• Empresa
  • La por, el pitjor enemic per la transformació digital de les empreses

La por, el pitjor enemic per la transformació digital de les empreses

Assumir risc és imprescindible per fomentar la innovació i l'avenç cap a la indústria 4.0

Innovae impulsa solucions de realitat virtual per a la indústria |Cedida
Innovae impulsa solucions de realitat virtual per a la indústria |Cedida
27 de Gener de 2021
Act. 02 de Febrer de 2021

"No tingueu por, és la pitjor manera d'avançar". Aquest és el missatge que Josep Maria Quintana, Director General d'Esinsa, ha llançat durant la quarta trobada del Programa per potenciar la Indústria 4.0 de la Fundació per la Indústria. Una iniciativa que té per objectiu posar en contacte les grans empreses industrials amb pimes catalanes per fer camí en la transformació digital.

Esinsa, dedicada a solucionar els problemes d'estanquitat en empreses industrials, ha explicat com gràcies a la incorporació de tecnologies 4.0 ha aconseguit donar un gran impuls al seu negoci i superar la seva competència. Ho ha fet amb Innovae, proveïdor català de solucions de realitat augmentada i virtual." Hem triplicat la nostra facturació, el 2020 hem crescut un 12% i hem multiplicat per 300 els beneficis", ha assenyalat Quintana.

Josep Maria Quintana: "En innovació i digitalització, ser primers té premi"

La clau, ha detallat, és avançar-se a les situacions i apostar per la digitalització pot ser fonamental. Així, per exemple, han aconseguit créixer fins i tot en temps de covid, mentre la seva competència ho passava molt malament. "En innovació i digitalització, ser primers té premi", ha destacat. I per avançar en aquesta transformació, ha afegit, cal ser molt proactiu.

Però té clar que la pime no es pot permetre errors i que la innovació ha d'estar supedita a resultats immediats. En aquest sentit, Xavier Riba, Soci cofundador d'Innovae, creu que les petites empreses han d'aprofitar les eines i tecnologies existents per aconseguir aquest rendiment immediat.

"Els propietaris ens demanen resultats i no hi ha cap eina com la innovació que doni uns resultats com aquests", reflexiona el director d'Esinsa.

El risc com a filosofia d'empresa

El risc és un element imprescindible en les empreses per innovar i transformar-se. Així ho defensa Amalia Santallusia, directora de Recursos Humans de la multinacional Fluidra. "No passa res si t'equivoques, sigues valent", ha emfatitzat. Per aconseguir aquest entorn, cal que l'empresa impulsi uns valors on el treballador se senti escoltat i tingui confiança per poder prendre riscos i ser creatius.

I el concepte que es repeteix quan es parla de la transformació a la indústria 4.0 és el talent. "No s'ha de retenir al talent, se l'ha de fidelitzar", ha reflexionat Santallusia, posant d'exemple la promoció interna o la creació d'un entorn intern que permeti als treballadors desplegar les seves capacitats.

Amalia Santallusia: "Abans es pensava que pagant un salari ja n'hi havia prou"

"Estem en un moment de guerra del talent i les empreses hem de diferenciar", ha insistit. I el que diferencia les companyies és la cultura, la seva personalitat. Per això és imprescindible que la direcció de les empreses estableixin i defensin uns valors que posin els treballadors al centre. "Abans es pensava que pagant un salari ja n'hi havia prou, però totes les empreses ens hem adonat que va més enllà. Hi ha el salari emocional també". Fomentar el sentiment de pertinença i escoltar i dialogar són conceptes primordials en aquest nou paradigma.

I més especialment amb la generació Z, la més competent digitalment i que es comença a incorporar al món laboral. "Hem d'adaptar la nostra forma de liderar i gestionar", ha apuntat Santallusia. Un cop l'empresa crei aquest entorn de confiança entre els treballadors, és quan poden aparèixer els grans canvis i innovacions.

La tecnologia com a motor de creixement

Fluidra, multinacional líder del sector de les piscines, ha estat la protagonista de la trobada. El seu Corporate General Manager, Xavier Tintoré, ha explicat com aquesta empresa familiar nascuda el 1969 ha esdevingut un referent mundial amb un valor de gairebé 4.000 milions d'euros. I la base és l'aposta per la tecnologia i la innovació, la internacionalització, l'emprenedoria i l'ambició. Buscar i invertir en les tecnologies que servien per satisfer els seus clients.

I també la cultura empresarial: "L'emprenedoria i el fet de sentir la companyia com a pròpia és un dels trets diferencials. I es nota quan entres a treballar a Fluidra. És una de les claus de l'èxit que volem mantenir". Tintoré ha animat a les pimes a fer aquest camí i no veure la transformació digital com una cosa molt llunyana.

Josep Roca: "Convidem les grans empreses a fer de motor de la resta de la cadena productiva".

El president de la Fundació per la Indústria, Josep Roca, ha recalcat la importància del sector industrial "com a motor determinant en el desenvolupament econòmic". A més, ha insistit en la necessitat de fer arrelar a la societat el missatge de la importància de la indústria i que acabi provocant el desplegament "d'una veritable política industrial".

Per avançar en competitivitat, ha situat la transformació digital com un camí inajornable. En aquest sentit, ha destacat que les grans empreses ja ho estan fent, però que també els toca a les petites: "Les empreses grans ja fan els passos necessaris pel posicionament tecnològic i les convidem a fer de motor a la resta de cadena productiva"