favor de Catalunya, la seva ciutadania, les institucions, els agents econòmics i socials i, en definitiva, pel bé de tota la societat catalana, però també espanyola, europea i mundial.