![El president del Banc Sabadell, Josep Oliu | Cedida El president del Banc Sabadell, Josep Oliu | Cedida](https://www.viaempresa.cat/uploads/s1/27/10/40/61/el-president-del-banc-sabadell-josep-oliu.jpeg)
L'any 2025 marca una diferència per al Banc Sabadell. Amb una OPA en curs, el recent retorn a la ciutat de Sabadell i uns resultats anuals “sostenibles i en creixement”, l'entitat es troba en un moment clau. El president del banc, Josep Oliu, ha destacat aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Sabadell que, després de la difícil travessia entre el 2008 i el 2020 a causa de la crisi del 2008-2012, assolir els 1.000 milions de beneficis semblava inimaginable. Ara, però, l’objectiu són els 2.000 milions. Segons Oliu, aquests indicadors reflecteixen que el Banc Sabadell ha arribat a la seva cota més alta. “El fet que hi hagi una OPA demostra el valor de l’entitat i el seu posicionament com a líder en banca d’empreses i pimes al país".
Oliu (Sabadell): “Com més sòlids estiguem, més valor tindrà la companyia i més podrem demostrar als accionistes que l’oferta actual infravalora el banc"
Després d’anunciar un benefici rècord de 1.827 milions d’euros el 2024, un increment del 37,1%, Josep Oliu ha defensat la solidesa del Banc Sabadell. “Com més sòlids estiguem, més valor tindrà la companyia i més podrem demostrar als accionistes que l’oferta actual infravalora el banc”, ha afirmat. Oliu ha recordat que ja el 29 d’octubre i el 29 d’abril de l’any passat es va rebutjar una proposta de fusió perquè es considerava que el Banc Sabadell podia créixer més en solitari que acompanyat. “El temps i el mercat ens han donat la raó. No ens vam equivocar en rebutjar l’oferta amable de fusió del BBVA". Ara, en el marc de l’OPA, Oliu ha instat els accionistes a reflexionar bé abans de prendre una decisió: “Que no escoltin només els cants de sirena, sinó que valorin els resultats".
El president del Banc Sabadell ho té clar: “Tinc molts dubtes que la unió entre el Sabadell i el BBVA generi més valor que el que té cadascun per separat”. Una declaració d’intencions que reafirma el banc com un projecte de futur clau per a l’equilibri financer d’Espanya. Segons Oliu, l’OPA és una mostra que hi ha qui vol aprofitar-se de les fortaleses del Sabadell: “Si hi ha una OPA, vol dir que algú vol esgarrapar els nostres punts forts i apropiar-se de la nostra trajectòria de creixement”.
Alhora, apunta que ara mateix la prima es negativa, és a dir, que "qui vulgui canviar les accions perd diners". En general, fets que serveixen per reivindicar l'autonomia de l'entitat financera des que el BBVA va llençar l'OPA el 9 de maig del 2024. Amb tot, ha recordat que la pròxima Junta General d’Accionistes torna a Sabadell, concretament a Fira Sabadell, fet que permetrà als accionistes locals no haver de desplaçar-se fins a Alacant.
Les perspectives econòmiques per al 2025
![El president del Banc Sabadell, Josep Oliu a la Cambra de Sabadell El president del Banc Sabadell, Josep Oliu a la Cambra de Sabadell](/uploads/s1/27/10/41/09/el-president-del-banc-sabadell-josep-oliu-a-la-cambra-de-sabadell_52_1216x684.jpeg)
Amb la incertesa de l’OPA sobrevolant, per aquest any, Oliu es mostra optimista assegurant que “ara que ja estem en un nivell de resultats tan elevats, és evidentment que aquests resultats són sostenibles en un entorn de tipus d'interès que d'alguna manera s'ha normalitzat”. A més ha apuntat que el repte que tenen de cara al futur és ser millor, sobretot en el que és "percepció de servei per part dels nostres clients per poder donar el millor servei a les nostres empreses i fer que el país millori i prosperi”.
Les perspectives econòmiques per al 2025 són positives, amb un creixement previst del 2,5%, per sobre de l’1,1% de la Unió Europea. Factors com el creixement poblacional, la reducció dels tipus d’interès, el desplegament dels fons Next Generation EU i la fortalesa del turisme impulsen aquesta tendència favorable. A més, Espanya té una exposició limitada a les tensions geoeconòmiques globals i redueix la seva dependència energètica gràcies a l’auge de les renovables.
Les perspectives econòmiques per al 2025 són positives, amb un creixement previst del 2,5%, per sobre de l’1,1% de la Unió Europea
D’altra banda, pel que fa a les perspectives per al creixement econòmic, el Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que l’economia global creixi el 2025, a un ritme similar al de 2024 i que la inflació continuï reduint-se amb un entorn geopolític complex. Oliu considera que es mantindrà un creixement estable, tot i les amenaces per xocs aranzelaris.
Segons el World Economic Forum els principals riscos del 2025 seran els següents per ordre d’importància:
- Conflictes armats entre Estats
- Fenòmens meteorològics extrems
- Confrontació geoeconòmica
- Desinformació
- Polarització social
Finalment, pel que fa als reptes de l’economia espanyola hi ha un clar desajust entre l’oferta i la demanda d’habitatge, el dèficit públic i el deute continuen elevats malgrat la reducció dels darrers anys i la productivitat es manté reduïda i estructuralment per sota de la zona euro.