Qaizzen, el futur de l'assistència psicològica laboral

L'empresa té l'objectiu de reduir les baixes per salut mental, que van assolir un rècord de 597.686 a Espanya el 2023

L’equip de Qaizzen, una plataforma digital està revolucionant l'accés a l'assistència psicològica  | Cedida L’equip de Qaizzen, una plataforma digital està revolucionant l'accés a l'assistència psicològica | Cedida

En una època en què la salut mental està en auge i s'enfronta a la manca de psicòlegs, una plataforma digital està revolucionant l'accés a l'assistència psicològica. Aquesta eina facilita el benestar emocional dels empleats, oferint una perspectiva natural i accessible per afrontar els problemes relacionats amb la seva salut mental. La idea va sorgir de la mà de Jesús Montilla, CEO de Qaizzen. En afrontar una dificultat personal que va impactar el seu rendiment laboral, va intentar buscar ajuda i es va adonar de la mancança d'eines i suport psicològic necessaris per superar el repte. Raúl Pérez, director de Màrqueting de Qaizzen, assenyala a VIA Empresa que “la quantitat de psicòlegs i psiquiatres disponible a Espanya, tant en la sanitat pública com en les mútues, no és suficient per satisfer la demanda de baixes per salut mental”. A Espanya, només hi ha sis professionals de salut mental per cada 100.000 habitants, una xifra que és fins a tres vegades inferior a la mitjana europea.

A Espanya, només hi ha sis professionals de salut mental per cada 100.000 habitants, una xifra que és fins a tres vegades inferior a la mitjana europea

L'OMS estima que a escala mundial es perden 12.000 milions de dies de treball cada any a causa de l'ansietat i la depressió. A Espanya, aquestes baixes costen més de 17.000 milions d'euros anuals, cosa que equival a l'1,4% del PIB del país. En aquest escenari, neix Qaizzen, una empresa fundada el 2023 amb seu operativa a Màlaga i seu comercial a Madrid. Qaizzen “ofereix suport psicològic, assessorament nutricional i tècniques de relaxació dissenyades per millorar la vida laboral dels empleats”, amb l'objectiu de reduir les baixes per salut mental, que van assolir un rècord de 597.686 a Espanya el 2023. Pérez afirma que la seva meta és “liderar el benestar emocional i la salut mental de milions d'empleats arreu del món”. Actualment, l'aplicació està en fase de proves pilot amb clients reals, i l'empresa aspira a comptar amb 28.000 usuaris per a finals del 2024 i 250.000 per al 2025.

Una ronda d'inversió inicial de 500.000 euros

Per aconseguir aquests objectius, l'empresa ha obert una ronda d'inversió inicial de 500.000 euros. Amb aquest capital, podrà avançar en la millora de la seva plataforma digital, explorar oportunitats d'expansió internacional i enfortir el seu equip d'experts i serveis.

“Qaizzen és una plataforma dissenyada per promoure el benestar emocional i la salut mental dels empleats”, segons explica el director de màrqueting. Pérez detalla que la plataforma ofereix els seus serveis a través de tres enfocaments principals. En primer lloc, Qaizzen proporciona sessions en línia totalment confidencials d'una hora amb psicòlegs col·legiats especialitzats en diverses àrees. "El nostre valor afegit rau en el fet que, a més de la sessió de teràpia, realitzem un seguiment i assignem tasques recomanades pels nostres professionals per a cada persona", aclareix Pérez. En segon lloc, la plataforma compta amb una biblioteca de recursos que ofereix contingut creat per experts en benestar emocional. Aquest material, disponible en format de vídeo, pódcast, entrevistes i més, pot ser accedit a demanda pels usuaris. Finalment, Qaizzen ofereix teràpies grupals. Si s’identifica que un departament específic d’una empresa afronta problemes, la plataforma organitza sessions grupals de prevenció per treballar amb aquests empleats de manera col·lectiva.

Qaizzen proporciona sessions en línia totalment confidencials d'una hora amb psicòlegs col·legiats especialitzats en diverses àrees
Qaizzen proporciona sessions en línia totalment confidencials d'una hora amb psicòlegs col·legiats especialitzats en diverses àrees | Cedida

Qaizzen ofereix els seus serveis exclusivament a empreses mitjançant una tarifa anual d'uns 60 euros per empleat, cosa que permet a cada treballador accedir a tots els recursos i serveis que la plataforma proporciona. Segons Pérez, "en centrar-nos en el benestar emocional dels treballadors, les empreses experimentaran un augment en la productivitat, una reducció en l'absentisme i les baixes laborals, i una disminució en la rotació de personal". D'altra banda, Eduard Alcaraz, president de feliciCat, l’Institut Català de la Felicitat, afegeix que "som conscients que la cultura de la felicitat en el treball encara no està plenament acceptada i que queda molt per recórrer. Treballarem braç a braç amb aquelles organitzacions que ja han adoptat aquesta cultura, perquè puguem identificar-nos mútuament i avançar junts. Així, estem passant de centrar-nos només en la felicitat laboral a promoure el benestar organitzacional”.

Pérez indica que Qaizzen preveu assolir gairebé dos milions d'euros en facturació per a finals del 2025. Actualment, l'empresa està concentrant gran part dels seus esforços en un creixement accelerat amb l'objectiu d'internacionalitzar-se a finals del 2025. Els primers mercats internacionals que consideren són Portugal, Itàlia i França, països amb una cultura similar a l'espanyola. A més, podrien expandir-se a Llatinoamèrica el 2026, enfocant-se en països com Mèxic i Brasil. Pérez afirma que estan "convençuts que el benestar emocional dels empleats és clau per a l'èxit sostenible de qualsevol empresa".

Podrien expandir-se a Llatinoamèrica el 2026, enfocant-se en països com Mèxic i Brasil

"És fonamental desestigmatitzar la salut mental i fomentar un entorn laboral en què els empleats se sentin còmodes per parlar-ne. La salut mental en el treball ha de ser una responsabilitat de les empreses, que han de proporcionar les eines necessàries per garantir el benestar dels seus empleats. Per aconseguir-ho, és essencial crear espais en què les persones puguin expressar com se senten, i això requereix una inversió", conclou el president de feliciCat.

Avui et destaquem
El més llegit