L'auditori de l'edifici Imagina del 22@ de Barcelona s'ha omplert de gom a gom per reivindicar el paper de la dona en les TIC i veure com el Govern premiava el talent femení en el món tecnològic en un sector que encara consideren "molt masculí". No ha faltat cap detall a la sala: llums, música i balls amb llums de neó. I molts aplaudiments.
La Conselleria de Polítiques Digitals i l'associació Tertúlia Digital han repartit 10 premis en reconeixement a aquestes dones en la quarta edició dels Premis Dona TIC. Aprofitant l'acte, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha anunciat que l'Executiu català farà del Pla Dona TIC "l'estratègia de país que aglutini totes les accions destinades a apoderar les dones en l'àmbit tecnològic". Els guardons estaven distribuïts en diferents àmbits com l'empresarial, el professional i l'acadèmic i dues iniciatives socials i empresarials.
Amb el doble objectiu de reconèixer el paper de les dones en l'àmbit tecnològic i esperonar les nenes i dones joves a estudiar enginyeries i assumir posicions de lideratge en el sector, Puigneró ha assegurat que el seu Govern "impulsarà el paper de les dones en l'àmbit tecnològic aglutinant i coordinant les diferents iniciatives que es fan arreu de Catalunya des de diferents administracions i entitats dels àmbits públic, privat i acadèmic".
Un món també femení
El jurat ha estat liderat per la directora de l'Observatori Dona i Empresa de la Cambra de Comerç i presidenta de l'associació 50 a 50, Anna Mercadé, que ha posat damunt la taula que "els premis dona TIC són un gran exemple de col·laboració público-privada" i ha afegit que "ara cal anar cap al 50 a 50", motiu pel qual "calen referents".
Als premis s'hi han presentat 93 candidatures, una xifra que duplica l'assolida en la primera edició, cosa que el Govern considera que és "una eina important per mostrar a les nenes i joves que les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) no són un món exclusivament masculí". Abans, però, la directora general del negoci d'Impressió en Gran Format d'HP, Guayente Sanmartín, ha fet una classe magistral de lideratge femení en el sector de les TIC.
Entre les premiades, hi destaquen directora i presentadora del programa de Catalunya Ràdio Revolució 4.0, Xantal Llavina, que tracta sobre la transformació digital de referència per als emprenedors.
També ha estat guardonada la sòcia fundadora de BCN Resol Odr Solutions, Maria Teixidor, que ha reivindicat la tecnologia com a eina per "resoldre conflictes per construir un món més sa, més responsable i més pacífic". Ella va crear una de les primeres aplicacions que permet la detecció dels casos d'assetjament i la notificació de conflictes a organitzacions com empreses, centres educatius i clubs esportius.
A banda d'elles dues, s'han repartit vuit guardons més a categories com Dona TIC Acadèmica i Investigadora, Dona TIC Iniciativa Empresarial o Dona TIC Iniciativa d'Entitat.