• Empresa
  • Pere Barrios, l'empresari sense filtres que vol capgirar Pimec

Pere Barrios, l'empresari sense filtres que vol capgirar Pimec

L'independentista del món del metall critica sense embuts el procediment electoral a Pimec i es reivindica com la oportunitat d'airejar la patronal

Pere Barrios és candidat a la presidència de Pimec. | EP
Pere Barrios és candidat a la presidència de Pimec. | EP
Barcelona
23 de Febrer de 2021

Vaig conèixer l'actual candidat d'Eines de País a la presidència de Pimec, Pere Barrios, l'abril del 2019, pocs dies després de Sant Jordi quan el Sant Jordi encara se celebrava a l'abril i el centre de Barcelona feia encara olor de roses i llibres regalats. No hi havia pandèmia i no hi havia, encara, res que fes sospitar que a la Cambra de Comerç de Barcelona hi podria governar una llista independentista. L'objectiu de la trobada d'aquell dia era que m'expliqués quatre coses sobre Eines de País, la candidatura independentista que un parell de mesos més tard va irrompre a la Cambra desmuntant el govern de sempre de Miquel Valls. Eines de País havia arribat, sota el paraigües de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), per regirar aquella institució; i Pere Barrios, l'empresari del metall que en formava part, s'omplia la boca sense por, ben segur que ho aconseguirien. 

 

"Jo era optimista amb la Cambra, i vaig tenir raó", repetia fa uns dies, després de presentar la seva candidatura -també amb Eines de País- a les eleccions de la patronal Pimec. "Era optimista aleshores i ho torno a ser ara, tot i que soc conscient que ho tenim difícil". I és cert: la primera vegada que vaig parlar amb Barrios hi vaig veure un home segur de sí mateix, d'idees clares i de posat seriós, d'aquelles persones que no té por de dir el que està pensant. Un empresari de tota la vida, "que a diferència d'altres he lluitat pel que tinc, he estat a l'atur, he capitalitzat l'atur, he fundat una petita empresa que ara ja és mitjana i aviat serà gran", explica cofoi. I aquest és un dels seus principals tributs que utilitza contra el seu contrincant a Pimec, Antoni Cañete: la seva llarga i trotada experiència empresarial. 

Del Vallès i del metall

A Barrios, el món de les patronals i l'associacionisme no li és nou. Va estudiar Administració d'Empreses a l'EAE i una diplomatura en Direcció General a IESE-Universitat de Navarra. Vinculat sempre al món de l'empresa i al Vallès Oriental, la seva terra de naixement, va treballar a diverses empreses a la zona fins que el 1990 es va quedar a l'atur. Va decidir capitalitzar-lo i va ser aleshores quan va fundar el seu actual negoci, Recam Làser, un grup d'onze empreses metal·lúrgiques que compta actualment amb 350 treballadors. 

 

El seu currículum institucional també té força teca. Barrios, ja especialitzat en el món de la metal·lúrgia, va estar vuit anys a la junta directiva del Centre Metal·lúrgic, una associació patronal de les empreses del sector, que aplega més de 1.700 negocis. Ja sent un reconegut membre de la patronal PIMEC amb la seva empresa, Barrios va arribar a la presidència de PIMEC Vallès Oriental i també de PIMEC Metall, dos càrrecs que va mantenir fins el febrer de 2019. Actualment encara forma part de la junta. "Jo he estat dins i he vist coses que es fan malament, i com que hi he estat sé que parlo amb coneixement de causa", explica Barrios.

A banda de la patronal i entre d'altres títols institucionals, Barrios és el vicepresident segon de la Cambra de Comerç de Barcelona. Un càrrec que, curiosament, abans d'ell l'ocupava Josep González, el president sortint de Pimec, i que va cedir a Barrios quan la candidatura Eines de País - Cambra, amb Joan Canadell al capdavant, va guanyar la majoria a la institució.  

Tensions i dimissions

Un dels episodis que va marcar un abans i un després per a Barrios dins de PIMEC va ser a principis del 2019 amb la preparació de les eleccions a les Cambres de Comerç catalanes. Va ser el moment en què va néixer la llista Eines de País, sota el paraigües de l'ANC; una alternativa moderna i independentista que, més enllà de la política, gosava ficar-se dins el món empresarial. Al principi no semblava una amenaça forta enmig de la batalla de galls entre el banquer Carles Tusquets, l'empresari Enric Crous i l'advocat Ramon Masià. 

