Hi ha formats que han canviat la història de la televisió i aquest és el cas del programa musical Operación Triunfo (OT), estrenat el 22 d'octubre de 2001 en què un grup de 16 joves es van traslladar a una acadèmia durant tres mesos per convertir-se en cantants. El que no comptaven era transformar-se en ídols de masses amb una fama que encara els perdura 22 anys després. El que potser desconeixen alguns teleespectadors és que la productora que hi ha al darrere és Gestmusic, d'origen català i amb programes tan destacats com Crónicas Marcianas, Mira quien Baila i Tu Cara Me Suena, un format d’imitacions musicals que s'ha venut a quaranta països. Una companyia que el pròxim 20 de novembre estrenarà una nova edició d'Operación Triunfo, en aquesta ocasió a la plataforma Amazon Prime, des de Terrassa i que amb el pas del temps s'ha convertit en patrimoni audiovisual.
En primer lloc, Gestmusic és una productora coneguda per ser referent de "l'entreteniment de plató". És a dir, com apunta el director Tinet Rubira durant la promoció d’OT, es tracta "d'impactants posades en escena sense renunciar a la diversió". En aquests moments facturen més de 20 milions anuals i compten amb més de 200 treballadors i alguns d'extra que s'incorpora de forma temporal en pics de màxima activitat.
Gestmusic factura més de 20 milions anuals i compta amb més de 200 treballadors
Disposen de tres platós, un en el que graven tots els concursos i amb una part virtual, un plató de Mediapark ubicat a Sant Feliu de Llobregat en què es grava Tu Cara Me Suena i finalment el Parc Audiovisual de Terrassa, que està a la ciutat vallesana i és on s'han gravat les últimes edicions d’OT.
Una història plena de girs estratègics
Els orígens de Gestmusic van començar el 1985 i estan lligats a La Trinca, formada pels membres Toni Cruz, Josep María Mainat i Miguel Àngel Pascual. Van participar i produir el programa No passa res! que els va catapultar a la fama i els van guardonar amb un Premi Ondas. Posteriorment van negociar una sèrie d'humor amb Televisió Espanyola que segons afirmen els mitjans de l'època van arribar a percebre 312 milions de pessetes (1,87 milions d'euros) una xifra astronòmica per l’època. Durant la dècada dels anys 90 van vendre el 60% de l'empresa a Endemol i van crear el late night més conegut d'Espanya -Crónicas Marcianas- i que es va emetre del 1997 al 2005. Ja el 2001 van llançar per primera vegada Operación Triunfo que es va convertir en el fenomen revelació de l'any. I segons les xifres en obert de Televisió Espanyola, només pels ingressos publicitaris van obtenir un benefici superior als 23 milions d'euros. Fins i tot es van arribar a col·lapsar les línies de telèfon per salvar als nominats de la gala, és a dir, els concursants que estaven al llindar d’abandonar l’acadèmia de cant.
Només pels ingressos publicitaris, Televisió Espanyola va aconseguir un benefici superior de 23 milions d’euros amb la primera edició d’OT
El 2002 Endemol va adquirir el 100% del capital de la productora catalana i es va fusionar amb una productora dels Països Baixos, Zeppelin TV -que ha produït Gran Hermano-, tot i que van operar de forma individual. Com a curiositat, el 2007 des de Telecinco van comprar el grup Endemol per un preu de 3.400 milions d'euros i el 2011 Gestmusic va optar per un gir de 360 graus i es va independitzar de Mediaset. Josep Maria Mainat i Toni Cruz van dirigir la companyia fins aquest any, en què Tinet Rubira va prendre el relleu com a nou director general. Un altre gir estratègic posterior i la productora catalana es va incorporar amb el pas dels anys a Endemol Shine Iberia, el gran conglomerat ibèric del grup Banijay en què participen Iberia, Diagonal TV, Zeppelin TV, Endemol Portugal y Tuiwok Estudios. Un grup que va ser comprat poc després per The Walt Disney Company i el fons Apollo Global Management. Actualment Gestmusic forma part del grup francès Banijay Group, amb presència a 23 territoris.
Entre la facturació pels programes emesos, Gestmusic encara ara genera ingressos del que es coneix com a "royalties" derivat de productes llicenciats, com ara els CD físics i la gira de concerts i vendes de cançons que li han comportat fenòmens com OT.
La formació com a branca de negoci
Gestmusic training és una àrea de la productora creada per formar nous professionals al sector televisiu. Ofereixen formació pràctica i especialitzada, d'acord amb la realitat actual del panorama televisiu, i disposen d’un equip docent format per experts amb àmplia experiència professional al sector audiovisual, com ara Noemí Galera, directora del departament de càsting de Gestmusic i de l’acadèmia d’OT; Ismael Agudo o Albert Vico, responsable de les xarxes socials. Ofereixen màsters i postgraus, certificats per universitats nacionals, que es dirigeixen a graduats universitaris, estudiants titulats en cicles formatius i professionals que busquen “reciclar-se” o explorar noves vies a l'àrea audiovisual. També imparteixen cursos de formació contínua per complementar coneixements o àrees més específiques de la televisió.
La revolució del format
L'empresa especialitzada en investigació de mitjans, Kantar Media, ha presentat l’informe Media Trends & Predictions 2024 per descobrir els corrents i les prediccions de cara a l'any que ve, així com les seves oportunitats de creixement, en un paisatge econòmic marcat per la inflació. Entre les tendències actuals de l'entreteniment destaca la recuperació dels formats històrics d'èxit, també la programació en directe que connecta amb l'actualitat i els concursos.
Una altra de les tendències detectades té a veure amb el contingut. Un dels aprenentatges que ha aconseguit el sector arran de la vaga de guionistes i actors a Hollywood, que ha paralitzat nombroses produccions per a les plataformes, és l'èxit que pot collir l'oferta de produccions antigues. La reactivació de fenòmens nostàlgics com Friends o The Office no té res a envejar a noves produccions, indica l'informe. Un corrent que també s'espera que augmenti els propers mesos.
Entre les tendències actuals de l'entreteniment destaca la recuperació dels formats històrics d'èxit, també la programació en directe
Un fenomen molt alineat amb el retorn d’Operación Triunfo 2023, que torna però no de la manera com molts esperaven. El popular concurs de talents passa de Televisió Espanyola a les plataformes de streaming de la mà d'Amazon Prime Video, on es podrà seguir una dotzena edició que serà de pagament.
En aquesta nova etapa del concurs, que arrencarà, el 20 de novembre de 2023 fins a principis del 2024, també s'emetran gales setmanals en directe i hi haurà de nou un canal 24 hores, com havia passat durant la seva època més recent de Televisió Espanyol. Això suposa una novetat al món de la televisió a la carta, ja que els realities que s'havien emès fins ara en plataformes a Espanya ho havien fet amb continguts prèviament gravats.
Per les edicions d'OT 20217, Televisió Espanyola va pagar 12,3 milions d'euros, mentre que l'any següent va pujar fins als 13,3 milions. L'edició del 2020, que es va paralitzar per la covid-19, li va costar 14 milions d'euros. Una xifra destinada a Gestmusic, la reina de l’entreteniment per excel·lència.