Quant val un conferenciant?

La gestió dels conferenciants és un model de negoci molt conegut als països anglosaxons, i engloba tot tipus de perfils capaços de transmetre el seu coneixement i fer que el públic s'apassioni per una idea

    Parlar en públic no està fet per tothom
    Parlar en públic no està fet per tothom
    16 de Desembre de 2013

    De conferències n'hi ha de tot tipus, de conferenciants també. Però d'on surten aquests personatges que tenen el valor d'enfilar-se a un escenari o presentar-se davant d'un auditori a explicar alguna cosa? Qui els contracta? Quant val una conferència?

    Dues institucions que es dediquen a gestionar aquest tipus d'esdeveniments, ens expliquen les claus de l'èxit d'aquest negoci. Ho fan des de dues vessants diferents: la gestió dels conferenciants professionals; i la recerca de persones capaces de divulgar idees trencadores.

    Speakers Academy, gestió professional per difondre coneixement
    Amb una seu central a Rotterdam en marxa des de fa 15 anys, aquest agost passat obria a Barcelona una oficina d'Speakers Academy. Maite Garcia, consultora de l'entitat a la capital catalana, explica que es tracta d'un model de negoci "no gaire conegut als països llatins, però sí als anglosaxons".

    "Tot va relacionat amb el que diu el nostre lema: bringing knowledge to the world", assegura Garcia. En una època on les coses canvien ràpidament i els directius es poden trobar a vegades desorientats, Speakers Academy ofereix "coneixement d'experts i professionals que saben com afrontar aquests canvis", relata la consultora.

    L'empresa posa en contacte conferenciants professionals amb grans empreses, pimes, ONG, escoles o universitats. "Posem en contacte els especialistes amb qui necessita noves idees", diu la consultora; que ho resumeix en el que han anomenat Golden Triangle: clients, faculty members (conferenciants), i la pròpia empresa; intercanviant valor en tots els sentits.

    "No ens limitem a una sola àrea de coneixement", destaca Garcia. D'aquesta manera, en el catàleg de conferenciants d'Speakers Academy s'hi pot trobar perfils de tot tipus. Des de l'astronauta André Kuipers (que ja té emparaulada un terç de l'agenda de l'any que ve), fins a Xavier Sala i Martín, passant per Xavier Verdaguer, Arcadi Oliveres, Pau Garcia-Milà o l'atleta paralímpica Teresa Perales.

    Un catàleg variat que busca oferir "perfils interessants i històries que arribin". Per formar part d'aquest catàleg demanen referències "per garantir la qualitat", assegura la responsable de l'empresa. Destaca que la relació amb els conferenciants és de "col·laboració a llarg termini, sense contracte d'exclusivitat i amb la màxima transparència".

    Així doncs, sempre és l'interessat qui té l'última paraula sobre si vol assistir a un esdeveniment o no. "Cada conferenciant té una història i la valora amb els seus criteris, i per això són ells qui posen l'honorari mínim a percebre per cada acte", deixar clar Garcia.

    Uns preus que fluctuen molt. "A partir de 1.000 euros i fins a l'infinit, però tot depèn d'on és la conferència, o a qui va dirigida. Tot condiciona el preu final", relata la dirigent; que aclareix que s'adapten si treballen amb una ONG per rebaixar el preu. Uns preus que a "Europa són molt lluny dels que hi ha als Estats Units, on l'habitual pot anar entre els 15.000 i 20.000 euros per hora de xerrada".

    TEDxBarcelona: el poder de les idees
    "El 2009 vam fer el primer esdeveniment, i normalment en fem un de gran a l'any i un de més petit mensualment", explica Jose Cruset, responsable de TEDxBarcelona. L'objectiu? "Convidar ponents a presentar idees interessants", explica el responsable d'aquest esdeveniment que s'ha convertit en un autèntic fenomen a la xarxa.

    Els vídeos de les conferències TED, que parteixen d'un format americà organitzat localment a diverses zones del planeta, són un èxit a Youtube. "Sense publicitar-lo, al cap de poc de penjar un vídeo tenim més de 1.000 reproduccions", afirma orgullós Cruset; que sintetitza així el prestigi que ha assolit la seva marca i per què tanta gent hi vol prendre part. "Pels ponents, ser al TED no és que et vegin les 300 persones assistents a l'acte, vol dir que ets a Internet i milers de persones et seguiran després", afirma convençut.

    Però cal complir uns requisits concrets per ser un ponent TED. "El que ens interessa és la idea, que sigui una cosa nova; o un concepte conegut però explicat de forma sorprenent", relata Cruset. I és que "el contingut és un 50%, l'altre 50% és com ho presentes i ho comuniques. El públic s'ha d'emocionar i apassionar per la idea", destaca el responsable de TEDxBarcelona.

    Per això des de l'organització ofereixen el coaching adient perquè la idea s'expliqui amb un "TED style. Hi ha d'haver un fil conductor de la història, és vital com comença i com acaba, acompanyar-la amb missatges, fotos i petits objectes físics, elements visuals perquè la gent no oblidi la xerrada", explica Cruset.

    Els ponents TED no reben cap recompensa més enllà del viatge, el coaching i el sopar del dia de l'esdeveniment. Cruset destaca que no els interessa si són professionals o no. "Busquem gent que sap molt d'alguna cosa. Si té una bona idea és igual si és un nen d'11 anys o un avi de 80. L'important és que pugui comunicar", conclou.