Com ha de ser llevar-se cada matí, aixecar la persiana i veure la Casa Batlló? És una pregunta a la qual només unes poques persones poden donar resposta, en estar ubicada en el carrer comercial més car d’Espanya: el Passeig de Gràcia. El carrer barceloní revalida aquesta categoria, situant-se com el setzè amb els preus de lloguer més elevats del món, amb un cost mitjà de 3.180 euros per metre quadrat a l’any; una xifra desorbitada, si tenim en compte que, segons dades facilitades per l’Ajuntament de Barcelona, el preu mitjà mensual en el conjunt de la capital catalana és de 16,4 euros per metre quadrat, xifra que anualment es traduiria en 196,8 euros.
El carrer comercial més car d’Espanya és el Passeig de Gràcia
Del Passeig de Gràcia a la Via Montenapoleone, la capital de la moda
La ciutat comtal s’ha adjudicat aquesta posició en la 34a edició de l’estudi Main Streets Across the World, elaborat per la firma de serveis immobiliaris Cushman & Wakefield, que l’any passat ja va situar el Passeig de Gràcia en la posició més alta del mateix llistat a escala estatal, i en 17a posició en l’àmbit europeu. Així doncs, el popular carrer català avança una posició després d’incrementar en un 6% el metre quadrat dels lloguers, en un rànquing liderat per ubicacions d’arreu del món fins a gairebé set vegades més cares que el passeig barceloní.
Aquest és el cas de la Via Montenapoleone, a Milà, la capital de la moda. La via italiana compta amb uns lloguers que ascendeixen als 20.000 euros per metre quadrat a l’any, una xifra estratosfèrica que ha crescut un 11% respecte al 2023 i a la qual només s’apropa la part superior de la Cinquena Avinguda de Nova York, coneguda com l’Upper 5th Avenue, que se situa en la segona posició del llistat de Cushman & Wakefield. La Via Montenapoleone és el districte de moda més important de Milà, on alguns dels dissenyadors més coneguts al món han situat els seus negocis, entre els quals destaquen reconegudes joieries a escala mundial.
La Via Montenapoleone, al Milà, és el carrer comercial més car del món
El tercer carrer més car comparteix continent amb el primer i idioma amb el segon: New Bond Street, un dels principals carrers de compres de Londres, tanca el podi de la reconeguda firma de serveis immobiliaris amb un preu de lloguer de 17.210 euros per metre quadrat a l’any. New Bond Street és la part superior de Bond Street, carrer que en la zona sud és conegut com a Old Bond Street, malgrat que els residents no duen a terme aquesta distinció. El carrer travessa Mayfair des del sud de Piccadilly, fins a Oxford Street en el nord.
El luxe, concentrat als voltants de la setena atracció turística més visitada a l’estat espanyol
Retornant al mapa català, el Passeig de Gràcia compta amb botigues de luxe com Dior, Versace, Loewe o Prada i es consolida com un dels carrers més atractius per a clients de rendes elevades. I no només; en el número 43 del Passeig de Gràcia, la Casa Batlló, patrimoni mundial de la Unesco, atrau turistes d’arreu del món, esdevenint la setena atracció turística més visitada a l’estat espanyol.
Així i tot, abans d’aterrar a la ciutat comtal, cal transitar un bon grapat de carrers comercials que compten amb un preu de metre quadrat força més elevat. “Malgrat els recents reptes, els detallistes d'arreu del món continuen compromesos amb la fortalesa de tenir una presència física en destinacions super prime, com ho demostren els nivells actuals de taxes de vacants extremadament ajustades”, assegura l’informe de Cushman & Wakefield, que després d’analitzar 138 ubicacions d’arreu del món destaca la “notable” resiliència que demostra el sector comercial “any rere any”, així com la capacitat per “adaptar-se i evolucionar en resposta a les condicions macroeconòmiques canviants i als requisits dels clients”.
Els preus creixen arreu del món
En aquest context, i després dels ja mencionats tres carrers comercials més cars del món, Tsim Sha Tsui, una de les principals destinacions a Hong Kong -i amb més vida nocturna-, i l’Avinguda dels Camps Elisis a París, són, respectivament, el quart i cinquè carrer més cars. El metre quadrat anual de la ubicació asiàtica, que destaca per incloure museus i restaurants, se situa en els 15.697 euros; d’altra banda, als Champs-Élysées, el cost és de 12.519 euros, un 10% més que el 2023 i una xifra que posa de manifest l’elevat cost dels carrers que lideren l’informe, on el metre quadrat pot ser fins a 7.000 euros més car.
El cost del metre quadrat a Avinguda dels Camps Elisis és de 12.519 euros, un 10% més que el 2023
El top 10 el tanquen el districte de botigues glamuroses i restaurants de luxe Ginza (11.582 euros per metre quadrat), al Japó, que és la que més creixement ha experimentat en els seus preus: un 25% respecte al 2023; Bahnhofstrasse (9.585 euros) a Zúric; Pitt Street Mall (7.832 euros) a Sidney; Myeongdong (6.719 euros) a Seül; i Kohlmarkt (5.400 euros) a la capital austríaca de Viena.
El cas vietnamita i el top 5 estatal
Dins del llistat sorprenen indrets com Dong Khoi, la zona comercial de la ciutat Ho Chi Minh, al Vietnam. Entre les primeres 25 posicions de les 49 ubicacions que Cushman & Wakefield ha situat en el seu rànquing mundial, el carrer vietnamita és l’únic que ha abaratit el preu del lloguer: el metre quadrat, que té un cost de 3.594 euros -414 euros més car que al Passeig de Gràcia-, és un 6% més barat que fa un any; l’excepció que confirma la norma entre els carrers comercials més cars del món.
Finalment, ampliant el mapa estatal s’observa, en segona posició i després del Passeig de Gràcia, el carrer madrileny Serrano, on el metre quadrat per any té un cost de 3.060 euros, xifra que s’ha vist incrementada un 4% respecte de l’any anterior. Igual que en el carrer català, aquesta ubicació és de les més conegudes de la ciutat per comptar amb un seguit de grans marques de luxe. Un cas molt similar a les dues localitzacions que comparteixen la tercera posició: el Portal de l’Àngel a Barcelona, i Gran Vía a Madrid, amb un lloguer que ascendeix als 3.000 euros anuals per metre quadrat. El top 5 estatal el completen indrets madrilenys: Preciados (2.940 euros) i José Ortega y Gasset (2.880 euros).