Al centre de Terrassa, existeix un espai empresarial de referència que promet impulsar l’emprenedoria i el creixement empresarial en el seu sentit més ampli. Aquest espai inclou la creació de nous negocis, el treball per compte propi, la formació de noves organitzacions comercials i l’expansió de negocis establerts. Es tracta del projecte Cambra Business & Working de la Cambra de Comerç de Terrassa. Aquest projecte ofereix espais més diàfans i interconnectats, reforçant la seva vocació d’obertura al teixit empresarial i el foment de l’emprenedoria, amb sales per a reunions i activitats, oficines per a empreses i coworking per a nous emprenedors.
Aquest espai únic ha estat possible gràcies a la remodelació de la seu de la Cambra de Terrassa. La inversió ha superat el milió d'euros, però des de la Cambra la consideren beneficiosa tant per a l'entitat com per al teixit econòmic i empresarial. Marianella Pereira, responsable de Cambra Business&Working, destaca que el que els diferencia és el seu enfocament obert. “El nostre espai és literalment obert; vam trencar parets i posar vidre perquè la gent no només estigui en un ecosistema, sinó que senti que està immersa en ell,” explica a VIA Empresa. “Tot l’equip professional treballa en oficines completament obertes, facilitant l’accés dels usuaris de l’edifici a les persones de referència que poden ajudar-los en els seus projectes empresarials, emprenedors o professionals,” afegeix.
Aquest projecte ofereix espais més diàfans i interconnectats, reforçant la seva vocació d’obertura al teixit empresarial i el foment de l’emprenedoria
Una resposta innovadora a la demanda d'espais flexibles i socials
El projecte Cambra Business&Working va néixer el 2023 a la Cambra de Comerç de Terrassa, després d'una renovació del recinte. Després de la pandèmia, la gent volia sortir de casa, però sense necessitat de llogar espais més grans, i també volia tornar a socialitzar. En aquest context, la Cambra de Terrassa va crear un projecte que consistia a obrir la cambra i crear espais integrats que connectessin tant l’equip professional de la cambra amb les empreses ja allotjades com amb noves empreses que volguessin unir-se. "Vam establir despatxos i un espai de co-working, un entorn compartit on les persones poden trobar llocs de treball equipats. A més, tot es va fer en un entorn integrat i obert, on aquestes persones també poden trobar solucions per als seus models de negoci", explica Pereira.
La Cambra Business & Working (B&W) s'ha redissenyat per ser un espai més ampli i interconnectat, repartit en tres nivells diferents. A la planta baixa es troba la Cambra B&W Lab, una àrea oberta dedicada a reunions i networking. Al primer pis, hi ha la Cambra B&W Creixement, que ofereix oficines i espais multifuncionals per fomentar el creixement i la competitivitat de les petites i mitjanes empreses. Al segon pis, es troba la Cambra B&W Digital, un espai de coworking digital, el segon d'aquest tipus a Catalunya després del de la Cambra de Barcelona.
El coworking finançat amb fons FEDER ofereix tarifes accesibles
"La nova línia de negoci de co-working s’ha finançat en part amb ajuda dels fons FEDER a través de la Fundació INCYDE, que van cobrir el 50% del cost de la segona planta. Gràcies a aquesta ajuda, els usuaris només han de pagar una quota molt baixa per cobrir despeses fixes com neteja, electricitat, internet i consergeria. Així, el cost mensual per als usuaris és d’aproximadament 105 euros", explica Pereira. Així i tot, la Cambra ofereix altres tipus de tarifes pensades per a tots els perfils que hi acuden com els usuaris fixos. Segons la responsable de Cambra Business&Working formar part de Cambra B&W és estar en un entorn accelerador del teu negoci amb tot l’equip expert de la Cambra al teu abast que t’ofereix solucions que afavoreixen el creixement del teu projecte.
L’Alba Pujol, responsable de Cambra Business&Working, comparteix aquesta opinió: "La Cambra de Terrassa és un entorn clau per a la generació de coneixement. Poder aprofitar aquesta oportunitat sense haver de desplaçar-se directament a Barcelona és un valor afegit".
Pujol (Cambra de Terrassa): "La Cambra de Terrassa és un entorn clau per a la generació de coneixement
A la Cambra de Terrassa són optimistes. En poc més d’un any, el projecte no només ha engegat cap a una direcció prometedora, sinó que no ha deixat de créixer: en l’actualitat pel que fa al coworking estan en un 85%. "La nostra idea és ampliar el coworking en la mesura del possible. Amb la demanda existent, intentarem ampliar-lo entre setembre i desembre", assegura Pujol.