• Empresa
  • Oxigen, el centre de dades català que dona aire a les empreses

Oxigen, el centre de dades català que dona aire a les empreses

Oxigen Data Center es va posar en marxa el 2023 i és dels pocs centres de dades d'inversió 100% catalana

Un dels armaris d'Oxigen Data Center a Sant Cugat | Cedida
Un dels armaris d'Oxigen Data Center a Sant Cugat | Cedida
Bernat Bella
Periodista
16 de Desembre de 2024

2.500 metres quadrats de sales blanques a sota terra i bunqueritzades, amb accés controlat a través d'una reclusa i amb càmeres, a prova d'inundacions i amb energia garantida les 24 hores gràcies a dues subestacions. Així són els espais d'Oxigen Data Center a Sant Cugat que acullen la infraestructura de servidors per emmagatzemar dades d'empreses i institucions. Un centre de dades d'inversió 100% catalana, dels únics del país, i que aposta per una gestió de proximitat en aquest sector on les grans multinacionals i projectes estrangers s'emporten el pastís. 

 

Darrere del projecte hi ha Benjamín Rovira, fundador i CEO d'Oxigen Data Center. A mitjan 90 ja treballava en el sector dels centres de dades, quan encara se'n parlava molt poc. I va ser el 2019 quan va decidir engegar una nova aventura: "Sempre havia fet centres de dades per tercers i decideixo dissenyar el meu propi centre". Per fer-ho, s'uneix amb la família inversora catalana Salicrú. "Volíem fer un centre de dades de territori", emfatitza.

15 milions d'euros d'inversió

Hi havia dues alternatives: o construir un centre de dades des de zero o aprofitar algun espai ja existent. I van trobar l'antic centre de dades de CaixaBank a Sant Cugat, que feia temps que estava en desús: "Aquesta parcel·la ja comptava amb dues subestacions elèctriques, cosa que no passa en cap altre centre de dades de Catalunya. Necessitem molta seguretat, també en subministrament d'energia".

 

Amb una inversió inicial de quinze milions d'euros i dos anys d'obres, han creat un centre de dades de tercera generació. "És un entorn segur i sostenible perquè les dades de qualsevol empresa estiguin emmagatzemades a casa nostra", resumeix. A banda dels 2.500 metres de sales blanques on s'emmagatzemen les dades, també compten amb més de 5.000 metres quadrats d'oficines i sales tècniques per fer el manteniment, el control i la prevenció durant les 24 hores al dia i els 365 dies l'any.

I no és l'únic centre d'Oxigen, ja que van adquirir l'espai de Mediacloud, el centre de dades que tenia Mediapro a Barcelona. Des d'allà també s'encarreguen de la gestió de sales tècniques de futbol de Mediapro.

Benjamín Rovira: "El núvol no existeix, no és res"

A banda d'assessorament i auditories tecnològiques, Oxigen Data Center ofereix principalment dos serveis: un espai perquè empreses i administracions puguin guardar el seu propi equipament i servidor i infraestructura pròpia perquè els clients puguin emmagatzemar les seves dades al núvol. 

"Tenim dues sales diàfanes, preparades per tenir 400 Rak's, que són armaris de 2 metres i que acullen infraestructures tecnològiques. Li diem espai blanc o de producció i estan permanentment climatitzats i amb energia assegurada, i amb seguretat", explica Rovira, que afegeix: "El núvol no existeix, no és res, la dada acaba en un lloc com el nostre, en un servidor en un metre quadrat".

La sobirania de les dades

"La nostra gran diferència és que som molt propers amb els clients", resumeix el CEO d'Oxigen Data Center, que reivindica els centres de dades de territori. "Microsoft, Google o Amazon tenen multituds de centres de dades a tot el món, però la localització no és dins d'una regió definida i no necessàriament ha de ser proper al client. Tu no ho saps on estan les teves dades, acaben en un armari de qualsevol lloc del món", descobreix.

