• Empresa
  • El 'boom' de les pimes catalanes: ja ocupen més del 68% dels treballadors del món privat

El 'boom' de les pimes catalanes: ja ocupen més del 68% dels treballadors del món privat

Pimec presenta el seu 'Anuari de la Pime' i avisa que l'èxit de l'OPA hostil al Banc Sabadell podria generar un "mercat sense competència" al sector bancari

Xavier Comerma (Banc Sabadell), Antoni Cañete (Pimec) i Miquel Sàmper (conseller), durant la presentació de l'informe | Cedida
Xavier Comerma (Banc Sabadell), Antoni Cañete (Pimec) i Miquel Sàmper (conseller), durant la presentació de l'informe | Cedida
Barcelona
21 d'Octubre de 2024
Act. 21 d'Octubre de 2024

Uns resultats "prou explícits" i "impressionants". Amb aquests adjectius ha definit el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, les conclusions de l'Anuari de la Pime que ha presentat aquest dilluns Pimec, amb el suport del Banc Sabadell. Un estudi que enguany ha arribat a la seva 21a edició i que, entre altres coses, ha mostrat que un 68,2% de l'ocupació en l'àmbit privat es produeix al sector de les petites i mitjanes empreses. De fet, les pimes ja representen el 61,4% del Valor Afegit Brut (VAB) de Catalunya i disposen d'un 53% de patrimoni net. Pel que fa a aquesta última dada, abans de la crisi del 2008, els recursos propis de les pimes no superaven el 40%.

L'acte ha estat presidit pel president de Pimec, Antoni Cañete, que ha titllat "d'absolutament transcendental" l'informe que elabora any rere any la seva entitat. Per la seva banda, Sàmper ha remarcat que "Catalunya és un territori de petites i mitjanes empreses" i ha desitjat que moltes d'aquestes companyies "deixin de ser pimes i passin a ser grans". Juntament amb els dos ha estat Xavier Comerma, director territorial del Banc Sabadell a Catalunya. En el seu cas, ha destacat el gran vincle que existeix entre l'entitat i aquest sector al territori. "Dues de cada tres pimes a Catalunya pertanyen al Sabadell. Cada dia guanyem 2.000 clients nous entre negocis, autònoms i empreses", ha recordat.

Encara que Comerma no ha mencionat el tema directament, l'OPA del BBVA al Sabadell també ha estat molt present en l'acte. Durant les últimes setmanes, els dos bancs han creuat declaracions pel que fa a l'efecte que tindria l'operació a les petites i mitjanes empreses catalanes. "Si l'OPA hostil es produeix, a Catalunya sortirem d'una forma preocupant dels paràmetres de competència i anirem a un context en què la competència no existirà", ha advertit Cañete.

Cañete: "En un mercat sense competència, les pimes tindran un problema per accedir al finançament"

El president de Pimec ha agregat que "en un mercat sense competència, tindrem un problema per accedir al finançament", un fet que complicaria la "viabilitat i la competència" de les pimes. En aquesta línia, el conseller Sàmper també ha mostrat el seu rebuig a l'OPA. "Teniu el nostre suport. Jo soc client del Sabadell i volem que us quedeu aquí i que l'OPA no fructifiqui", ha apuntat.

Creixement... a costa de la indústria

Moisès Bonal, director d'Estudis i Anàlisi Econòmica de Pimec | Cedida
Moisès Bonal, director d'Estudis i Anàlisi Econòmica de Pimec | Cedida

Les pimes suposen un 99,6% del total del teixit empresarial català i, l'anuari d'enguany, serveix com a termòmetre a l'hora de mesurar l'economia catalana. Moisès Bonal, director d’Estudis i Anàlisi Econòmica de Pimec, i Oriol Amat, president de l'Observatori de la Pime, han estat els encarregats d'analitzar les xifres. Totes elles pertanyen a l'any 2022 i es basen en registres i xifres oficials, sense cap projecció ni especulació.