Pere Barrios va ser dels primers a apuntar-se a la llista Eines País Cambra i dels més actius en explicar el projecte, quelcom que a la patronal PIMEC no va agradar i, en paraules de Barrios, "em van convidar a marxar". Sense embuts, Barrios critica certs aspectes de la patronal i, concretament, com es va gestionar aquesta situació. Va ser en aquest moment que el nostre protagonista va dimitir de la presidència de PIMEC Vallès Oriental i PIMEC Metall. "Estava en una llista que no els agradava, perquè li donava suport l'ANC". I és que d'altra banda, hi havia un empresari també de la junta de PIMEC que es presentava amb la seva pròpia llista a la Cambra, el senyor José María Torres de l'empresa Numintec, que finalment es va fusionar amb la llista de Crous. Pimec va donar el seu recolzament obertament a la candidatura de Torres i segons Barrios "això ja ho diu tot". 

"Finalment he acabat en el lloc on estava el mateix Josep González, a la vicepresidència segona de la Cambra, per tant, quin problema hi havia?"

Més tard, però, quan Eines País va guanyar a la Cambra, l'empresari Joan Canadell va ser investit com a president i Pere Barrios va ser l'escollit vicepresident segon. Un càrrec que fins aquell moment havia ocupat el president sortint de PIMEC, Josep González, i aquesta fita, que ara soc conscient que ja he mencionat uns paràgrafs més amunt, la recordo perquè és "la incoherència" que Barrios reivindica quan explica les tensions amb la junta de PIMEC per les eleccions a la Cambra. "Finalment he acabat en el lloc on estava el mateix Josep González, a la vicepresidència segona de la Cambra, per tant, quin problema hi havia?". Un càrrec que, si guanya les eleccions a Pimec, seguirà mantenint "igual com González va fer tots aquests anys". 

Ventilar l'olor de tancat

"Volem obrir les portes i finestres de l'entitat per ventilar, porta massa temps tancada". Aquest és el màxim estandard que Pere Barrios defensa com a objectiu per renovar la patronal. "És una patronal que porta anys vivint acomplexada, s'ha resignat a ser petita... i això no pot ser, hem de recordar a PIMEC el potencial que té. Hem de fer de PIMEC l'única patronal de Catalunya". 

El programa d'EinesPimec és un pdf de 16 pàgines que es resumeix en la voluntat de més representativitat per PIMEC -en detriment, s'entén, de Foment del Treball-, més transparència, suport als autònoms, consciència de país i simplificació administrativa. I un no rotund al sou del president, però sí que es planteja mantenir Antoni Cañete com a secretari general. 

En definitiva, "respondre amb més força als associats, que no tinguin mai retards en la resposta". "La patronal serveix per donar resposta als dubtes de les empreses amb els millors experts, i també perquè quan hi ha coses que s'han de reclamar, la PIMEC ho pugui fer amb força, no com fins ara que l'administració està pendent del que diu 'l'altra patronal'". "Menys fer tràmits administratius i cursets de formació per generar ingressos; el que necessitem és capacitat per donar resposta a les necessitats dels socis", ha reivindicat Barrios diverses vegades durant aquesta curta campanya. 

La política és quelcom que sempre s'ha volgut mirar de reüll des de les institucions empresarials, on mullar-se massa públicament no sembla estar ben vist

Segurament, una de les coses que més incomoda de la llista de Barrios, que inclou noms com Elisabeth Prieto (Bilboa Projectum), Natàlia Guart Alegre (Associació Comerç Rapitenc) o Antoni Fernando (DOGA SA.), és la seva ideologia independentista. A més, també ha rebut públicament el suport de personalitats conegudes com l'economista Xavier Sala-i-Martín, l'actor Toni Albà o l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas

Tot i que reivindiquen que la seva intenció "no és fer política", o almenys no d'una manera tan oberta com la Cambra, no deixa de ser una llista recolzada per l'Assemblea Nacional Catalana amb la intenció de "posar Catalunya al centre". I és que la política és quelcom que sempre s'ha volgut mirar de reüll des de les institucions empresarials, on mullar-se massa públicament no sembla estar ben vist. Segons Barrios, "a certes persones de Pimec els fa por parlar d'això, és un altre dels complexos que vull denunciar". I, per tant, una candidatura obertament independentista també fa por, com ja feia por a la Cambra fa dos anys.

Sigui com sigui, Barrios és conscient de les dificultats de guanyar aquests comicis. A més, des d'EinesPimec denuncien irregularitats en el procés electoral i també en la candidatura de Cañete, però Barrios no es dóna per vençut. L'empresari reconeix que "ho tenim difícil" però assegura que seguiran treballant "per una PIMEC millor, sigui des de dins o sigui des de fora".