La joventut s'enfronta a desafiaments laborals cada cop més complexos. L'accés a una feina estable i ben remunerada ja no està garantit, fins i tot amb un títol universitari. Avui dia, l'experiència pràctica i una bona xarxa de contactes són claus per destacar en un mercat laboral cada cop més competitiu. Segons Indeed, la web especialitzada en ocupació, la veritable dificultat rau en la inestabilitat laboral, destacant els contractes temporals. Aquesta falta d'estabilitat genera una incertesa constant, fins i tot per aquells que estan altament qualificats.
Davant aquest context, el 2024 va néixer Àgora Jove Relacions Laborals de Catalunya, una entitat privada sense ànim de lucre dedicada a protegir els drets laborals dels joves professionals a Catalunya."Jo sempre he estat molt emprenedor i tenia ganes de fer alguna cosa amb impacte que aportés valor social. Una de les millors formes de fer-ho era a través del món laboral, que, a més, conec per experiència professional. Però volia crear alguna cosa diferent, una iniciativa que encara no existís", explica Arnau Boixaderas Puig, consultor laboral, en una entrevista amb VIA Empresa. “Al llarg dels anys han existit moltes associacions juvenils, però cap centrada exclusivament en els temes laborals dels joves. Per això vam decidir tirar-ho endavant. Ho vam presentar oficialment el passat 30 de maig", afegeix.
Àgora Jove Relacions Laborals de Catalunya, una entitat privada sense ànim de lucre dedicada a protegir els drets laborals dels joves professionals a Catalunya
L’equip d’Àgora Jove, liderat pel consultor laboral Arnau Boixaderas Puig i amb seu a Barcelona, té com a objectiu defensar les relacions laborals en l’àmbit juvenil. L’entitat aposta per reunir especialistes en dret laboral i seguretat social, empresa i innovació, amb la finalitat d’afrontar els reptes actuals i futurs en aquest àmbit a Catalunya. "Els principals desafiaments laborals que afronten els joves avui dia són, primer de tot, trobar una feina estable. Hi ha llocs de treball, però són temporals i no garanteixen seguretat. Això dificulta que els joves puguin construir un projecte de vida. Un dels nostres objectius és forçar una mica la màquina, pressionar i fer propostes per revertir aquesta situació", explica Boixaderas.
La missió d'Àgora Jove era clara: crear una entitat de referència en coneixement i defensa de les relacions laborals per als joves professionals de Catalunya. L’objectiu és protegir els seus drets laborals des d’una perspectiva activa, allunyant-se d’un enfocament passiu o merament institucional. “Volem arreglar les coses i, alhora, exercir com a grup de pressió per impulsar els canvis necessaris”, explica el seu fundador.
Per als impulsors d'Àgora Jove, aquesta iniciativa està compromesa a "afrontar reptes clau, com la recerca d’ocupació i l’accés a oportunitats professionals per als joves". Això es materialitza a través de programes de formació i d’assessorament, ajudant tant els membres de l’entitat com qualsevol jove que ho necessiti. Per fer-ho, Àgora Jove treballa en col·laboració amb sindicats, patronals i altres agents, actuant com a intermediari per trobar solucions concretes."No som un òrgan federal ni res semblant, però el nostre propòsit és ajudar els joves, a escala nacional, a trobar aquestes oportunitats", destaca el fundador.
Des de Catalunya fins a Melilla
El concepte d'Àgora Jove promet ser un èxit. Actualment, es troba en plena fase de creixement i està treballant per guanyar visibilitat des de la seva presentació al despatx d'advocats Augusta Abogados, amb seu a Barcelona, Madrid i Brussel·les. De cara al gener, ja tenen previst iniciar un nou projecte que reforçarà la seva expansió, després del seu llançament oficial al maig d’aquest any. “Des del principi sabíem que no n'hi havia prou amb crear una entitat capaç d'abordar aquests temes; calia desenvolupar un projecte diferencial. Per això, ja estem treballant en la creació de l’Observatori Jove de Relacions Laborals entre Catalunya i Melilla, que començarà a funcionar el gener del 2025”, explica Boixaderas.
Aquest estudi sorgeix arran de la publicació de les dades de desocupació juvenil a la Unió Europea, que reflecteixen una situació alarmant a Espanya, especialment a la Ciutat Autònoma de Melilla. Davant d'aquest context, s'ha dut a terme una anàlisi comparativa del mercat laboral espanyol, centrant-se en Catalunya, amb la taxa més baixa de desocupació juvenil, i Melilla, amb la més alta. Els resultats posen de manifest una manca significativa de polítiques efectives a Melilla, un factor clau darrere de la seva elevada desocupació juvenil. En resposta a aquests resultats, es proposen solucions basades en els Fons Next Generation i en la col·laboració amb Àgora Jove.
Boixaderas (Àgora Jove): “Ja estem treballant en la creació de l’Observatori Jove de Relacions Laborals entre Catalunya i Melilla, que començarà a funcionar al gener del 2025”
“A curt termini, també tenim la intenció de col·laborar amb diverses entitats, com la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El nostre objectiu és donar suport a la universitat en iniciatives com el desenvolupament d’investigacions sobre la relació entre els joves i el món laboral, la planificació de nous cursos acadèmics adaptats a les necessitats dels joves, i la facilitació de la seva transició del món educatiu al laboral”, destaca el fundador.
A llarg termini, Àgora Jove Relacions Laborals de Catalunya aspira a convertir-se en un referent en l’àmbit laboral juvenil, guanyant la confiança de les empreses que els busquin com a assessors en aquests temes clau.