
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha elevat el to respecte al paper de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i ha carregat contra el seu criteri durant la segona fase d'anàlisi de l'OPA hostil que el BBVA va presentar l'any passat. Ho ha fet aquest dimarts, a la reunió de la junta directiva de Pimec (avui sí, en català), en una jornada on s'ha celebrat la reelecció d'Antoni Cañete com a president de la patronal de les petites i mitjanes empreses. El gran convidat a la festa ha estat el banc vallesà, representat pel president i per Xavier Comerma, director territorial del Sabadell a Catalunya. Tota una invitació simbòlica en temps d'OPA. Precisament, aquesta operació ha estat la protagonista del discurs d'Oliu. El president de l'entitat vallesana ha demanat "tenir un model" pel que fa al sistema financer de l'Estat. "Si ho deixem a les forces del mercat, només quedarà un banc a Espanya, perquè tots podem guanyar més diners amb només un", ha lamentat.
Quatre mesos després, la CNMC encara no ha imposat cap restricció a l'operació que planteja el banc basc. Així doncs, l'OPA s'ha encallat, cosa que està començant a incomodar el Sabadell. De fet, Oliu ha descartat que l'informe arribi aquest mes d'abril i ha apostat pel maig com a data de deliberació definitiva. A més, el president ha criticat les decisions que el regulador ha pres durant la segona fase d'anàlisi, com ara l'exclusió de les 79 organitzacions que van presentar al·legacions, entre les quals es trobava Pimec. "Els únics que es poden beneficiar són els nostres competidors, que són els únics que han estat qüestionats per Competència. És com preguntar-li a la guineu què en pensa sobre si deixen anar les gallines", ha ironitzat.
La mateixa Pimec és una de les associacions que han recorregut judicialment aquest rebuig de la CNMC, com també van fer Foment del Treball i el sindicat UGT. Oliu ha agraït públicament el suport de l'entitat de Cañete i ha ressaltat la diversitat que presenta l'oposició. "Aquesta OPA ha aconseguit aglutinar molts stakeholders que s'hi oposen; no només pimes, també sindicats, patronals, autoritats autonòmiques, partits polítics... Això vol dir alguna cosa", ha analitzat. A falta de conèixer com veuen els accionistes l'oferta del BBVA, el president del Sabadell també ha inclòs els clients del banc entre els grups contraris a la proposta basca. Després "d'escoltar-los", ha conclòs que la negativa és també clara. "Com pots fer res positiu amb una cosa que no volen els clients?", s'ha preguntat.
Oliu ha advertit que "qui accepti l'OPA, no estarà venent els títols del Sabadell, sinó comprant accions d'un banc internacional, no espanyol"
Pel que fa a les condicions de la CNMC, no ha entrat a valorar les filtracions, ni tampoc s'ha referit a les darreres declaracions de Carlos Torres, president del BBVA, qui ha repetit a les últimes hores que els nous compromisos enviats al regulador són "molt potents" i que "haurien d'aclarir qualsevol dubte". Ara bé, Oliu sí que ha advertit que "qui accepti l'OPA, no estarà venent els títols del Sabadell, sinó comprant accions d'un banc internacional, no espanyol". En tot moment, el president del Sabadell ha volgut diferenciar la seva entitat i CaixaBank, les quals considera "domèstiques", del caire "internacional" que presenten Banc Santander i el BBVA.
Alhora, Oliu ha avisat que un hipotètic escenari en què l'OPA tirés endavant "restringiria" el valor dels accionistes de l'entitat. Un fet que, segons ha defensat, ja va estudiar ara fa un any, quan el BBVA va presentar una oferta inicial de fusió que no va considerar adient. "Els números em van donar la raó. Vam dir que no a una oferta de 2 euros i avui l'acció del banc val 2,80 euros", ha explicat. En realitat, el valor d'un títol del banc vallesà és avui de 2,63 euros, però sí que van arribar al llindar dels 2,80 euros els passats dimarts 18 i 25 de març. D'altra banda, alguns analistes ja situen el preu objectiu de l'acció al voltant dels tres euros.
"Si el Banc Sabadell no existís, s'hauria de tornar a inventar"
Més enllà de l'OPA, la jornada ha escenificat l'estreta relació que el Banc Sabadell manté amb les pimes. L'aparador pel banc era immillorable: Oliu tenia davant la patronal de les petites i mitjanes companyies del territori. Per això, el president ha recordat que l'essència de l'entitat és "fer créixer les empreses de Catalunya i Espanya", més enllà del seu negoci de particulars. A més, ha parafrasejat el coach Carles Ventura: "Si el Banc Sabadell no existís, s'hauria de tornar a inventar", una cita que ha servit alhora com a nova indirecta a l'OPA del BBVA.

Durant les últimes setmanes, el banc vallesà ha reivindicat constantment la seva identitat sabadellenca. Tanmateix, a la seu de Pimec, Oliu ha afegit un matís: "El Sabadell és un projecte bancari espanyol, però desenvolupat des de Catalunya i des de la nostra cultura", ha explicat. La idea del president és continuar construint un "projecte d'integració territorial" amb què pugui exportar el model d'èxit català a la resta de comunitats autònomes de l'Estat.
I és que més enllà de l'OPA, el Sabadell travessa un "gran moment de solvència" que els ha permès presentar els millors beneficis de la seva història. "Ja era hora que aconseguíssim aquests resultats", ha etzibat un somrient Oliu. De cara al futur, volen culminar el procés de transformació digital i continuar augmentant els dividends. Aquest 2024 els han multiplicat per quatre, però el dirigent els veu "sostenibles". Tot plegat, però, són desitjos que dependran de l'èxit de l'OPA.