La nova moda d'entrevistes "encobertes" durant els 'afterworks'

Els experts en recursos humans "revolucionen" les candidatures laborals amb entrevistes "ocultes" en moments distesos, per desxifrar totes les interioritats del futur empleat

Els departaments de recursos humans "revolucionen" la forma de contractar els futurs empleats | iStock Els departaments de recursos humans "revolucionen" la forma de contractar els futurs empleats | iStock

El seu nom és Marissa, és de la generació Z (nascuts a partir del 1997) i va ser acomiadada de la seva antiga feina fa quatre mesos. Durant les últimes setmanes ha enviat centenars de currículums a diverses organitzacions, però no ha tingut sort. No obstant això, recentment ha tingut una entrevista de feina d'allò "més curiosa" a una empresa que li feia "molta il·lusió". La sorpresa d'enguany? Va necessitar 10 hores de preparació a casa seva per dur a terme una presentació de 75 minuts davant dels seus possibles futurs caps. Posteriorment, va superar cinc proves al llarg de les hores amb diversos mànagers i quan es va acabar el dia la van convidar a un afterwork, ja que "podria conèixer alguns dels seus futurs companys". El que no s'esperava, però, és que seria una "entrevista encoberta". I una decisió final, del tot inesperada.

Durant l'afterwork, que va tenir lloc a una terrassa d'un bar i a centenars de metres de l'empresa, es va trobar a moltes persones de la seva edat i que, curiosament, no treballaven a l'entitat o eren d'altres companyies de sectors similars. No estaven allà per voluntat pròpia, sinó que era una prova "encoberta" per conèixer les interioritats i habilitats socials dels possibles futurs treballadors. Sorprenentment, cap ho havia descobert i es pensaven que pràcticament "ja estaven dins de l'organització". D'aquí que pels empresaris i líders de recursos humans de l'entitat, els fos més fàcil prendre una decisió final basada en aspectes "no tan professionals".

@flaneurflaneuring Let’s play: “who’s hiring anyway? The game where the jobs are made up and your time doesn’t matter!”. 🫡🔥🥲🌹🔎 #layoffs #jobhunt #storytime #thebachelor #rose ♬ original sound - Marissa

 

Poques hores després, Marissa va publicar un vídeo al seu canal de TikTok explicant la situació i que ràpidament es va viralitzar i va rebre milers de comentaris a la xarxa social. Amb humor, la jove va detallar que, l'endemà, va rebre un correu electrònic en què li deien que no havia estat seleccionada, sense cap feedback o comentari. "Tot això ha estat similar a un reality show", aventura Marissa.

Més info: Matrimoni laboral? Sense amor ni sexe, però de valor "incalculable"

Tot i prendre-s'ho amb humor, molts dels internautes opinaven al seu canal de TikTok que aquesta pràctica era "com estar a la selva", "que potser li haurien robat la presentació" o qüestionaven el següent: "quin empresari té temps per organitzar afterworks per descobrir les interioritats dels candidats?". D'altres apuntaven que s'havien trobat amb situacions similars i que havien hagut de superar set rondes d'entrevistes, esmorzars, afterworks encoberts... perquè després els diguessin que es quedaven amb un candidat intern. 

Un mercat de contractació amb "tàctiques de tota mena"

Els joves que en aquests moments estan buscant feina, del que han estudiat o voldrien dedicar-se, no ho tenen fàcil. Si durant la Gran Renúncia, que va començar als Estats Units a causa de la pandèmia de la covid-19 quan milers de persones deixaven les feines que no els agradaven per buscar noves oportunitats, la situació ha canviat radicalment. Hi ha una evolució a la Gran Permanència, un fenomen que amb el pas dels anys provoca que més joves es quedin al seu lloc de treball. Hi ha acomiadaments massius, sobretot a les grans tecnològiques, amb la "por" de l'impacte que pugui tenir la intel·ligència artificial (IA). 

Més info: El TikTok de l'explotació: la romantització de treballar de 8 h a 20 h

A més, també hi ha nombroses queixes en el mercat de contractació, amb anuncis falsos de feina a Linkedin, enganys per part dels reclutadors o fer entrevistes de feina amb xatbots de IA. Després, cada vegada es valora més els soft skills (habilitats socials) d'un candidat i d'aquí que es busquin noves fórmules, per alguns bastant al límit, com afterworks encoberts. Per sort, com apunta Marissa, "almenys les begudes van ser gratis".

Més informació
Sobreprotecció parental? El 26% dels joves va a entrevistes de feina amb els pares (i es "colen")
Avui et destaquem
El més llegit