• Empresa
  • Representativitat patronal: PIB, treballadors o associats?

Representativitat patronal: PIB, treballadors o associats?

Foment del Treball ofereix a Pimec una quota del 35%, mentre que ells demanen que sigui paritària

La Generalitat farà un cens per veure el pes de cada patronal si Foment i Pimec no arriben a un acord
La Generalitat farà un cens per veure el pes de cada patronal si Foment i Pimec no arriben a un acord
Barcelona
06 de Febrer de 2019

La batalla oberta entre Pimec i Foment del Treball per la quota de representativitat empresarial fa més de 12 anys que dura i no té pinta de posar punt i final. Fa setmanes (mesos) que s'allarguen les converses entre les dues patronals catalanes per arribar a un acord, però sembla ser que no es posen en sintonia. I la història comença a pujar de to. Si bé al juliol del 2018, Pimec i Foment van signar un preacord en què les dues patronals i la Secretaria General de Treball acceptaven "el criteri de paritat entre totes les organitzacions representatives" mentre no s'arribés a un acord, ara el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha fet marxa enrere i ha proposat que Pimec tingui una quota del 35% i Foment i Fepime del 65% perquè considera que la patronal que lidera representa el 70% del PIB de Catalunya.

Si no arriben a un acord, la Generalitat haurà de comptar la representativitat tal com assenyalava una sentència judicial del novembre del 2017. Però la història s'allarga i, de moment, les dues patronals encara busquen la manera d'arribar a un acord que satisfaci a les dues parts, però, això sí, cap de les dues es mou de la seva posició. Llibre, que ha tret el tema justament abans que Pimec reunís més de 200 empresaris a l'hotel Abba de Sants per explicar-los la situació, ha instat la Generalitat a modificar el criteri per calcular la representativitat -no comptar per socis, sinó per nombre de treballadors a les empreses- perquè, sosté, Foment "representa el 70% del PIB català".

Però Pimec continua defensant el seu 50% de quota i d'aquí no es mourà, o almenys no acceptarà aquest percentatge. "Avui, parlar d'un 35% és poc seriós quan hem tingut converses en què hem arribat a parlar d'entre el 45% i el 49% de representativitat", lamenta el president de PimecJosep González, que, a més, emplaça la Generalitat a no retardar més el recompte. "No entenem per què el conseller Chakir El Homrani no ha convocat encara quan venim d'una sentència del 2017, per què espera a contar si no som capaços d'arribar a un acord?", es qüestiona González, que subratlla que ja "li hem dit dues vegades que no hem arribat a un acord". Això sí, de moment, cap de les dues patronals rebutja l'opció d'arribar a un acord.

Socis Vs. treballadors

Si bé Pimec sempre ha tingut clar que el recompte que ha de portar a terme la Conselleria de Treball s'ha de calcular en base al nombre de socis que té cada patronal, Foment demana ara que es modifiqui el criteri i es compti els treballadors de cada empresa associada.

González, però, es qüestiona per què Foment "no vol contar si diu que representa el 70%" perquè, a més, considera que "la representativitat, tal i com està concebuda a Catalunya, la tenim igual Pimec que Foment perquè representem totes les empreses", al mateix temps que insisteix en la idea que "si parlem del que ens porta a aquesta situació que és mesurar la representativitat real, hem de mesurar quants socis té cadascú".

De la seva banda, Llibre subratlla que la darrera oferta que han plantejat a Pimec és agrupar la representativitat de Foment i Fepime, que tindrien un 65%. El president de Pimec nega haver rebut aquesta oferta i recorda que aquesta és una "causa jutjada, on hi ha un preacord en què hi va haver una corresponsabilitat en què s'acceptava la paritat". De fet, així ho ratifica el preacord signat al juliol, en què, a més, la Generalitat acceptava que si el 15 de setembre del 2018 les patronals no havien arribat a un acord, es tramitaria "la convocatòria quadriennal per a l'acreditació i atribució de quotes de representativitat institucional".

...

Pimec ha acabat cedint i entregant als mitjans de comunicació aquest document per demostrar que la batalla que viuen les dues patronals no té cap sentit si es té en compte el que es va signar fa uns mesos. "Aquest procediment s’hauriad’haver iniciat fa mesos després que Foment del Treball no respectés el preacord, que preveia un repartiment paritari en la representativitat, que Pimec considerava just, legal, equitatiu i necessari per poder defensar i representar els interessos de les petites i mitjanes empreses i professionals autònoms, que representen el 99,8% del teixit empresarial i el 70% dels treballadors de Catalunya", ha insistit González.

Ponts... trencats?

Malgrat haver reconegut que "no volem trencar cap pont", Sánchez Llibre ha emplaçat la patronal presidida per Josep González a seguir negociant les pròximes setmanes, mentre hores més tard el president de Pimec insistia en el mateix, però, això sí, sense fer passes enrere.

I és que la història està més enrocada que mai. Mentre Foment ha recorregut aquest decret, que ha estat avalat per diverses instàncies judicials, el seu president ha recordat que encara tenen recorregut judicial per impugnar-lo perquè considera que "no pot tenir el mateix pes en el recompte un autònom que una gran empresa". Sánchez Llibre ho ha justificat sota l'argument que "un 80% de les empreses dels sectors químic i farmacèutic estan afiliades a Foment, un 80% de les exportacions catalanes les fan empreses de la patronal que presideix i negocien el 90% dels convenis col·lectius".

Ara, Foment té el 60% de la representativitat, Pimec un 25% i Fepime el 15% restant

De la quota de la representativitat depenen les cadires que ocupen les patronals en les taules de negociació i el repartiment de subvencions de la Generalitat que, segons ha concretat Foment del Treball, són dos milions d'euros anuals a repartir entre les organitzacions empresarials catalanes. Ara mateix, Foment té el 60% de la representativitat, Pimec un 25% i Fepime el 15% restant. 

Com el dia de la marmota, la història continua i encara té un llarg camí per davant. La Generalitat haurà de moure fitxa i, almenys, ajudar a les dues patronals a signar una treva, la treva de la representativitat empresarial amb una quota que faci el pes a totes les parts.