• Empresa
  • Oliu: "Deixaré el Banc Sabadell en bones mans"

Oliu: "Deixaré el Banc Sabadell en bones mans"

Crònica sobre fusions, "bancs barats" i el llegat presidencial d'Oliu

Josep Oliu i Jaume Guardiola, president i conseller delegat del Banc Sabadell. | ACN
Josep Oliu i Jaume Guardiola, president i conseller delegat del Banc Sabadell. | ACN
Barcelona
31 de Gener de 2020
Act. 31 de Gener de 2020

"He intentat fer la presentació de resultats a tota velocitat per poder fer el col·loqui que, sense dubte, és la part més important d'aquesta reunió". Així és com el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha donat pas al torn de preguntes dels periodistes que ha donat per a molt: fusions al mercat, "bancs barats", borsa, ajustos de plantilla i oficines, TSB, Brexit o com serà el Banc Sabadell del futur. De vells titulars com "És el mercat, amics" o "En banca sobretot es resisteixen tempestes" arriba ara a les millors pantalles: "Deixaré el Banc Sabadell en bones mans". 

Tot ha començat puntual a les 9 del matí i ha acabat passades les 10 i mitja. Mitja hora de presentació de resultats i una hora on s'han fet una quinzena de preguntes repartides a parts pràcticament iguals entre Guardiola i el president del Banc Sabadell, Josep Oliu. Era el moment del seu particular tiqui-taca, del seu "teva, meva" de cara alas mmitjans. També hi ha hagut alguna intervenció del director financer Tomás Varela des de la banda. I en tot moment, s'ha projectat un lema a la pantalla: "Expansión".  

"És un any positiu, de normalització de resultats i consolidació", ha començat Oliu. El Banc Sabadell ha tancat el 2019 amb un benefici net de 768 milions d'euros, el que suposa un creixement del 134% respecte a l'any anterior. Els ingressos del negoci bancari han crescut un 1%, la ràtio de capital s'ha situat per sobre de l'objectiu amb un 11,7% i els actius improductius s'han reduït més de 8.200 milions d'euros després de la venda institucional de carteres. 

Un cop presentats els resultats, han arribat les preguntes. La gran majoria, sobre fusions o borsa. Inicialment, el conseller delegat ha detallat que dels 1.700 acomiadaments de 2019, una part significativa va tenir lloc al Regne Unit fruit del progrés de migració amb el TSB. Alhora, Guardiola ha anunciat que l'any passat es van tancar 45 oficines i que aquest 2020 preveuen tancar-ne 145, i també volen obrir-ne una cinquantena. 

Fusions? "Podria passar"

El plat estrella no s'ha fet esperar més: Fusions? Oliu ha tingut molt clara la resposta: "En un entorn de baixos tipus d'interès, la reacció de tots els bancs és buscar la forma d'optimitzar costos. Les fusions no són descartables en un futur, però ara per ara no contemplem cap fusió específica". Així doncs, sense notícies de Bankia. Com tampoc de CaixaBank. 

Oliu: "No sé si hi haurà alguna fusió aquest any, podria passar. Ara per ara, nosaltres no contemplem cap fusió específica" 

De camí cap a la presentació de resultats, una font m'ha comentat que el soroll mediàtic amb Bankia és "per despistar" i que en realitat, l'operació apunta més aviat cap a les torres de CaixaBank. La veritat, no és el primer cop que m'arriba... "En banca sobretot es resisteixen tempestes", que diu Josep Oliu. I els periodistes només intentem preguntar i repreguntar per tal d'informar i capejar el temporal. 

Com un raig, he recordat l'entrevista que li vaig fer a l'escriptor José Martí Gómez per parlar del poder Planeta dins el món econòmic i polític. El titular made in VIA Empresa deia així: "Isidre Fainé i José Manuel Lara van intentar fusionar La Caixa i el Sabadell, però Josep Oliu ho va frenar." Però, d'això ja fa molt temps i qui sap com pot acabar tot plegat. El temps i el mercat dictaran sentència. Com sempre. 

Mentrestant, Oliu ha explicat que no té "la bola de vidre" i desconeix quines són les intencions dels altres: "No sé si hi haurà alguna fusió aquest any, podria passar. La xifra ideal de bancs a Espanya? No crec que existeixi una xifra òptima. Tampoc sé quina és la mida ideal per a un banc". I ha aprofitat l'ocasió per insistir una i altra vegada que el banc està centrat en reduccions de costos, plans comercials, reducció "progressiva" de plantilla d'acord amb la transformació digital del banc i focus del producte bancari a Espanya, el Regne Unit i Mèxic. "Ara per ara, aquesta és el nostre full de ruta", ha apuntat. 

Vendre el TSB? "Descartat"

El president del Banc Sabadell també ha volgut deixar clar que no es contempla la venda del TSB i es dóna ple suport i confiança al nou equip directiu capitanejat per Debbie Crosbie. De moment, la filial britànica ha suposat un impacte negatiu pels resultats del Sabadell i el director financer ho ha atribuït a "un exercici de comptabilitat per valorar actius intangibles". 

Oliu: "No tenim por de res. El mercat és el mercat i tots els bancs estan relativament barats al mercat"

"Ha baixat el nivell d'incertesa del Brexit. Ara ja hi ha Brexit i s'ha de veure com afecta les taxes de creixement i previsions de l'economia britànica. Si l'economia anglesa va bé, el TSB anirà millor", ha defensat Oliu. Brexit: és l'hora dels adéus

Més preguntes. I respostes. "No tenim por de res. El mercat és el mercat i tots els bancs estan relativament barats al mercat", ha explicat Oliu. Spoiler: El company Jordi Bellini explicarà aquest dissabte quin ha estat l'impacte de la presentació de resultats als mercats. "S'haurà de veure què han escrit i què escriuen els analistes", ha augurat Guardiola. Ull a la borsa! 

Política i "bones mans" 

Segons Oliu, "les qüestions polítiques estan fora de la seva capacitat d'anàlisi". La política no acostuma a fallar mai a les presentacions de resultats. Aquest cop, però, ha passat més desapercebuda del que és habitual i el president del Banc Sabadell només ha demanat al nou executiu de Pedro Sánchez que no augmenti els impostos a la banca ja que alerta que seria "molt contraproduent". "No veiem amb bons ulls taxes d'impostos diferencials. Totes les empreses han de tenir els mateixos tipus d'impostos. No crec que hi hagi d'haver cap mesura que vagi a discriminar el nostre sistema financer amb relació a Europa", ha afegit.

Oliu: "Deixaré un bon sistema de govern corporatiu, una solvència adequada i una rendibilitat adequada per a l'accionista. I sobretot, deixaré el banc en bones mans"

Com a tota gran presentació, la millor part sempre ve al final. Una periodista li ha preguntat a Oliu sobre la jubilació i sobre allò quin llegat vol deixar al Banc Sabadell. Ras i curt: "Penso deixar un bon sistema de govern corporatiu, una solvència adequada i una rendibilitat adequada per a l'accionista. I sobretot, penso deixar el banc en bones mans". ​​Davant la repregunta, la reresposta del president: "Ara no deixaré el consell, però quan arribi el dia deixaré el banc en bones mans".​​ Mans d'aquí o d'allà?