• Empresa
  • Prosperitat i sostenibilitat: els reptes de Carbonell al capdavant del Port de Barcelona

Prosperitat i sostenibilitat: els reptes de Carbonell al capdavant del Port de Barcelona

L'acte de relleu a la Presidència del Port de Barcelona s'ha celebrat per destacar la tasca duta a terme per Lluís Salvadó durant els darrers dos anys i per presentar el repte que assumeix el nou president

D'esquerra a dreta, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, l'expresident del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i el president de Puertos del Estado, Álvaro Rodríguez Dapena | Port de Barcelona
D'esquerra a dreta, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, l'expresident del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i el president de Puertos del Estado, Álvaro Rodríguez Dapena | Port de Barcelona
15 de Novembre de 2024
Act. 15 de Novembre de 2024

"El canvi de presidència ha estat per decisió pròpia de Lluís Salvadó. Tant des del Govern de Catalunya com per part meva, quan una cosa funciona, no cal canviar-la". Amb aquestes paraules, Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya, ha inaugurat l’acte de relleu a la Presidència del Port de Barcelona. L’esdeveniment, celebrat a la sala Port de Barcelona del World Trade Center, ha servit per destacar la tasca duta a terme per Lluís Salvadó durant els darrers dos anys i per presentar el repte que assumeix el nou president, José Alberto Carbonell: impulsar el desenvolupament del port amb l’objectiu de generar prosperitat per a tota la comunitat.

 

Segons el president de la Generalitat de Catalunya, "volem que Catalunya generi prosperitat compartida, i el Port de Barcelona és una eina fonamental i molt rellevant per aconseguir-ho. No es tracta només de generar i compartir prosperitat, sinó de mantenir l'ambició perquè Catalunya torni a liderar econòmicament Espanya, i el Port de Barcelona hi té un paper essencial".

Illa (president de la Generalitat de Catalunya): "No es tracta només de generar i compartir prosperitat, sinó de mantenir l'ambició perquè Catalunya torni a liderar econòmicament Espanya, i el Port de Barcelona hi té un paper essencial"

El president també destaca una singularitat clau de Barcelona: "El port, l'aeroport i la Zona Franca estan situats al mateix entorn, cosa que representa una potència estratègica econòmica molt poderosa. Aquests són dos elements de futur que cal tenir molt en compte", afegeix.

 

A més de Salvador Illa, han participat a la taula rodona de traspàs de la Presidència del Port de Barcelona l’anterior president, Lluís Salvadó; l’actual president, José Alberto Carbonell; i el president de Puertos del Estado, Álvaro Rodríguez-Dapena. Segons Rodríguez-Dapena, "tenim molts reptes al davant: la incorporació dels criteris i objectius relacionats amb la sostenibilitat ambiental, l’impuls de la digitalització dels processos i la culminació del tràmit administratiu que garanteixi el finançament dels accessos terrestres". Així ho ha destacat el president de Puertos del Estado durant la seva intervenció.

"La innovació, l'obertura a la ciutat, la descarbonització i la competitivitat"

D’aquesta manera, Lluís Salvadó ha posat en relleu que, "hem establert els quatre pilars sobre els quals es fonamenta el Port: la innovació, l'obertura a la ciutat, la descarbonització i la competitivitat". També ha subratllat que la continuïtat dels projectes és un dels elements clau del Port de Barcelona, i ha expressat la seva satisfacció pels aprenentatges compartits durant el seu mandat.

"Me'n vaig molt satisfet i convençut que el Port queda en les millors mans possibles, les de José Alberto Carbonell, una persona molt reconeguda tant dins de la comunitat portuària de Barcelona com del sistema portuari de l’Estat", ha afirmat Salvadó. Així mateix, ha remarcat la solvència econòmica del Port de Barcelona: "El Port és una empresa econòmicament solvent, i això és fonamental per afrontar les grans inversions que s’hauran de dur a terme en el pròxim cicle". Finalment, Salvadó ha defensat que la presidència del Port "no consisteix a treballar per un partit polític, ni tan sols per a un Govern".

Salvadó (anterior president): "El Port és una empresa econòmicament solvent, i això és fonamental per afrontar les grans inversions que s’hauran de dur a terme en el pròxim cicle"

Amb el compromís d’assumir la presidència del Port de Barcelona amb "ambició, humilitat i lleialtat", José Alberto Carbonell ha expressat la seva voluntat de liderar una "transformació necessària i significativa del Port", tot prioritzant la protecció del medi ambient. "Tenim molts reptes de futur al davant, i alguns d’aquests ens han de permetre impulsar una transformació profunda del Port, sempre prioritzant la protecció del medi ambient, especialment de l’aigua i l’aire", ha afirmat Carbonell.

El nou president també ha subratllat que l’objectiu principal del Port és ser útil per al país i per a tothom: "Hem de ser una eina essencial per a les empreses i les persones, on sigui que estiguin, perquè pensin i vegin el Port de Barcelona com el seu port". Amb aquesta declaració, Carbonell ha conclòs la seva intervenció, remarcant el compromís amb la sostenibilitat i el servei a la comunitat.

Carbonell assumeix el lideratge del Port de Barcelona amb una mirada al futur post-Copa Amèrica

José Alberto Carbonell, fins ara director general del complex portuari de Barcelona, és enginyer de camins, canals i ports per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i forma part de l’Autoritat Portuària de Barcelona des de 1991. Carbonell assumirà el càrrec en substitució de Lluís Salvadó, l’actual president, que ja havia anunciat la seva renúncia després de la celebració de la Copa Amèrica. En declaracions a Ser Catalunya, Salvadó va explicar: "No tenia sentit deixar el càrrec abans de la competició, però tampoc tindria sentit mantenir-lo després".

Durant els darrers dos anys, una de les millores més visibles per a la ciutadania ha estat la transformació del Port Vell. Des que es va anunciar que Barcelona seria seu de la competició de vela més prestigiosa del món, s’han executat 23 actuacions en aquesta zona, amb una inversió públic-privada superior als 130 milions d’euros. L’objectiu d’aquestes intervencions ha sigut convertir el Port Vell en un espai més accessible, obert i atractiu per als ciutadans.