Foment del Treball Nacional, Pimec i els sindicats Comissions Obreres i UGT han fet un comunicat lamentant "que no s'hagi respectat el procés de concentració en la resolució de la FP Dual que comporta canvis profunds sobre la implantació inicial d'aquesta modalitat de formació en el sistema educatiu català". La reacció ha estat conseqüència de la resolució publicada pel departament d'Educació sobre l'organització de la formació professional dual en el sistema educatiu, que no comptarà amb concertació social. Al final del seu comunicat, les entitats i associacions abans esmentats anuncien que es reserven el dret de recórrer la resolució.
"La posada en marxa de la FP Dual a Catalunya l’any 2012 té la voluntat de construir una formació professional més útil tant per a les empreses com per a la ciutadania. Tal com va quedar reflectit en l’informe del CTESC La Formació Professional dual en el sistema educatiu català, publicat l’any 2017, la FP dual pot contribuir a millorar l’ocupació dels joves i alhora facilitar la transició del món formatiu al laboral". Amb aquesta consideració comença el comunicat, amb el qual, Foment, Pimec, CCOO i UGT pretenen posar en valor la importància de la FP Dual.
Els signants consideren que la FP Dual hauria d'haver resultat d'un procés de concertació atenent a la Resolució EDU/1076/2019, publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 29 d’abril, "per la qual s'actualitza l'organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial, s’introdueixen una sèrie de canvis conceptuals, relatius tant als rols que participen en la modalitat dual, com a la seva organització curricular, com a les condicions de relació entre alumne i empresa, que incideixen en els principis claus del model de la FP Dual que s’ha de construir a Catalunya".
Eina per lluitar contra l'atur juvenil
La FP Dual pretén ser, tal com afirmen els signants, "una eina important per lluitar contra l’atur juvenil, un problema estructural del mercat de treball català, i és per tant un element estratègic prioritari en el desenvolupament del sistema integrat de formació i qualificació professional català". Per això, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya han manifestat la seva implicació amb la FP Dual des del seu inici, a través dels espais de concertació com el Consell Català de Formació Professional, el Consell de Relacions Laborals o el CTESC.
Així mateix, patronals i sindicats posen de manifest que el seu compromís per aquesta modalitat de formació professional ha quedat recollida a través del V Acord Interprofessional de Catalunya (2018-2020), en el qual s’estableix que “la negociació col·lectiva hauria d’impulsar l’ús de la FP Dual com una eina de qualificació i de millora de l’ocupabilitat” i s’aposta per la FP Dual o el model d’alternança per aconseguir un nou model industrial més integrador i competitiu.
"L’actual context de desplegament de la Llei 10/2015, del 19 de juny, de formació i qualificacions professionals, que preveu, entre d’altres el desenvolupament de l’FP dual, ha de constituir el marc de concertació per a l’establiment dels criteris generals de desenvolupament de la FP Dual, així com introduir les millores necessàries per tal de garantir un model estable i de qualitat". En aquest sentit, entitats i sindicats recorden que la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professional, que es va constituir el passat 22 de febrer, compta entre les funcions atribuïdes per la llei, la "d'establir els criteris generals del desenvolupament de la formació en alternança i dual”. Els signants del comunicat consideren que "no s’ha respectat aquest marc", i que aquest hauria de ser un dels pilars fonamentals per a constituir un sistema de formació i qualificació realment integrat.