El pes de la indústria a les pimes va caure un 0,9% l'any 2022, un símptoma "preocupant" per a Pimec

El passat 2022, les pimes van créixer un 6,7%, mentre que les vendes ho van fer en un 17,6%. Ara bé, la generació de riquesa i l'ocupació va disminuir un 2,7%. Aquest fet, Bonal ho atribueix a factors com la "crisi dels subministraments i la sortida de la covid". Amb tot, són dades que confirmen la recuperació postpandèmia, però no milloren els registres previs al 2020.

Per sectors, destaca el retrocés del pes de la indústria a la pime (-0,9%), compensat per l'augment de la construcció (0,8%) i el sector serveis (0,7%). Un símptoma "preocupant" per a Cañete, "malgrat que les projeccions del 2023 i 2024 ens apunten un creixement". Ara bé, aquest hipotètic augment encara es quedaria "molt lluny" de l'objectiu quant al pes de la indústria al món de les pimes.

Més ingressos i menys endeutament

Oriol Amat explica les dades de l'Anuari de la pime | Cedida
Oriol Amat explica les dades de l'Anuari de la pime | Cedida

Durant la seva exposició, Amat ha celebrat que les pimes catalanes milloressin als quatre indicadors clau: la facturació, la rendibilitat, els actius i el resultat. Tot i això, ha demanat cautela: "Les empreses van bé, però sempre s'ha de comparar a com estàvem abans", ha recordat. I encara no s'ha assolit aquest objectiu.

A més de la dada de les vendes, Amat ha posat un exemple amb la rendibilitat. Entre el 2018 i el 2024 va ser del 8,6%, una xifra "elevada i positiva" per al president de l'Observatori de la Pime, però no n'hi ha prou. "Tenint en compte la inflació, el desitjable hauria estat entre el 10% i el 14%. Encara no s'han generat els recursos suficients perquè les empreses puguin fer les inversions necessàries", ha argumentat.

La capitalització de les pimes catalanes es va enfilar al 53% pel 40% que mostrava l'any 2008

Tot i això, sí que hi ha millores incontestables. En aquest sentit, ha assenyalat la dada del 53% dels recursos propis de què van disposar les pimes. "Si ara vingués una crisi com la del 2008, moltes empreses la podrien afrontar bé, però hi ha un 25% que encara estan molt endeutades i que patirien molt", ha exposat. Ara bé, Cañete ha afegit una dada: el 2008, l'endeutament mitjà d'aquest 25% estava al voltant del 90% i el 2022 va ser del 77%.

A més, els actius es van incrementar un 6,9%. "Va pujar més el patrimoni net que la inversió en actius, això vol dir que es va fer una gran reducció de l'endeutament", ha conclòs Amat. Un fet que interpreta com a "positiu", perquè "és important que els diners estiguin de forma líquida". Ara bé, tal com succeeix amb les vendes i la productivitat, des del punt de vista del president de l'Observatori de la Pime, les inversions haurien de créixer en els pròxims exercicis.

"Al món empresarial han de passar més coses"

El conseller Sàmper, durant la seva intervenció | Cedida
El conseller Sàmper, durant la seva intervenció | Cedida

Més enllà de les estadístiques, el conseller Sàmper ha detallat els objectius futurs del nou Govern. "Al món empresarial han passat poques coses en els últims anys, i han de passar-ne més", ha reblat. Per això, ha promès "simplificació administrativa" a partir de mesures com la "finestreta única", la "declaració responsable" o el "silenci administratiu positiu". Sàmper també ha destacat que el seu objectiu és actuar com a "instrument" per dur a terme la desburocratització i impulsar la col·laboració publicoprivada.

A l'espera de resultats futurs, Cañete confia mantenir els aspectes positius d'aquest estudi, com són la demanda i l'elevada xifra de recursos propis. Per contra, alguns dels aspectes a millorar són l'absentisme laboral, la productivitat i els salaris. Tots tres, però, eixos crucials que de segur seran presents a l'Anuari de la pime del pròxim any.