L'OPA del BBVA sobre el Sabadell està encara a la primera fase d'anàlisi de la CNMC

La presidenta de la CNMC admet que la informació sobre l'objecte de l'operació s'ha aconseguit "a base de sol·licituds, que han sigut reiterades"

Seu del Banc Sabadell a l'Avinguda Diagonal de Barcelona | EP Seu del Banc Sabadell a l'Avinguda Diagonal de Barcelona | EP

L'operació de compra del BBVA sobre el Banc Sabadell anunciada al maig continua a la primera fase de l'anàlisi que n'ha de fer la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Segons ha reconegut aquest dijous la presidenta de l'organisme, Cani Fernández, l'etapa inicial hauria de durar un mes, però el calendari s'atura cada vegada que els tècnics de l'ens veuen que els falta alguna informació rellevant. "En el cas d'una OPA hostil tenim tota la informació de l'adquirent, però no de l'objecte de l'OPA (el Sabadell). Hem obtingut la informació a base de sol·licituds, cada cop que ha estat necessari", ha continuat, abans d'afegir que han sigut "reiterades".

Més info: Banc Sabadell abonarà un dividend a compte de 8 cèntims en efectiu el proper 1 d’octubre

D'altra banda, Fernández també ha admès que l'intent de compra del BBVA és l'operació "més mediàtica" de l'any, alhora que ha reclamat "paciència i respecte als treballs dels tècnics" que supervisen el moviment. Un cop acabi la primera fase, la CNMC haurà de decidir si aprova l'adquisició, si s'avala amb compromisos o si passa a una "segona fase". "Dura tres mesos i acabarà amb una aprovació amb compromisos, amb compromisos i condicions, o una eventual prohibició", ha detallat.

L'autorització de la CNMC és clau perquè l'operació acabi tenint èxit. El president del BBVA, Carlos Torres, va assegurar el passat dimarts que aconseguir el vistiplau de Competència era la "primera de les tres fites" que tenen per davant abans de concloure l'OPA. "La segona és el permís de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la tercera, i més important, l'aprovació dels accionistes del Sabadell", va afegir.

Possibles problemes de competència

Pel que fa a les condicions, Fernández ha dit que la comissió podria imposar exigències per evitar que la fusió de dues entitats com el BBVA i el Sabadell perjudiqui la competència bancària. "Les operacions que en segona fase s'aprovaran amb compromisos o condicions s'eleven d'ofici, perquè així ho marca la llei, a una tercera fase al Ministeri d'Economia (...) qui pot portar-ho al Consell de Ministres amb una petició de modificació de les peticions o compromisos", ha detallat.

Per la seva banda, Torres va insistir durant la seva intervenció al Fòrum Cecot que el BBVA no veia "cap problema de competència", tot i que serien "molt respectuosos" amb la feina de la CNMC. "A diferència d'altres precedents, aquesta OPA no supera els llindars de quota de mercat que es fan servir en aquesta metodologia", va recordar el president del banc basc.

 
Més informació
Carlos Torres (BBVA) redreça l'OPA al Sabadell: "Avança tal com estava previst"
González-Bueno descarta l'OPA del BBVA al Sabadell: "És una operació que ha descarrilat"
Avui et destaquem
El més llegit