El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha avançat que més de 123.000 establiments hotelers ja s'han sumat a la plataforma de registre de viatgers a data 15 de desembre. En una compareixença al ple del Senat, Hereu ha defensat el nou Reial decret i la plataforma ses.hospedajes com una "fórmula òptima" per garantir la seguretat dels ciutadans espanyols i també de les persones que visiten Espanya.
El titular d'Indústria ha assenyalat que s'havia d'actualitzar la norma, que datava dels anys 50
El titular d'Indústria ha recordat que el nou registre no suposa "en cap cas" un gran increment en la recopilació de dades (ara se'n demanen 13 i abans 11) i ha assenyalat que s'havia d'actualitzar la norma, que datava dels anys 50, per adaptar-la "a les noves realitats, als nous sectors d'activitat i als nous requisits de seguretat".
En paral·lel, Hereu ha anunciat que pròximament s'iniciarà el tràmit d'informació pública de l'Ordre Ministerial que desenvolupa la norma, període on el sector podrà fer les seves aportacions i al·legacions al reial decret 933/2021. El ministre d'Indústria ha agraït la feina que estan fent les empreses del sector per adaptar-se a una nova normativa que "enfortirà" l'estat espanyol com a destí turístic líder.
Un registre dels anys cinquanta
El registre de pernoctacions hoteleres existeix des del 1959 i havia quedat "obsolet" amb el pas dels anys perquè no recollia les noves modalitats de negoci com els habitatges turístics de curta durada o els portals i centrals de reserves d'habitacions a través d'internet.
El Ministeri d'Indústria i Turisme ha precisat que, a data 15 de desembre, un total de 129.227 establiments estan registrats a la plataforma ses.hospedajes, dels quals 123.301 són establiments hotelers. Es tracta de 44.818 apartaments, 36.793 habitatges d'ús turístic, 7.190 hotels, 7.446 cases rurals, 1.641 empreses de lloguer de vehicles, 3.917 agències de viatges i 368 plataformes digitals. S'han realitzat més de 4,5 milions de comunicacions de dades de persones fins al de desembre.