• Empresa
  • La innovació social dels castors

La innovació social dels castors

La Caixa premia 10 projectes que impulsen la transformació social amb 15.000 euros per cap

Premis Innovació Social Obra Social la Caixa
Premis Innovació Social Obra Social la Caixa
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
17 d'Abril de 2018
Act. 18 d'Abril de 2018

La innovació va molt més enllà de la ciència, la tecnologia o fins i tot del Mobile World Congress o el 4YFN. Sense excloure res ni ningú, és de i per a les persones. Així ho ha posat de manifest l'Obra Social "la Caixa" a l'hora de premiar els 10 projectes més innovadors en transformació social, entre els quals es troben els catalans Recursos educatius per la infància en risc (Reir), Desos Opció Solidària, Habitat 3 i Talma.

 

Segons el director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, hi ha tres maneres (animals) d'afrontar els moments difícils de la vida: l'estruç, la girafa i el castor. La primera amaga el cap sota l'ala i espera que el temps posi les coses al seu lloc per por a agafar la iniciativa, la segona estira el coll i s'adapta als canvis graduals però no sobtats i el tercer modifica el seu entorn per protegir-se de les amenaces de l'exterior.

Giró: "L'innovador sempre veu una oportunitat allà on la resta no hi veuen res"

Davant un auditori del CosmoCaixa ple a vessar entre representants institucionals, emprenedors i mitjans de comunicació, Giró s'ha dirigit directament als guardonats en assegurar que "els innovadors formeu part de la categoria dels castors, transformeu el vostre entorn cada dia i la vostra feina beneficia a tot l'ecosistema i a tota la societat". 

 

La gran lluita d'Ana Bella

De la fauna i flora a les persones, el director general encara ha reconegut que admira la confiança i l'inconformisme dels emprenedors a l'hora de canviar el món: "L'innovador, per definició, sempre veu una oportunitat allà on la resta no hi veuen res". Precisament d'invisibilitat i falta de consciència és el problema del maltractament pel qual Ana Bella ha sigut premiada i ovacionada. 

Visiblement emocionada, l'empresària sevillana ha recordat que un de cada 10 homes maltracta la seva parella. Les xifres són molt preocupants: a Espanya hi ha més de dos milions de casos de maltractament mentre que a Europa, s'arriba als 62 milions. Fruit d'una experiència personal, Bella atén anualment 1.400 dones víctimes de violència de gènere i les ajuda no només a superar-ho sinó també a reinserir-se al mercat laboral. 

Bella: "No hem d'esperar a rebre un premi Nobel, tots i totes podem ser agents de canvi"

"No hem d'esperar a rebre un premi Nobel sinó que si ens ho proposem, tots i totes podem ser agents de canvi", ha assegurat. Tot va començar el 2006 quan va rebre una carta de l'Obra Social que va decidir brindar-li suport econòmic però sobretot confiança: "Va ser la primera vegada que van apostar i creure en mi i em van permetre somniar el més amunt possible". Tant és així que ja han passat per la fundació Ana Bella més de 20.000 dones víctimes i ara també supervivents.  

Capacitar l'educació

El fracàs escolar o l'exclusió és un dels grans motius de lluita que Recursos educatius per la infància en risc (Reir) té per endavant. Aquest projecte de Granollers que compta amb el suport, la visibilitat i l'experiència de Save The Cildren ajuda a nens, adolescents i famílies en situació de vulnerabilitat i s’adapta a les seves necessitats amb un pla-itinerari educatiu personalitzat.

El director general de l’entitat sense ànim de lucre, Daniel Julià, ha posat de manifest la importància del treball en xarxa i ha recordat que “cobrir les necessitats és important però és només un primer pas per poder ajudar a la capacitació de les persones, el reforç escolar i secundari, l’atenció psicosocial, els logopedes, l’oci o la prevenció d’abusos sexuals”. Ja han arribat a a més de 2.000 persones de 16 municipis del Vallès Oriental. 

Julià: "Molt sovint som els invisibles i necessitem la vostra ajuda per donar xifres i fer denúncia social"

El seu darrer projecte vol posar en marxa un espai obert als municipis Les Franqueses del Vallès i Montornès (Vallès Oriental) per oferir suport a 120 nens, joves i les seves famílies. Davant l'atenció dels mitjans de comunicació, Julià ha fet una nova crida a la difusió i conscienciació de tothom: "Molt sovint som els invisibles i necessitem la vostra ajuda per donar xifres i fer denúncia social". 

Teixir la població

Un altre dels grans guardonats dels premis és Col·lectius d'Acció Solidària de Segòvia. Segons el seu impulsor Emiliano de Tapia, "volem entrellaçar persones, territoris i associacions". El seu projecte Integrant gent i Terra acull totes aquelles iniciatives que promoguin oportunitats laborals per a persones en risc d'exclusió i que alhora generin serveis en l'àmbit rural i redueixin la despoblació. 

Amb 5 hectàrees de terra abandonada, ja han començat a canviar el món de col·lectius en risc com la gent gran, les dones, els sense sostre, els presos o els immigrants, entre d'altres. Entre els seus projectes s'inclouen residències i serveis de bugaderia per a gent gran, un centre de dia i de comunitat alimentària, horts o fins i tot una fàbrica de formatges. ​

"Canviar el present per construir el futur". Aquest és el lema del programa d'ajuts a projectes d'iniciatives socials de La Caixa que en aquesta quarta edició ha comptat amb 643 candidatures, de les quals 10 han estat guardonades amb 15.000 euros i quatre accèssits amb 5.000 euros per cap. Es valora la innovació tant en la metodologia, el problema que es tracta o el territori on es realitza com també la identificació d'una nova necessitat social no coberta i l'efectivitat i sostenibilitat de la proposta.

"La innovació no és excloent, es pot aplicar a qualsevol àmbit de la vida", ha conclòs Giró. Dels castors a la lluita per la vida passant per la visibilitat dels invisibles.