Dincat, el representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha signat un conveni amb l'entitat Granés Fundació per impulsar un nou laboratori d'idees i recerca sobre discapacitat intel·lectual, LabDincat. Mitjançant aquest acord, les entitats treballaran en l'Observatori de la Discapacitat Intel·lectual a Catalunya i elaboraran un Informe Anual sobre la situació de la discapacitat al país.
Segons informen les entitats, el nou Informe Anual analitzarà des de diverses perspectives la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. També inclourà elements transversals sobre diversos aspectes vitals, des d'educatius fins a socials, de salut o laborals. Amb aquest informe, el nou laboratori pretén «evidenciar les necessitats en l'àmbit de la discapacitat intel·lectual» de cara als representants polítics i la ciutadania i erradicar, diuen, el desconeixement entorn el sector.
LabDincat es presenta també com un espai de recerca, innovació i transferència de coneixement en el camp de la discapacitat intel·lectual. El laboratori agruparà, així, una xarxa d'acadèmics i investigadors en l'àmbit. A més dels estudis, es promocionarà la investigació, la celebració de debats i col·loquis o l'elaboració d'un banc de bones pràctiques per «recopilar experiències i promoure l'aprenentatge mitjançant l'intercanvi de coneixements».
El Consell Assessor de LabDincat està liderat pels professors Climent Giné (URL) i Toni Vilà (UAB), i està conformat de professionals de diverses institucions i centres de recerca, com les professores Maria Carbó (UB) i Maria Pallisera (UdG) o la Directora-Gerent de la fundació Granés Laura Masferrer.