Les accions de Grifols estan caient al voltant d'un altre 14% aquest dimecres, fins als 6,7 euros, després que Gotham City Research hagi publicat un altre informe en què qüestiona les pràctiques comptables de la multinacional catalana. Concretament, denuncia un crèdit de 321 milions d'euros a Scranton com a part d'un acord cash pooling però sense la intenció de recuperar aquest import en efectiu sinó en dividends. En un nou informe, Gotham també critica que l'empresa s'erigeixi amb el compromís de "l'ètica i transparència" i l'acusa d'amagar informació als accionistes. "Creiem que Grifols hauria de parlar menys sobre els seus alts estàndards fins que no actuï d'una manera que ho corrobori", assenyala el fons baixista.
Gotham sosté que des del seu darrer informe del 20 de febrer, on es posava en dubte la relació real entre la matriu i Scranton, la multinacional catalana va oferir més informació de forma selectiva a un grup d'analistes i no al públic en general, que no té accés a les trucades entre els representants dels inversors i la cúpula de l'empresa.
El fons baixista també corrobora que no és l'únic que dubta de Grifols i es refereix a una anàlisi de Kepler, on fa constar que les transaccions entre les parts són" controvertides" i que la companyia "hauria d'aportar molta més informació" en els seus resultats anuals.
Gotham denuncia un crèdit de 321 milions d'euros a Scranton com a part d'un acord 'cash pooling'
En una altra part de l'informe, lamenta que la direcció de Grifols hagi estat "altament crítica" amb la recerca de Gotham i les observacions "ofensives i falses" sobre el fons baixista. Segons sosté Gotham la companyia ha donat part de raó al seu estudi després de "tres canvis destacats" en la governança de l'empresa des de la publicació del primer dels informes. "La companyia ha substituït el CEO, ha tret membres de la família dels llocs més estratègics i hem vist familiars dimitir de les seves posicions executives", constata.
Dijous passat, Grifols ja va patir una nova davallada a la borsa coincidint amb la presentació dels resultats del 2023, en què els beneficis de la farmacèutica es van retallar un 71%, fins als 59 milions. En la trucada posterior amb analistes per analitzar els comptes, els directius van reconèixer que l'auditoria dels comptes encara no estava signada per KPMG -té de termini fins aquest divendres- i tampoc els havia subscrit el conseller delegat de la companyia, que no va poder acudir a la reunió del consell d'administració per motius personals.