Moviment per sorpresa a la gran patronal espanyola. Virginia Guinda, vicepresidenta i portaveu de la patronal catalana Foment del Treball, una dona de la plena confiança de Josep Sánchez Llibre, planeja enfrontar-se a Antonio Garamendi en les eleccions de la CEOE convocades pel 23 de novembre. Amb aquesta jugada, s’avorta la reelecció de Garamendi per aclamació, sense necessitat d’eleccions, i se’l força a instal·lar les urnes, amb el sistema de vot secret. Això possibilitaria que aflorés un sector crític, tot i que minoritari, que faria la guitza a Garamendi en el seu últim mandat. En els ambients patronals no es parla d’operació Guinda, sinó d’una “operació Sánchez Llibre” que va molt més enllà de les eleccions patronals de finals de novembre.
La filtració de la candidatura de Guinda ha causat una gran sorpresa dins de Foment del Treball. En un primer moment, la notícia va causar incredulitat. Fonts de la junta directiva confirmen que no s’ha tractat mai aquesta qüestió en les reunions i que, quan han preguntat a Sánchez Llibre, aquest sempre havia negat que tingués intenció d’enfrontar-se electoralment a Garamendi. En realitat, Sánchez Llibre no es presenta, però sí que es planteja fer-ho la seva mà dreta. En aquest sentit, un membre de la junta directiva apunta amb ironia que, segurament, “Virginia va saber que es presentava quan el Josep li va demanar que ho fes”. Segons aquestes fonts, Guinda no hauria donat mai aquest pas per pròpia iniciativa.
Esperen que Sánchez Llibre i Guinda donin explicacions en les reunions del comitè executiu i de la junta directiva de Foment del Treball convocades pel dilluns vinent. Es tracta de les reunions ordinàries de cada primer dilluns de mes. Mentrestant, s’han disparat les especulacions internes sobre els motius de Sánchez Llibre per llançar aquesta operació.
Segons les fonts consultades, Guinda no té opció d’imposar-se a Garamendi després que, en un dinar a Madrid el 20 de setembre passat, aquest obtingués el suport de la majoria de grans organitzacions territorials i sectorials de la CEOE. No obstant, en aquella cita, Garamendi es va adonar que perillava la reelecció per aclamació, sense necessitat d’eleccions.
Organitzacions díscoles
Tant Cepyme, liderada per Gerardo Cuerva, com la madrilenya CEIM, presidida per Miguel Garrido, són crítiques amb Garamendi, si bé han descartat plantar-li cara en les eleccions. Tots dos aspiren a succeir el basc dins de quatre anys, quan no es podrà presentar a la reelecció per haver complert el límit de mandats. Cuerva i Garrido són vicepresidents de la CEOE, com també ho és Sánchez Llibre.
Fonts de la junta directiva de Foment apunten que Garamendi hauria tancat un acord amb el fins fa poc crític Garrido, que ja apareix en primera línia de successió quan ni tan sols s’ha reelegit a Garamendi. El basc busca com sigui un últim mandat tranquil. Però Sánchez Llibre no sembla disposat a posar-li les coses fàcils.
A banda de Foment del Treball, hi ha altres organitzacions crítiques amb Garamendi com és el cas de Faconauto, la patronal dels concessionaris de vehicles, liderada per Gerardo Pérez, que fins a l’últim moment ha estat amenaçant amb la candidatura. La patronal agrícola Asaja, de Pedro Barato, tampoc estaria en sintonia amb el basc.
La candidatura de Virginia Guinda consolida Foment del Treball en les pugnes internes dins de la gran patronal espanyola
Davant aquest panorama, Foment del Treball està armant una candidatura contra Garamendi que, encara que no s’imposi en les eleccions del 23 de novembre, animarà els moviments interns dins de la CEOE durant el proper mandat. Consolida a Foment en les pugnes de la gran patronal espanyola. I també sembra dubtes sobre una successió plàcida dins de quatre anys.
Fonts de la junta directiva de Foment apunten una altra derivada de l’operació Sánchez Llibre, aquesta interna. Després de la seva recent reelecció al capdavant de la patronal catalana, també per al seu últim mandat, Sánchez Llibre no tenia fins ara cap successor clar. Si més no, amb aquesta maniobra, Guinda adquireix protagonisme. “Si es presenta per la CEOE també es pot presentar per Foment”, apunten.
Empresaris de Foment sobre l’estratègia de Sánchez Llibre: “massa política”, “pròpia d’un polític professional”, "perjudica la unitat patronal”
Els empresaris de Foment consultats no comparteixen l’estratègia de Sánchez Llibre. Uns la consideren “massa política” o “pròpia d’un polític professional” i altres afegeixen que no és oportú obrir batalles electorals entre l’empresariat, sobretot si “no van a enlloc”, en un moment en que cal “unitat patronal”.
La tensió entre Foment i la CEOE ha anat en augment. No es justifica per les diferències entre els seus presidents sobre l’estratègia a seguir en les negociacions en el Govern. Sánchez Llibre havia recriminat subtilment al basc el seu estil presidencialista. I el basc ha anat diluint el paper del català.