El dijous 4 de juliol es va celebrar la primera edició de la Nit del FoodService amb l’entrega dels premis d'aquest clústerd’alimentació amb motiu del 10è aniversari de la seva creació. L’emblemàtic esdeveniment organitzat pel Clúster FoodService (CFS) va tenir lloc al Instituto de Microcirugía Ocular (IMO) a Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona i va reunir fins a 300 persones del sector de l'alimentació, incloent-hi empreses, grups de recerca i innovació i institucions públiques destacades a més d’empreses de tota la cadena de valor del sector FoodService.
La gal·la va comptar amb la presidenta del CFS, JudithViader, que va considerar en reviure els 10 anys d'història de la institució que “han estat clau per promoure la competitivitat i la millora de les empreses que en formen part del Clúster conjuntament amb les institucions públiques que donen suport, especialment Acció. Han estat 10 anys en què no hem parat de créixer, de 16 associats el 2014 a 115 el 2024". "Som un referent en un sector que a Catalunya mou 24.000 milions d’euros que suposa el 9% del PIB català”, va detallar.
Viader: "Som un referent en un sector que a Catalunya mou 24.000 milions d’euros que suposa el 9% del PIB català”
Una Nit de premis
El guardó per al millor projecte en Recerca i Investigació va ser per la iniciativa de carmanyola hermètica reutilitzable feta de la clofolla de l’arròs de la Cooperativa ArròsMontsià. Aquest premi s’atorga a projectes amb nivell de maduresa tecnològica avançada (TRL, Technology Readiness Level). És a dir, projectes que han demostrat la seva viabilitat, aplicabilitat i escalabilitat pràctica en el sector de l’alimentació. Es valoren els esforços d'investigació que contribueixen a millorar l'eficiència, la qualitat, la sostenibilitat o l'experiència dels usuaris.
Pel que fa al premi d’Impacte Social i Consciència Mediambiental va ser per al projecte de programa d’inserció laboral Extraordinària Diferència de la Fundació La Fageda. Han optat a aquest guardó, iniciatives amb una clara orientació cap a la responsabilitat social corporativa i la sostenibilitat. Es valora la capacitat per abordar qüestions com la seguretat alimentària, la reducció del malbaratament d'aliments, la promoció d'hàbits alimentaris saludables, la inclusió social, la reducció de la petjada de carboni, entre altres.
El distintiu de la Disrupció en Restauració va anar a parar al projecte carpaccio i tàrtar de tonyina preparada per consumir de l’empresa Frime. S’han presentat iniciatives que han irromput en el panorama de la restauració amb idees, models de negoci o tecnologies innovadores. Es valora la capacitat de les empreses o projectes per transformar i reinventar el sector, ja sigui a través de noves formes de distribució, models de servei innovadors, solucions logístiques disruptives o tecnologies emergents que canvien la forma en què es prepara, serveix i consumeix menjar en l'àmbit de la restauració.
Castellanos: “Aquesta celebració és una mostra de l’aposta estratègica de l'entitat que aporta valor a unes empreses que donen feina a 45.000 persones"
OpsisVision i Chök, també van ser guardonades amb el premi a la Innovació Tecnològica i el premi a la Diversificació del Model i Canvi Estratègic. La cloenda de l’entrega de premis i de l’acte va anar a càrrec del secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, AlbertCastellanos, que va afirmar que “aquesta celebració dels 10 anys del Clúster amb els premis és una mostra de l’aposta estratègica de l'entitat que aporta valor a unes empreses que donen feina a 45.000 persones i que permet afrontar els reptes de manera col·lectiva per tenir empreses rendibles però també sostenibles”.