• Empresa
  • Pimec alerta com els atacs informàtics han crescut un 30% a Catalunya

Pimec alerta com els atacs informàtics han crescut un 30% a Catalunya

De mitjana, la patronal calcula que la despesa de cada incidència s'enfila als 23.374 euros

Cada incidència representa una despesa de 23.374 euros | iStock
Cada incidència representa una despesa de 23.374 euros | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
17 de Novembre de 2023
Act. 17 de Novembre de 2023

Pimec ha denunciat que, durant l’any 2022, els atacs informàtics a les empreses catalanes van augmentar un 30% i un 150% a l’hora de parlar del sector públic. Segons els càlculs de la patronal, cada incidència per les empreses d’entre 10 i 50 persones representa una despesa de 23.374 euros. Per aquesta raó, des de Pimec s’han iniciat els treballs per presentar una sèrie de propostes a les administracions amb l’objectiu de promoure mesures per reforçar la protecció de les dades i els processos de les pimes. 

La documentació presentada recull que el correu electrònic es consolida com el principal vector de distribució de malware i s’utilitza en l’inici del 84% dels ciberatacs, mentre que a la dark web hi circulen 24.600 milions de credencials completes (usuaris i contrasenyes). Així mateix, ha posat de manifest que les campanyes de phishing van créixer un 38% el 2022; els fraus per correu van representar un 20% del total de ciberatacs; i que gairebé la meitat dels sistemes infectats a Catalunya han estat contagiats amb programes maliciosos. Catalunya compta amb 495 empreses dedicades a la ciberseguretat que facturen un total de 1.071 milions d'euros, un 17,3% més que l'any anterior. Segons un estudi d'ACCIÓ i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el sector dona feina a més de 9.400 persones, amb un creixement del 15%. 

L'informe subratlla també que Catalunya és la tercera regió europea en captació d'inversió estrangera en aquest negoci, només per darrere d'Irlanda i Brussel·les. Tal com apunta el Govern, els conflictes geopolítics internacionals, les crisis econòmiques o el sorgiment d'indústries cada cop més connectades han afavorit l'auge d'aquesta activitat els darrers temps. Recentment, la Unió Europea ha destinat 1.100 milions d'euros en iniciatives per reforçar la ciberseguretat i respondre de manera més eficaç als incidents a la xarxa. La proposta, presentada per la Comissió Europea, vol garantir la seguretat dels ciutadans a l'hora de fer ús de serveis digitals i protegir entitats crítiques com ara hospitals o centres públics.