
Red Eléctrica de España (REE), actualment coneguda com a Redeia Corporación S.A., és l'empresa encarregada de gestionar la xarxa de transport d'electricitat d'alta tensió i d'operar el sistema elèctric espanyol, que ha estat protagonista durant les últimes hores per la crisi d'electricitat que ha tingut lloc a Catalunya, Espanya, Andorra, França i Portugal. Aquesta tasca és considerada un servei essencial i està subjecta a regulació estricta per garantir la seva independència i neutralitat.
Per a aquells que no la coneguin en profunditat, la propietat de REE està repartida entre diversos accionistes, amb una presència destacada del sector públic i inversors institucionals. Cal destacar que la legislació espanyola estableix límits estrictes a la participació en REE per garantir la seva independència: cap accionista privat pot superar el 5% del capital, i els drets polítics estan limitats al 3% per a inversors que no operen en el sector elèctric, i a l'1% per a aquells que sí que ho fan.
En aquests moments, els tres principals accionistes són.
- Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI): és el principal accionista, amb una participació del 20%. Aquesta presència pública assegura el control estratègic sobre una infraestructura crítica per al país.
- Pontegadea Inversiones: el vehicle inversor d'Amancio Ortega, fundador d'Inditex, posseeix un 5% del capital de REE, la màxima participació permesa per la llei per a inversors privats en aquesta empresa. Aquesta inversió, valorada en uns 456 milions d'euros, converteix Ortega en el segon accionista més gran després de l'Estat.
- BlackRock: El fons d'inversió nord-americà té una participació del 3,14%, situant-se com el tercer principal accionista de la companyia.
Paral·lelament, l'incident que ha tingut lloc el 28 d'abril de 2025 ha posat de manifest la importància crítica de REE en la gestió i estabilitat del sistema elèctric nacional. Nascuda el 1985, REE ha viscut una expansió de la xarxa de transport, ha desenvolupat la primera interconnexió elèctrica entre dos continents (enllaç d'Espanya amb el Marroc) i el 1999 va sortir a la borsa. El 2005 ja es va incorporar a l'Ibex-35. Amb el pas dels anys, ha millorat les interconnexions i ha creat un nou centre de control d'energies renovables (Cecre). Posteriorment s'han expandit per Xile i Brasil.
A Red Eléctrica té una xifra de negoci de 2.064 milions d'euros i una plantilla de 2.577 treballadors
Respecte a les xifres, al seu portal destaquen que compten amb més de 52.813 quilòmetres de circuits elèctrics en servei nacional i internacional, té una xifra de negoci de 2.064 milions d'euros, un benefici net de 690 milions d'euros (del 2023), una capitalització borsària de 8.068 milions d'euros i una plantilla de 2.577 treballadors. També compten amb 10 satèl·lits en operació i 78 projectes d'innovació tecnològica.
Els protagonistes de Red Eléctrica

Pel que fa als alts càrrecs de l'organització, destaca Beatriz Corredor, com a presidenta i Roberto García, com a CEO i Concepción Sánchez, com a directora general d'Operació i Ángel Mahou com a director general de Transport.
En aquesta ocasió, Beatriz Corredor Sierra exerceix com a presidenta des de febrer de 2020, càrrec per al qual va ser reelegida el juny de 2024 per un període de quatre anys més. És llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid i registradora de la propietat des de 1993. En l'àmbit polític, va ser ministra d'Habitatge entre 2008 i 2010 durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. També ha ocupat altres càrrecs públics relacionats amb la política d'habitatge i el desenvolupament urbà.
Corredor (presidenta) i García (CEO), lideren Red Eléctrica
Per altra banda, Roberto García Merino ocupa el càrrec de conseller delegat des de maig de 2019, i també va ser reelegit el juny de 2024 per un nou mandat de quatre anys. Té una àmplia experiència en la gestió empresarial dins del sector energètic i lidera l'estratègia operativa de la companyia. És membre dels òrgans d'administració de diverses empreses del grup, incloent Hispasat, Redeia Infraestructuras de Telecomunicación i Redeia Sistemas de Telecomunicaciones.
Pel que fa a la recuperació de l'electricitat no és una tasca senzilla. A diferència de les apagades domèstiques, aquesta requeria la reconnexió del sistema sencer. Després de l'incident, Espanya va sol·licitar ajuda dels països veïns, com ara França i el Marroc, per accelerar el restabliment de l'energia. Dues hores després de l'incident, el subministrament elèctric s'havia restablert en un 20% del país.
L’apagada elèctrica que ha sacsejat aquest dilluns Espanya i Portugal no ha perjudicat la borsa espanyola, l’Ibex-35, que ha acabat la jornada amb una pujada del 0,75%. La borsa ha mantingut les seves operacions en tot moment gràcies als seus equips d'emergència energètica, que són molt semblants als dels hospitals. Ara bé, malgrat que el seu funcionament no s'ha vist gairebé afectat per la incidència elèctrica, algunes empreses vinculades amb la caiguda de la xarxa sí que han vist un efecte en les seves accions.
El cas més destacat és el de Redeia, la matriu de Red Eléctrica, que ha registrat un sacseig en la seva cotització: primer, amb un gran descens entre les 13 hores i les 14 hores, però remuntant durant la tarda -com la recuperació dels subministraments elèctrics- fins a assolir un 0,73% a l'alça. La gran castigada ha sigut la fotovoltaica Solaria, que ha perdut un 1,61%, la caiguda més gran del dilluns a l'Ibex-35.