El dilluns 1 de juliol entra en vigor la nova norma de qualitat del pa, amb la qual es pretén donar més seguretat al consumidor sobre un producte el consum del qual ha baixat un 50% en els últims 20 anys. La normativa actualitza la vigent, de 1984, i el seu primer efecte és que hi haurà més diversitat de pans pels quals es paga l'IVA superreduït (4%), ja que amplia la definició de "pa comú" i inclou productes elaborats amb farines diferents a la de blat. A banda, s'ha limitat la quantitat de sal que ha de tenir el pa comú –1,31 grams per cada 100–, la qual cosa avança el que serà una obligació a partir de 2022.
El consumidor tindrà, a més, més seguretat sobre el que adquireix i, per exemple, perquè un pa es pugui dir integral, haurà de tenir el 100% de les farines amb les quals s'ha elaborat de varietats integrals; si és només un percentatge, caldrà indicar-lo. En la mateixa línia, per poder denominar-se "multicereal" o "de massa mare" haurà de complir estrictament amb els requisits d'una norma que va ser publicada en el Boletín Oficial del Estado del passat 11 de maig.
Aquesta norma de qualitat ha patit canvis substancials respecte al seu primer esborrany i no ha suscitat unanimitat en el sector del pa industrial, moltes de les empreses del qual s'han vist obligades a reformular receptes o deixar de fer servir determinades denominacions comercials.