L'1 de setembre de 2022, una acció de Nvidia tenia un cost de 12,14 dòlars. L'empresa de microprocessadors havia caigut un 19,55% a borsa després de fer-ho en gairebé un 17% el mes anterior. L'1 de juliol de 2024, aquest mateix títol ha passat a costar 128,28 dòlars i la companyia té un valor de 3,3 bilions de dòlars, és a dir, 11 vegades més que el PIB de Catalunya. En menys de dos anys, la firma, que ja estava consolidada com a gegant tecnològica, ha disparat els seus ingressos un 262%, millorat la valoració en un 250% i multiplicat per set els beneficis. Fins i tot hi ha hagut temps per estrenar unes noves oficines centrals futuristes amb el nom de Voyager, en homenatge a Star Trek. El motiu? La intel·ligència artificial.
Qualsevol empresa del món inclou la IA en els seus plans de futur. El que diferencia a Nvidia és que ells van ser pioners. Per situar-nos: l'empresa estatunidenca es dedica a fabricar xips gràfics, més coneguts com a GPU al sector de la informàtica. Això vol dir que qualsevol ordinador i videoconsola del planeta necessita un d'aquests xips físics per poder funcionar. En el cas del fenomen de la IA, els xips de Nvidia són absolutament fonamentals per entrenar els sistemes que estan sorgint. Dit d'una altra manera: qualsevol gegant tecnològica que ens imaginem (Meta, Apple, Microsoft, Google o Amazon, per exemple) depèn actualment dels productes de Nvidia per poder progressar en la cursa de la IA.
En només un any, Nvidia ha passat d'ingressar 2.043 a 14.881 milions de dòlars en el període que comprèn de febrer a abril
Amb aquesta informació sembla més fàcil entendre unes dades esbojarrades. A finals del passat mes de maig, Nvidia va publicar els seus resultats trimestrals, que presentava uns beneficis rècord. En només un any, han passat d'ingressar 2.043 a 14.881 milions de dòlars en el període que comprèn de febrer a abril. El creixement és d'un 628% i la firma ja ha comunicat que espera elevar el marge encara més de cara al segon trimestre. El mercat els dona la raó: Bank of America va concloure fa unes setmanes que les accions de Nvidia encara podien millorar, i així va ser. Només uns dies més tard, la companyia de microprocessadors va superar Apple i Microsoft i va esdevenir oficialment l'empresa més valuosa del planeta.
Tan fort és el repunt que Nvidia va decidir desdoblar cada acció en 10, amb l'objectiu de rebaixar el preu de les seves accions i fer-les encara accessibles per al mercat. D'acord amb els pronòstics de Bank of America, el marge de FCF (flux de caixa lliure) podria ser superior al 57%. "A aquest ritme, Nvidia podria generar més de 120.000 milions de dòlars en FCF en els propers dos anys i més de 200.000 milions de dòlars en FCF en els propers tres anys, creant una forta opció de creixement”, va explicar l'entitat.
El futur passa per aliances
La dependència de les altres gegants de Silicon Valley és una constatació, però podria tenir els dies comptats. Fa temps que Apple, Microsoft, Amazon i Meta estan desenvolupant els seus xips per evitar fer més gran el monstre de Nvidia, però encara estan molts anys per darrere. En aquest sentit, l'aposta de la firma de microprocessadors són les aliances. Fa unes setmanes, es van unir amb HP per presentar Nvidia AI Computing by HPE, una cartera de solucions d'IA. Principalment, es tracta d'un producte que permet a les empreses de totes les mides obtenir un camí eficient energèticament, ràpid i flexible per desenvolupar i desplegar de manera sostenible aplicacions d'IA generativa.
Com no podia ser d'una altra manera, també continuen optimitzant la seva cartera de productes. Darrerament, van introduir el B200, considerat el xip més potent del món. És capaç de triplicar la quantitat de transistors del model que van llançar al mercat prèviament (l'H100) i multiplicar per 30 el seu rendiment, amb un consum d'energia 25 vegades menor. El seu preu? Al voltant dels 40.000 dòlars.
A més, Nvidia també és present al sector de la supercomputació. Encara està lluny del Frontier, el millor superordinador del món amb un rendiment de 1.194 petaflops per segon. De fet, encara estan per sota del MareNostrum 5 català, que disposa d'una potència de 138,2 petaflops per segon, però el seu Eos és el novè superordinador del planeta, amb un potencial de 121,4 petaflops per segon.
11 vegades el PIB de Catalunya
Catalunya (més concretament Barcelona) és un dels grans hubs d'innovació tecnològica a Europa i també al món. En els últims anys, el teixit ha crescut exponencialment. Doncs bé, si a més d'aquesta gran xarxa tecnològica suméssim la resta d'indústries que hi ha al territori, Catalunya encara estaria onze vegades per sota del valor de Nvidia. Expressat en xifres: el PIB català es troba en 292.474 milions d'euros després de créixer un 2,6% durant l'any passat. Molt lluny dels 3,3 bilions de dòlars (gairebé 3,1 bilions d'euros) en què el mercat taxa Nvidia.
El cas de la fabricant de xips gràfic no és exclusiu. De les conegudes com a MAGA (Microsoft, Apple, Google i Amazon), totes elles superen àmpliament el PIB de grans països. De fet, gràcies a l'aportació d'aquestes gegants tecnològiques, l'estat de Califòrnia seria la cinquena economia del planeta si esdevingués un país. Només els Estats Units, la Xina, el Japó i Alemanya podrien fer front al potencial del teixit tech.
Aquesta dada remarca encara més el poder que té Silicon Valley, que converteix grans idees tecnològiques en transatlàntics: set de les 10 companyies que tenen més valor al planeta estan relacionades amb aquest sector, i no necessàriament han de ser les que més facturen. Per exemple, al rànquing del passat 2023, Walmart, Saudi Aramco i State Grid ocupaven les tres primeres places. Només Amazon apareixia al top 5, en quart lloc. De fet, si ampliem la classificació a 25 empreses, tan sols es cola una tech més: Apple, en vuitena posició. Microsoft, Meta, Google o la més valuosa, Nvidia, ni apareixen.
Nvidia, una empresa de milionaris
En un context en què les accions de la companyia s'han revalorat un 1.200% en cinc anys, no tot són bones notícies per a Nvidia. Molts dels seus treballadors més veterans tenen accions de l'empresa, fet que s'ha traduït en una pluja de milions a les seves oficines. No només Jensen Huang, CEO de la firma, s'ha vist beneficiat, sinó que molts treballadors de tota la vida han rebaixat la seva implicació a la feina o directament han plegat. El segon cas no és realment un problema, però el primer sí que suposa una complicació per a Nvidia, que té com a política no acomiadar a cap treballador. De fet, no han fet cap retallada de personal des de l'any 2008.
Segons van explicar diferents persones de la plantilla, Nvidia no disposa de cap programa de reavaluació de rendiment, a diferència d'altres tecnològiques que, en veure que un treballador rebaixa les seves prestacions, el recondueix a través d'aquest mètode. De fet, la companyia va estrenar unes noves oficines centrals a Santa Clara l'any 2022 amb una temàtica futurista, espais de reunions a l'aire lliure i estudis individuals diàfans enjardinats, entre altres coses. El recinte és gegant: gairebé 70.000 metres quadrats i un curiós nom, Voyager (en honor a la pel·lícula Star Trek), al servei de la seva plantilla. L'enormitat i el futur són, potser, els termes més adients per definir el que és avui Nvidia.