• Empresa
  • El pla del Banc Sabadell per evitar l'ERO

El pla del Banc Sabadell per evitar l'ERO

El directiu Jaume Guardiola alerta de "l'optimisme" del Govern espanyol

Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell | Cedida
Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell | Cedida
Barcelona
30 d'Octubre de 2020
Act. 30 d'Octubre de 2020

El Banc Sabadell té un nou vell pla. Després de registrar un benefici net de 203 milions d'euros de gener a setembre, el que suposa un 74,1% menys respecte el mateix període de l'any anterior, el banc presidit per Josep Oliu ha anunciat un pla de reestructuració i transformació digital que afectarà el personal d'oficines vinculat a vendes de productes "poc complexes".

Durant la roda de premsa virtual que ha tingut lloc aquest divendres, el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha reivindicat que l'entitat farà un pas endavant amb un pla basat en prejubilacions i baixes incentivades i voluntàries, "sense la necessitat de fer un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO)" i amb la ferma voluntat que tot plegat no tingui un impacte en la seva reputació. 

"És un pla que evidentment té reduccions a efectes corporatius per simplificar l'estructura, reduir el servei i aquelles transaccions no vinculades a vendes complexes que avui es fan en el món de les oficines i els gestors", ha explicat. En aquest sentit, Guardiola ha preferit no entrar massa més en detall tot i la pluja de (re)preguntes per part dels periodistes.

El pla més rendible

Ras i curt: es tracta d'un pla "totalment autofinançat i sense cost de capital" per "canviar el model de distribució" i traslladar al canal remot part dels serveis que s'ofereixen a les oficines.

L'objectiu és el mateix de sempre: "millorar la rendibilitat del banc, ens devem als accionistes i a la creació de valor". "Fa temps que busquem una rendibilitat més gran per al banc i la covid-19 ha accelerat certes tendències", ha insistit el directiu català. Fins i tot, en clients "tradicionalment analògics", entre els quals s'ha inclòs ell mateix.  

Guardiola: "El mercat és sobirà, però sobre la banca hi ha una visió negativa"

De moment, ja s'ha filtrat als mitjans que aquest pla en procés de negociació amb els sindicats afectarà a 2.000 treballadors arreu d'Espanya, el que suposa aproximadament un 12% de la plantilla estatal. Banc Sabadell ja va anunciar l'estiu passat que es tancarien al voltant de 225 oficines al llarg d'aquest exercici i això suposa un centenar més del previst inicialment. En el cas de la seva filial TSB, ja s'ha anunciat un tancament de 164 oficines i la sortida de 900 treballadors. 

Mentrestant, les cotitzacions a borsa segueixen dictant sentència i Guardiola insisteix que "el mercat és sobirà, però sobre la banca hi ha una visió negativa". Per què? Els tipus d'interès, la crisi econòmica o les exigències en matèria de regulació són només d'alguns exemples més destacats. ​

L'oportunitat d'una fusió 

Les fusions bancàries són una qüestió d'Estat. Ho explicàvem a VIA Empresa fa unes setmanes i és que l'absorció de Bankia per part de CaixaBank ha obert un nou escenari entre les grans entitats financeres d'arreu de l'Estat per tal de crear bancs més grans i forts capaços de sobreviure de forma rendible en temps de pandèmia. "Estem oberts a les oportunitats que suposin creació de valor", ha apuntat Guardiola després de desitjar sort a CaixaBank i Bankia. 

Malgrat les converses informals i el soroll que hi havia des de fa temps al voltant d'una possible fusió entre Banc Sabadell i Bankia, CaixaBank es va avançar a aquesta jugada bancària i va rematar la fusió amb el banc presidit per José Ignacio Goirigolzarri a boca de gol. Ara, els experts situen el Sabadell i el BBVA com a possibles protagonistes de la següent gran operació d'acord amb l'estratègia de l'executiu central de "fer neteja" dins el sistema financer. 

L'optimisme del Govern espanyol 

Pel que fa als últims pressupostos del Govern espanyol, Guardiola ha assegurat que les previsions de creixement són "excessivament optimistes" i s'ha mostrat contrari a apujar impostos, entenent que ja es tracta d'uns "comptes expansius". "En un moment de crisi és més important que l'economia creixi", ha explicat el directiu. 

Segons Guardiola, la ràdio de morositat assolirà el seu valor màxim el 2021, però fins i tot així "no superarà el 5%". Ara mateix, aquest indicador es troba en un 3,81%, per sota del 4,08% de l'any anterior. Alhora, també s'ha mostrat partidari d'allargar el període de carència dels ICO. Al llarg d'aquests mesos des que es va decretar l'Estat d'Alarma, Banc Sabadell ha concedit crèdits ICO per 10.500 milions d'euros.

Per últim, el conseller delegat del Banc Sabadell s'ha mostrat especialment sorprès pel fet que no s'estigui centrant "el debat polític" en els fons europeus de rescat. I per acabar, ha reivindicat que "s'ha de buscar ajudes sectorials directes per part del Govern central" i "ens hem d'alinear tots per tal que aquesta no sigui una crisi financera de solvència". 

Ajuntar-se, créixer i sobreviure.