Any rere any, el consum de calçots va a l'alça. Els majoristes de Mercabarna preveuen superar els 15 milions d'unitats aquesta temporada, el que suposaria un nou rècord històric. Aquesta nova marca suposaria incrementar la comercialització un 10% respecte de l'any passat, que amb 14,2 milions d'unitats ja es van superar les previsions i la venda dels últims 10 anys.
Pel que fa als preus, es mantindran estables respecte anys anteriors entre els 8 i 10 cèntims per unitat de mitjana gràcies a la gran oferta existent. El majorista especialitzat en calçots, Josep Pañella, atribueix a les baixes temperatures de l'hivern i a la manca de pluges a la tardor l'alta qualitat del producte i pronostica una temporada de rècord si el temps acompanya.
L'evolució a l'alça de les vendes també té molt a veure amb l'increment de la demanda interna i el creixement de les exportacions, que en un any han passat del 5% als 15% del total de les vendes. Patrick Mateu, de Maleubre Cano, explica que mercats com l'anglès, principalment a Londres, França i Bèlgica cada dia s'interessen més per un producte que en molts casos es poden trobar a botigues selectes.
Del total de vendes, els majoristes calculen que entre un 25% i un 30% es destinarà a la restauració, un 15% s'exportarà i la resta, serà consum propi.
Pel que fa a la procedència dels calçots que es venen a Mercabarna el més abundant és el del Camp de Tarragona amb l’IGP del calçot de Valls. En el temps que portem de temporada, els majoristes ja han venut uns 3,7 milions de calçots de Valls, el 60% del total de la producció. El segon gran origen són les comarques de Barcelona, amb Baix Llobregat al capdavant, seguit pel Maresme i els Vallesos Oriental i Occidental. El calçot del Barcelonès, tot i que no està subjecte a estàndards de qualitat, compta amb una llarga trajectòria de conreu i els cultius destaquen per la seva qualitat.