No fa tant, trobar feina era igualment una quimera, però el procés de cerca es donava de manera totalment diferent. Internet no existia. Per trobar feina havies de dirigir-te a l'empresa en qüestió i, o bé deixaves una còpia del teu Curriculum vitae (el famós CV) o, entre altres estratagemes, te les apanyaves per trucar per telèfon als anuncis que apareixien diàriament al, ja gairebé oblidat, diari de paper.
La revolució digital de les noves tecnologies s'ha encarregat que tot això hagi canviat. Ara, la majoria d'ofertes de feina es publiciten a través d'Internet. Aquest és el lloc de referència per a molts a l'hora de buscar feina o teixir una xarxa de contactes sòlida que pugui enfortir la seva relació amb altres professionals. Així, a mesura que ha anat evolucionant, s'han anat creant portals d'ocupació perquè les persones apliquin de manera senzilla i pràctica a les ofertes que encaixen millor amb el seu perfil.
Moltes, i diferents, són les plataformes a les quals un pot recórrer. Algunes són de caràcter generalista, és a dir, anuncien empreses de tots els sectors. D'altres, en canvi, publiquen ofertes que van adreçades a perfils especialitzats en sectors molt concrets. Com és el cas de Blue Jobs, la plataforma de treball especialitzada en les ciències del mar i els sectors marins.
Ja hi ha més de 250 màsters i carreres relacionades amb el mediambiental-marí a escala europea i ja són més de cinc milions les ocupacions directes
Davant els problemes mediambientals, que cada cop assoten amb més assiduïtat, el sector de l'economia blava i la sostenibilitat marina no deixa de créixer. Ja hi ha més de 250 màsters i carreres relacionades amb el mediambiental-marí a escala europea i ja són més de cinc milions les ocupacions directes. Tot i això, i malgrat les darreres missions de la Comissió Europea, no existia una plataforma on poder connectar amb altres professionals del sector. Per això neix aquest projecte, de la mà de Barcelona Activa, per donar resposta a la necessitat d'una plataforma especialitzada.
La nova plataforma de treball només promociona, a més, llocs de treball que siguin sostenibles. Activitats, per exemple, que tractin gas o petroli, encara que tinguin relació amb el sector marí, no podran ser publicitades. Per això, totes les empreses passen un filtre de sostenibilitat, encara que Celia Múrcia, CEO del projecte, confessa que no sol ser gaire complicat passar-ho. "Qui busca un expert en ciències del mar ja sol treballar en projectes sostenibles amb el medi ambient i el medi marí".
Celia Múrcia: "Qui busca un expert en ciències del mar ja sol treballar en projectes sostenibles amb el medi ambient i el medi marí"
Pel que fa als potencials treballadors, que ja són més de mil, i es reparteixen per tota Europa, a priori, no han de passar cap filtre. Sempre centrat en la part més ambiental de la ciència marina, el perfil de l'aspirant no es pot definir. Des de recentment graduat (algú que busca unes pràctiques) fins a un perfil sènior, passant pel júnior (amb fins a cinc anys d'experiència), tots ells busquen (i troben) feina a la plataforma.
Més enllà de la connexió
A més de connectar professionals del sector amb les empreses que necessiten els seus serveis, la plataforma compta amb un bloc on diversos experts expliquen les seves pròpies vivències, aporten el seu particular punt de vista sobre els esdeveniments més recents i aconsellen, sobretot als més joves, sobre com afrontar els reptes que ofereix la trajectòria professional. A més, si cal, ofereixen un servei d'assessoria o consultoria individualitzat.
Les perspectives de futur són bones i ja s'està pensant en els propers passos. A mitjà i llarg termini, l'objectiu és poder oferir un servei millorat i, fins i tot, obrir una plataforma prèmium per a aquells professionals freelance que busquen un treball específic i les empreses que busquin una cobertura per a cinc o sis mesos. Finalment, s'està estudiant el desenvolupament d'un servei de reclutament de professionals per a aquelles empreses que no vulguin (o no puguin) dur a terme aquesta tasca.
Múrcia: "Hi pot haver competència, és clar, però, o bé està situada a l'estranger o no acaben de cobrir el nostre sector"
Ara com ara les grans plataformes no són competències "perquè no cobreixen aquest sector en concret", explica Múrcia. "Hi pot haver competència, és clar, però, o bé està situada a l'estranger (com al Regne Unit), o no acaben de cobrir el nostre sector". D'aquesta manera, des de Blue Jobs confien a poder explotar la necessitat existent en el seu petit nínxol.