
El doctor Marc Ribó, neuròleg de la Unitat d'Ictus de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, i el doctor Carlos Molina, cap de la mateixa unitat, van detectar un problema comú en pacients que han patit un ictus: la falta d'adherència a la medicació. Com que el risc de recurrència és elevat, és important seguir el tractament de manera constant. Tanmateix, molts pacients, en sentir-se millor, deixen de prendre la medicació, cosa que augmenta el risc de patir un nou ictus. Per abordar aquesta situació, van desenvolupar una aplicació que es proporciona als pacients en rebre l’alta hospitalària amb l’objectiu de millorar l’adherència al tractament.
Una aplicació que es proporciona als pacients en rebre l’alta hospitalària amb l’objectiu de millorar l’adherència al tractament
Amb la premissa de monitoritzar la presa de medicació i evolucionar cap a una plataforma de gestió i seguiment integral, un grup de metges i emprenedors van fundar Nora Health a Barcelona el 2021, i actualment amb el suport de Barcelona Activa. “És una spin-off de la Unitat d'Ictus del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron (HUVH)”, apunta a VIA EmpresaAriadna Oroval, CEO de Nora Health.
Aquest projecte desenvolupa un programa de seguiment personalitzat per als pacients mitjançant una plataforma de comunicació bidireccional entre els pacients i els professionals sanitaris. Amb aquesta eina, els pacients reben educació sanitària individualitzada, poden comunicar-se amb els especialistes mitjançant xat o videotrucada, realitzen teleteràpia ocupacional i controlen a distància els seus factors de risc vascular.
5 hospitals a Catalunya i 10 a l'estranger ja utilitzen aquesta app
Oroval explica que la missió de l’empresa és evitar la recurrència de l’ictus en els pacients. Aquest objectiu es duu a terme a través de dues línies principals: d’una banda, l’àrea d’ictus, i de l’altra, la participació en projectes europeus, fet que els permet expandir-se internacionalment i col·laborar amb diferents hospitals d’arreu d’Europa. A més, actualment estan ampliant el seu abast cap a l’àrea d’hematologia dins de Vall d’Hebron.
L’equip, format per vuit persones, dona servei actualment a 4.000 pacients actius
L'empresa emergent, que de moment ha preferit no revelar les seves xifres de facturació, ha finançat tot el projecte de manera autònoma, sense recórrer a cap ronda de finançament. Segons la CEO, l'aplicació està instal·lada a diversos hospitals de Catalunya, com el Vall d’Hebron, el Josep Trueta, l’Arnau de Vilanova, el Joan XXIII i el Germans Trias i Pujol, així com en deu hospitals més a Europa i Amèrica del Sud. L’equip, format per vuit persones, dona servei actualment a 4.000 pacients actius.
Nora Health vol crear l'app definitiva per al seguiment de múltiples patologies
"A llarg termini, volem convertir-nos en una aplicació capaç d’abastar diferents especialitats mèdiques", explica Oroval, qui argumenta que actualment, en el sector de la tecnologia i la salut existeixen moltes aplicacions específiques per a cada patologia, cosa que dificulta la seva implantació als hospitals, ja que han de gestionar desenes de tecnologies diferents.
Per aquest motiu, Nora Health aspira a oferir una eina més completa, que permeti un seguiment crònic de diverses patologies i faciliti la seva integració als centres mèdics. "Volem continuar expandint-nos tant a Espanya com a escala europea", afegeix Oroval.