• Empresa
  • PlayComp i els videojocs educatius que desperten l'esperit emprenedor dels catalans

PlayComp i els videojocs educatius que desperten l'esperit emprenedor dels catalans

La iniciativa, que neix de la passió pels videojocs, pretén reduir la bretxa de l’educació emprenedora oferint una experiència "tan educativa com entretinguda"

Eric Garcia, Martí de Ferrer i Joel Perez, fundadors de PlayComp | Cedida
Eric Garcia, Martí de Ferrer i Joel Perez, fundadors de PlayComp | Cedida
Barcelona
07 de Març de 2024

Malgrat que emprendre es tracta d’una activitat que exigeix, normalment, grans sacrificis, a Catalunya cada vegada costa menys. I no només queda reflectit en fires com el Mobile World Congress. També en el Global Entrepeneurship Monitor (GEM) - Catalunya 2022-2023, que detalla que la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA), és a dir, el percentatge de la població adulta que manifesta ser empresari d’una empresa en fase inicial -fins a 3,5 anys-, a la província de Barcelona és del 7,3%. A Catalunya, l’indicador és del 6,9% -la TEA més elevada a l’Estat- i, la intenció d’emprendre en els pròxims tres anys és d’un 10,4% i 9,9%, respectivament.

Tot i gaudir d’un dels hubs més potents a Europa quant a activitat emprenedora, l’ecosistema necessita ajuts i iniciatives que l’impulsin a continuar i creixent. En aquest context sorgeix PlayComp, la plataforma impulsada per Martí de Ferrer, Joel Perez i Eric Garcia que es proposa millorar la captació, retenció i seguiment de l’aprenentatge emprenedor mitjançant els videojocs i, així, reduir la bretxa de l’educació emprenedora.

Catalunya compta amb una Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) del 6,9%, la més elevada de tot l'Estat

“Hi ha un problema a l’hora de fer el salt dels estudis postobligatoris a l’emprenedoria”, comenta a VIA Empresa de Ferrer, el CEO de PlayComp, qui pretén resoldre aquesta problemàtica mitjançant el poder dels videojocs: “És l’eina idea per analitzar i desenvolupar les competències dels emprenedors”, afegeix. En aquest sentit, la Comissió Europea ha desenvolupat l'European Entrepreneurship Competence Framework (EntreComp), el marc de referència de competències emprenedores que defineix els coneixements, habilitats i actituds que ha de posseir un emprenedor, i en el qual es basa aquesta iniciativa, que ha comptat amb el suport del programa Creamedia de BarcelonaActiva.

“Vols saber si ets emprenedor?”

Tot just fa una setmana, amb motiu del passat MWC, PlayComp va llançar el seu primer prototip de videojoc, Raining City. “Vols saber si ets emprenedor?”. Amb aquesta provocadora pregunta el videojoc convida a l’usuari a enfrontar-se a diferents dilemes, que només es poden resoldre amb alguns dels principals valors derivats del món de l’emprenedoria: la innovació, la col·laboració i la superació personal. “Volem oferir una experiència atractiva i basada en la narrativa, que sigui tan educativa com entretinguda”, explica de Ferrer.

Solucions gamificades a problemes reals

PlayComp neix fa tres anys de la passió dels tres fundadors pels videojocs, però, especialment, per la seva trajectòria en l’àmbit de la gamificació: “No només ens agraden els videojocs, també ens agrada fer-los”, explica de Ferrer, qui detalla que, després del seu pas per la universitat, es va adonar que “a tothom li atrau la gamificació”. “Està molt de moda que, per exemple, una empresa tingui un problema i la seva solució sigui gamificada, i a partir d’aquí vam començar a estudiar i intentar definir aquelles mètriques i mecàniques de joc que permetin analitzar i desenvolupar competències”, afegeix el fundador.

Arran del marc europeu EntreComp, els tres fundadors de PlayComp van decidir trobar problemes per solucionar-los amb videojocs. “Vam pensar que si el marc EntreComp havia creat la teoria, nosaltres ho portaríem a la pràctica”. I així ho han fet. El ja mencionat Raining City és el videojoc mitjançant el qual la iniciativa pretén trobar el seu product market fit, el procés mitjançant el qual una empresa defineix el públic objectiu i estima la demanda que tindrà en un mercat en concret. 

En clau econòmica, de Ferrer espera tancar una ronda de prefinançament de 60.000 euros i, posteriorment, una altra de 240.000

Després de tres anys de molta feina, de Ferrer aspira a acabar el seu primer videojoc, millorant la narrativa i els personatges que ofereix en aquesta primera versió. A més, preveu implementar un nou disseny per a l’usuari i “continuar treballant en el marc de les competències definides per la iniciativa europea EntreComp”. En clau econòmica, de Ferrer espera tancar una ronda de prefinançament de 60.000 euros i, posteriorment, una altra de 240.000.

Malgrat disposar de molts coneixements quant a la indústria del gaming, al CEO de PlayComp encara li queda un camí ple d’aprenentatges propis del món de l’emprenedoria. Fins ara, destaca els aprenentatges extrets “de les sinergies entre tots els actors que conformen l’emprenedoria en l’actualitat i que, moltes vegades, prenen decisions o duen a terme accions que ens afecten directament a nosaltres”. En aquest sentit, de Ferrer apunta que “és essencial participar en fires, parlar amb inversions i tenir la curiositat d’entendre com funciona la cara oculta del món de l’emprenedoria. De fet, és un aprenentatge que encara avui dia estic fent”.