La Cambra de Comerç de Terrassa ha acollit la presentació del programa dels Premis Cambra 2023, l’acte que reconeix públicament les persones, projectes de futur i empreses que contribueixen a potenciar el desenvolupament social i econòmic de la seva demarcació. “Gaudeixen de bona salut i pensem que un acte com els premis continuarà sent un dels esdeveniments que la Cambra ha de seguir duent a terme”, apunta Josep Prats, director gerent de l'entitat.
Josep Prats: “Pensem que un acte com els premis continuarà sent un dels esdeveniments que la Cambra ha de seguir duent a terme"
Aquest any han estat 33 les candidatures presentades, entre les quals es troben empreses de Castellbisbal, Rubí, Sant Cugat, Terrassa, Matadepera i Olesa de Montserrat a les clàssiques categories d’Internacionalització, Innovació i Sostenibilitat. També pren importància Start-up Emergent, una nova categoria vinculada al focus de la cerimònia d’enguany: l’emprenedoria. L'objectiu és distingir aquells projectes innovadors desenvolupats per start-ups o emprenedors de la demarcació amb un esforç centrat a impulsar la iniciativa emprenedora.
Així mateix, com és tradicional, es lliurarà el Premi a la Trajectòria Empresarial. Tal com ha detallat la responsable de promoció i estratègia internacional, Iolanda Pujol, a la jornada, “acudiran representants dels 12 ajuntaments de la demarcació, presidents de totes les cambres de Catalunya i referents empresarials”.
Una edició innovadora
Enguany, però, els Premis Cambra, presenten un plantejament totalment diferent respecte a les darreres edicions. L’acte de lliurament de premis s’emmarcarà en una àmplia jornada de reflexió, opinió i intercanvi al voltant del món empresarial, que tindrà lloc el dijous 27 d’abril. Josep Prats ha definit l'acte com “un repte non-stop" i que "manté el to i el fet que hi acudeixi molta gent per donar a conèixer una nova etapa en la qual s’endinsa la Cambra”.
Josep Prats: “Es tracta d’un repte non-stop" i que "manté el to i el fet que hi acudeixi molta gent per donar a conèixer una nova etapa en la qual s’endinsa la Cambra"
Està previst que al llarg de la jornada es desenvolupin quatre sessions temàtiques i independents, donant lloc als lliuraments de premis: l’Espai Internacionalització, la presentació institucional de la Cambra B&W, l’Espai Sostenibilitat i Innovació i l’Espai Emprenedoria. Aquesta darrera se celebrarà al Teatre Principal de Terrassa, que permetrà tancar la jornada acollint un grup més ampli d’assistents i comptarà amb l’espectacle Rock & Business, a càrrec de Josep Coll.
El naixement de la Cambra Business & Working (B&W)
Tot i aquest canvi de format, la gran novetat dels Premis Cambra 2023 és l’estrena d’un nou escenari: la nova Cambra de Comerç de Terrassa, la Cambra Business & Working (B&W). La renovació del recinte pretén “obrir la Cambra als emprenedors, start-ups i petites i mitjanes empreses que estiguin abordant un projecte per poder-los acompanyar i assessorar en un espai on poder desenvolupar-lo”, ha explicat Marianella Pereira, responsable de Transformació Digital i Sostenibilitat de la Cambra. Josep Prats ha matisat que “aquest espai s’obre a un perfil de generació que potser no està acostumat a connectar amb la Cambra”. Aquest esforç centrat en l’obertura de l’edifici al teixit empresarial compta amb un pressupost d’1,2 milions d'euros, dels quals 230.000 provenen dels fons europeus Feder.
La renovació del recinte pretén “obrir la Cambra als emprenedors, start-ups i petites i mitjanes empreses que estiguin abordant un projecte per poder-los acompanyar i assessorar en un espai on poder desenvolupar-lo”
D’aquesta manera, la Cambra Business & Working (B&W), es converteix en un espai més diàfan i interconnectat, que es divideix en tres plantes: la planta baixa, on es trobarà la Cambra B&W Lab, un espai obert destinat a reunions i espais de networking. La primera planta, la Cambra B&W Creixement, pensada per oferir un creixement i un impuls de la competitivitat de les petites i mitjanes empreses a partir de diverses oficines i espais polivalents i, per últim, a la segona planta, la Cambra B&W Digital, que dona lloc al coworking digital, el segon a Catalunya després del de la Cambra de Barcelona. Una instal·lació que tindrà com a objectiu oferir un espai amb llocs de treball, oficines i una sala de presentacions. La renovació total de l’edifici, per tant, pretén “que cap persona amb una idea emprenedora deixi de saber que baixant a Terrassa Rambla pot trobar un entorn de suport per poder tirar-la endavant” ha resumit Prats.
La nova Cambra posa el focus en la sostenibilitat
Les reformes s’han dut a terme en un context marcat pels Objectius de Desenvolupament Sostenible i, en l’actualitat, la xifra d’edificis sostenibles és cada vegada major, i són cada vegada més les noves edificacions que aposten per generar un impacte mediambiental positiu en el seu entorn. És per aquest motiu que, en la mateixa línia, la nova Cambra s’ha equipat amb una planta fotovoltaica a la coberta de l’edifici, fet que abastirà l’equipament d’energia solar i fomentarà l’ús de les energies renovables “en un moment d’emergència climàtica”.
Una cita que continua creixent mantenint la seva essència
Els Premis Cambra, al llarg dels seus 23 anys d’existència, sempre han tingut la voluntat de mantenir l’essència del seu origen que es troba en l’any 1977, quan la Cambra de Comerç de Terrassa va començar a premiar les empreses exportadores amb les Medalles al Mèrit Exportador. Des de la seva creació, l’any 2000, els Premis Cambra s’han celebrat ininterrompudament fins al 2019. L’any 2020, a causa de la pandèmia de la Covid-19, no es va poder dur a terme l’esdeveniment, però, el 2021, la cita es va retrobar en un acte emotiu i alhora marcat per les restriccions sanitàries, celebrant el 135è aniversari de la Cambra i reconeixent la resposta empresarial a la pandèmia. L’any passat, la cita va acabar de recuperar la seva normalitat, reprenent el format original dels Premis Cambra i reunint més de 600 assistents al Teatre La Passió d’Olesa de Montserrat.
Amb aquesta nova edició dels premis, per tant, la nova Cambra de Terrassa pretén continuar situant-se com una institució econòmica que reconeix la tasca de les empreses en un esforç de continuar creixent i innovant, amb un nou espai enfocat a potenciar l’esperit emprenedor del territori.