En canvi, Oxigen Data Center aposta per la proximitat: "Si ens poses les teves dades a nosaltres, saps que estan aquí al costat i pots trucar a una persona per fer qualsevol gestió. Hi ha empreses que no saben on tenen les dades i, quan intenten contactar amb els gestors, parlen amb centres de trucades de qualsevol lloc. Amb nosaltres tenen el control de les seves dades". És, també, un exercici de sobirania de dades. 

Per què una empresa vol un centre de dades?

Tot i que actualment Oxigen Data Center només té ocupat menys d'un 10% de l'espai disponible, ja acull dades de companyies nacionals i internacionals del territori, també d'administracions públiques. Sectors com el sanitari, farmacèutic, educatiu o industrial aposten per ells. I el gran espai de què disposen també servirà per garantir el món que ve amb la intel·ligència artificial, on les dades encara seran molt més necessàries i nombroses. "I nosaltres tenim metres quadrats i seguretat", emfatitza.  

Benjamín Rovira també vol trencar el missatge que els centres de dades tenen un gran impacte ambiental, per l'elevat consum energètic que tenen. El CEO explica que els milers d'empreses que hi ha al país tenen petites sales amb servidors molt poc eficients, on no s'ha invertit i amb un consum energètic elevat. En canvi, ells aposten per l'última generació, també amb plaques solars pròpies i una energia provinent de renovables. Posa un exemple: "Quan veus molta gent en autobús, també estàs veient molta gent que ha deixat el cotxe. Nosaltres som com un autobús, perquè les empreses deixen de tenir sales tècniques que no són sostenibles per portar-nos-les a nosaltres". 

"El nostre missatge és que aquestes persones es dediquin al seu negoci i deixin que nosaltres els acompanyem en assegurar i assegurar totes les dades", indica. 

Els ciberatacs: el mal inevitable

L'altra gran feina dels centres com Oxigen és garantir la seguretat de les dades de tots els clients. Però Benjamín Rovira és clar i contundent: "Ningú et pot assegurar que no tindràs un ciberatac, és inviable. Els màxims experts ja diuen que la ciberseguretat no és per estar pendent de si t’atacaran, sinó estar pendent de com et recuperaràs".

El primer per estar preparat és "molta inversió": "Nosaltres ja hem invertit 15 milions d'euros, tant en infraestructura física com digital". I el que és important és "tenir protocols per a quan t'ataquen": "Nosaltres rebem molts atacs diaris, bàsicament en som conscients i tenim les eines per detectar-los i els procediments per tallar-los. I, i en passa algun, tenim les eines per recuperar les dades de manera immediata". Una estructura que no tenen les sales tècniques de les empreses. 

Les dades, el nou petroli

Les dades són el petroli del segle XXI. Una frase que, per repetida, no deixa de ser real. Qualsevol empresa, qualsevol negoci, les necessita per la seva activitat. I és en aquest context en què els centres de dades juguen cada vegada un paper més important. Rovira reivindica els centres de territori per garantir aquesta proximitat. 

"Abans rebíem la informació a través de fax. Avui, cau el Whatsapp tres minuts i el món entra en còlera. Tot és immediat, tots hem generat aquesta immediatesa. I la immediatesa va lligada a les dades, que és imprescindible en l'àmbit digital", reflexiona el CEO d'Oxigen, que conclou: "Tot passa pel món digital, que implica unes dades i un servidor. S'han convertit en el cor de les companyies. Qualsevol empresa necessita les dades per fer aprenentatge i treballar i prendre qualsevol decisió. Si les dades s'aturen, no es pot treballar".

Amb una facturació d'uns 6 milions d'euros el 2024 i la previsió de superar els 10 el 2025, Oxigen Data Center s'erigeix en l'alternativa local i catalana d'un negoci que va a l'alça i que els grans fons d'inversor estrangers s'estan fent seus.