En un context en què el sector immobiliari obliga a ser imaginatiu, Psquared ha aconseguit crear un model d'èxit a Catalunya. Aquesta proptech, creada l'any 2017, es dedica a transformar immobles buits en oficines modernes i rendibles, sense oblidar-se del mercat residencial. Així van aconseguir tancar el 2024 amb una facturació pròxima als 3,5 milions d'euros, xifra que preveuen millorar enguany en un 20%. Per aconseguir-ho, a finals de l'any passat van invertir 2 milions d'euros que van servir per reforçar l'estratègia empresarial. Malgrat tot, però, Psquared ha patit el seu propi procés de transformació; el model que avui genera grans beneficis no es va instaurar definitivament fins al 2023.
I és que les conseqüències de la pandèmia van obligar els tres fundadors, Nicolás Araujo, Jorge Araujo i Nicolás Manrique, a repensar l'estructura de Psquared. Un dels seus secrets és el perfil empresarial de cadascun: mentre que els germans Araujo provenen del sector digital (l'any 2015 van fundar la plataforma de job matchingNubelo), Manrique fa més d'una dècada que es dedica a l'immobiliari i la construcció. Primer van crear Cobuilder Hub, un projecte relacionat amb el cotreball (coworking), que l'any 2017 era el gran fenomen del sector. "Era un espai col·laboratiu entre emprenedors, com un cotreball, però nosaltres li afegíem una capa de serveis tecnològics i financers, sobre com aixecar capital i estructurar companyies des d'un inici", explica Manrique a VIA Empresa.
La idea era potent i va funcionar. Finalment, però, van decidir transformar-la en un projecte de plug & play, és a dir, desenvolupar espais de treball totalment equipats i llestos per ser utilitzats al moment, anomenat Psquared. Tot plegat va succeir un dia que una de les companyies amb què treballaven a Cobuilder Hub els va demanar un lloc de treball per a 80 o 100 persones. "Vam veure que hi havia un nínxol de negoci", recorda Manrique. Aleshores, els tres socis disposaven d'un espai que s'adaptava a les demandes del seu client. Eren les seves oficines, al costat de la Sagrada Família. No van dubtar a cedir-los l'espai i reinventar el seu model de negoci: van obrir una ronda d'inversió i van engegar la segona etapa de l'empresa. "Buscàvem el perfil d'una startup que acabés d'aixecar capital, una sèrie A, amb creixement exponencial de la plantilla", apunta el cofundador.
La primera etapa de Psquared: "Aixecàvem un 'pool' d'inversió, sortíem a buscar actius d'acord amb els nostres requisits, i un cop els trobàvem, els compràvem amb aquest 'pool'", recorda Manrique
Malgrat ser una empresa jove, Psquared va ser atractiva des del començament pels avantatges que oferia als seus clients. "Les empreses no havien de fer res, podien dissenyar l'espai al seu gust. Nosaltres ens encarregàvem del capex i després ho repercutíem a la quota de lloguer", explica Manrique. Aleshores era l'any 2018 i la primera metamorfosi ja s'havia completat. "Aixecàvem un pool d'inversió, sortíem a buscar actius d'acord amb els nostres requisits, i un cop els trobàvem, els compràvem amb aquest pool", descriu el codirector de Psquared. Quin era el següent pas? "Fèiem la reforma, posàvem l'actiu en rendibilitat i aconseguíem un client. Després, fèiem la volta i ho veníem a un fons d'inversió, encara que ens quedàvem operant", conclou. Així va ser fins que la pandèmia els va obligar a canviar-ho tot.
El Psquared d'avui: un nou model de negoci amb la sostenibilitat al centre
El mercat immobiliari no va ser aliè a la crisi de la covid-19. El confinament primer i el fenomen del teletreball després van complicar el negoci de les oficines. La taxa de desocupació es va disparar i l'interès d'adquirir espais de treball va minvar severament. El replantejament del model de Psquared va basar-se a canviar el primer pas del procés: en lloc d'anar a buscar espais, van proposar acords de fusió amb els propietaris, amb què s'oferien a dissenyar l'espai de l'immoble i gestionar-lo. "Ells tenen una exposició de risc molt baixa. A partir del disseny, creem una presentació comercial i sortim a buscar clients. Un cop els tenim, els portem al propietari i llavors li plantegem invertir en l'obra perquè ja tenen assegurada la rendibilitat", afirma Manrique.
Aquesta proposta, vigent des de fa dos anys, parteix del cofinançament d'inversors i propietaris, i busca no només beneficar a Psquared i els seus socis, sinó també als usuaris finals gràcies a la reutilització d'actius infrautilitzats. Recentment, han treballat amb locals al carrer Ramon Turró o un espai al carrer de la Marina. De moment, el model els permet millorar les xifres del negoci any rere any, mentre que la mitjana de disponibilitat d'oficines de la ciutat (13,8%) s'acosta al 5-10% desitjable per a Manrique.
Manrique: "Els nostres clients prioritzen el baix consum de serveis, la qualificació energètica A i poder mesurar els nivells de CO₂"
Amb tot, el projecte de Psquared està molt arrelat a la sostenibilitat. Tots els seus immobles disposen de la Certificació Leed, és a dir, aquella que distingeix els edificis sostenibles, un estàndard que els tres socis consideren que serà "obligatori" al mitjà i llarg termini per poder sobreviure al mercat. "Els nostres clients prioritzen el baix consum de serveis, la qualificació energètica A i poder mesurar els nivells de CO₂", revela Manrique. No són les úniques peticions: "també ens demanen que els espais tinguin llum natural, plantes i exteriors". Unes exigències que la proptech catalana té molt en compte en el procés de donar una nova vida a espais desocupats, i que els ha col·locat en una posició de comoditat al sector.