Fassulo, com parir una ONG

Estudiants catalans de Medicina aconsegueixen un paritori per Fodecounda (Senegal)

L'ONG Fassulo ha ajudat a informatitzar el centre sanitari de Fodecounda | Cedida
L'ONG Fassulo ha ajudat a informatitzar el centre sanitari de Fodecounda | Cedida
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
04 de Gener de 2022
Act. 04 de Gener de 2022

Fodecounda és un poble rural del Senegal ubicat a la frontera amb Gàmbia que té un vincle molt especial amb Barcelona: el Saiba Bayo. Ell és un politòleg nascut al Senegal i format a la Universitat Autònoma de Barcelona que lidera l'ONG Fassulo, organització des d'on desenvolupa diferents projectes solidaris per al Senegal i, en especial, per a Fodecounda. Un d'aquests projectes ha estat la construcció d'un Centre d'Assistència Primària -abans no existia cap en un radi de 15 quilòmetres-; però tres alumnes de medicina, que de fet avui dia ja són doctors, van decidir engrandir el projecte i aconseguir un paritori per Fodecounda.

 

L'Àlex Serrallach, l'Ibón López i el Marc Vidal es van conèixer estudiant Medicina a la Universitat Internacional de Catalunya. Diu Vidal que a cinquè de carrera van compartir tots tres un mateix pensament: "amb tot el que havíem après, potser podíem donar més". Per això, van decidir buscar projectes solidaris on aportar el seu coneixement sanitari. Un d'ells ja havia treballat amb l'ONG Fassulo, intentant fer arribar una ambulància mecanitzada des de Barcelona a Fodecounda, però no va aconseguir tirar endavant. Així que de la llavor d'aquest fracàs, va néixer un nou projecte: un paritori per Fodecounda. Van agafar el pla inicial de Fassulo per al poblat i el van fer créixer.

Fodecounda és el poble més gran de la regió de Tambacounda, formada per cinc poblats que conformen, entre tots ells, una població de 5.000 habitants. L'any 2009 es va començar a construir un centre d'assistència sanitària per poder fer front a les necessitats d'aquella població, que fins fa poc havia de desplaçar-se quinze quilòmetres per carreteres en molt mal estat si volia anar al metge. Aquest trajecte durava aproximadament dues hores.

 

Amb el nou centre construït per Fassulo i subvencionat per l'Ajuntament de Mollet del Vallès i l'Agence Française de Développement (AFD), la població de Fodecounda tenia les instal·lacions per a ser atès sanitàriament en qüestions primàries, però faltava un pla d'actuació, un equip mèdic i una sala de Maternitat, que ajudés a reduir els casos de mortalitat i complicacions en parts agreujats pel temps de desplaçament fins al centre més proper.
Serrallach, López i Vidal van presentar el projecte del paritori al concurs Pla Cooper de la UIC i van guanyar, aconseguint una subvenció per a construir la sala de maternitat. "Un cop vam guanyar, vam decidir anar allà i fer un estudi transversal, conèixer la població de Fodecounda -explica Vidal-, fer una fotografia de la seva salut".

De les aules a Fodecounda

"Des d'aquí tots ens pensem que allà les principals malalties són les infeccioses o de transmissió sexual, però el que ens vam trobar és una fotografia molt semblant a la d'una societat europea", explica Vidal. De l'estudi que van fer de la població de Fodecounda mitjançant una enquesta van concloure que "aquella població no està poc nodrida, sinó mal nodrida: hi ha molta hipertensió, diabetis i obesitat. La seva dieta té excés de sal, de sucre i d'aliments fregits". L'estudi es va materialitzar amb un projecte informatiu per a la població sobre hàbits saludables i d'alimentació.

Vidal, sobre Fodecounda: "ens pensem que allà les principals malalties són les infeccioses o de transmissió sexual, però el que ens vam trobar és una fotografia molt semblant a la d'una societat europea"

Durant la seva estança al poblat també van oferir consultes mèdiques gratuïtes, una manera de donar servei mèdic, però també de conèixer les necessitats de la zona. "Ens vam adonar que no tenien cap registre digital dels pacients: així que els hi vam facilitar eines i coneixement per a poder fer una base de dades dels pacients i les seves visites", relata Vidal.

El Segenal s'hi compromet

Finalment el paritori s'ha construït i, gràcies a la sala de maternitat, les autoritats del Senegal han homologat el centre mèdic, fet que implica que l'Estat del Senegal s'haurà de fer càrrec del sou del personal sanitari que treballi al centre. "Això és el més positiu que hem aconseguit per a Fodecounda, perquè aquests projectes no poden dependre de nosaltres i ser gestionats des de Barcelona, han d'administrar-se de manera local", explica Vidal. Fassulo ha aportat informació i estructura, i el Senegal s'ha compromès a dur-ho a terme i assumir el cost del funcionament.

A Barcelona hi ha un metge per cada 500 habitants i al Senegal per cada 17.000

Però els processos són lents i fins avui dia és l'ONG qui s'està fent càrrec del sou de l'única infermera que hi ha en l'actualitat al centre. El seu sou equival a 2.400 euros anuals. Per aquest motiu, Fassulo ha obert un crowdfunding disponible fins a finals de gener per assegurar el seu salari durant un any, a més de millorar el condicionament de la sala de maternitat. Fins al moment, han aconseguit gairebé 10.000 euros.

Un metge per cada 17.000 habitants

El compromís del Senegal implica que aquestes 5.000 persones de la regió de Tambacounda comptaran amb un infermer per ser atesos, però Fassulo vol fer un pas més. Vol aconseguir que hi hagi un metge. Per contextualitzar, segons dades de l'ONG, a Barcelona hi ha un metge per cada 500 habitants i al Senegal per cada 17.000. Això implica que, de vegades, encara que arribin productes o medicaments -com per exemple, les vacunes- no hi ha suficients mans per administrar-los.