Dels "reis" de l'automoció de Martorell, a les infraestructures i el poder de la indústria farmacèutica catalana. Les 25 empreses amb seu a Catalunya que més facturen al territori superen de llarg els 1.000 milions d'euros de facturació anuals, generant un impacte notori al PIB català. Qui és qui entre les empreses capdavanteres de Catalunya? Pista: la majoria d'elles són àmpliament reconegudes per la població, però algunes d'elles són del tot inesperades. A continuació, el rànquing de les 25 empreses que més facturen a Catalunya, segons xifres que ha avançat Acció en exclusiva a VIA Empresa.
1. El poder de Seat i l'aventura del 4% del PIB
Hi ha empreses que són matrimonis ben avinguts en un país. Aquesta és la història de Nokia i Finlàndia o de Novo Nordisk i Dinamarca, però també del cas de Seat i la seva vinculació amb Catalunya. I és que sense el mític Seat 600, la història econòmica i sociològica de Catalunya i Espanya seria diferent. Va ser l'estrella del desarrollismo, el terme per definir els domingueros, va fomentar les vacances d'estiu i va fer créixer una potent indústria automobilística que encara es manté entre les més fortes d'Europa. De fet, només una empresa com Seat ha aconseguit representar el 4% de l'economia catalana i el 3% de les exportacions del conjunt d'Espanya.
En aquests moments, l'organització és la líder en facturació de Catalunya, amb 10.934 milions d'euros anuals, segons Acció. El gegant de l'automoció, amb seu a Martorell, ha presentat darrerament les segones millors xifres de la història mentre aposta per l'electrificació i enfortir la marca Cupra, que tan bones notícies li ha donat els últims anys i que comporta el 40% de les vendes totals.
Les xifres de Seat: facturació de 10.934 milions d'euros, 12.000 treballadors i producció de 480.000 cotxes anuals
Tenen 12.000 treballadors a la fàbrica de Martorell i produeixen 480.000 cotxes anuals. El recinte és considerat la fàbrica de cotxes més gran d'Espanya i té una superfície equivalent a 400 camps de futbol. Exporten 45 models de cotxes diferents a més de 70 països d'arreu del món. Com a curiositat, la companyia va donar una paga extra de 1.559 euros a tots els treballadors després de tancar el 2022 amb beneficis.
2. FCC i la líder de les filials arreu del món
El Grup FCC, anteriorment Fomento de Construcciones y contratas, SA, és un grup empresarial català, amb seu a Barcelona, especialitzat en serveis ciutadans, que neix el març de 1992. Actualment, ocupa la segona posició del podi i factura 9.298 milions d'euros anuals. En l'actualitat, la seva producció està altament diversificada. Les seves activitats bàsiques són la gestió de serveis mediambientals i aigua, la construcció de grans infraestructures, la producció de ciment, els equipaments urbans i la generació d'energies renovables.
El Grup FCC genera al món més de 59.000 llocs de treball
Com a curiositat, al Directori d’empreses a Catalunya amb filials a l’estranger (2022), Acció posa fil a l'agulla i anomena les 20 empreses catalanes amb més filials arreu del món, sense especificar el volum de cadascuna. El rànquing l'encapçala el mateix Grup FCC, seguit de Grífols, Fluidra, Dea Hotels o COMSA.
El grup genera al món més de 59.000 llocs de treball, és present en 54 països i més del 43% de la seva facturació prové dels mercats internacionals, principalment d'Europa i els Estats Units. Finalment, Pablo Colio és el conseller delegat de FCC.
3. Grifols, de ser un puntal de l'economia a un autèntic "annus horribilis"
Sense cap mena de dubte, Grifols ha ocupat totes les seccions dels diaris econòmics del 2024, amb el permís recent d'Holaluz. Aquest any es podria emmarcar com l'annus horribilis de la companyia farmacèutica. Tot va començar a principis d'any amb les acusacions de Gotham City, després la caiguda a la borsa, els litigis i la renovació de la cúpula. Recentment, els ha arribat el veredicte de les agències de qualificació, que incideixen més en tots els entrellats de Grifols.
Caldrà estar atents amb quin estat es troba Grifols durant els pròxims mesos, sobretot després dels atacs del fons baixista Gotham City. De moment, continua liderant tots els rànquings de facturació. En aquesta ocasió ocupa la tercera posició del podi amb 6.595 milions d'euros i també és la segona companyia catalana amb més filials a l'estranger. Des de l'abril de 2024 Nacho Abia és el nou CEO de la companyia, mentre la cotitzada catalana separa la gestió de la propietat de la companyia.
4. Lidl, "com un coet" des del 1994
Lidl és el primer supermercat de tots -i no l'únic- que apareix al rànquing. Actualment, tenen 4.000 treballadors a tot Catalunya i 22.000 d'indirectes, gràcies a la seva activitat a la zona. La companyia va aterrar a Catalunya el 1994 i va obrir la seva primera botiga a Lleida i compta amb més de 120 establiments, distribuïts arreu del territori.
Lidl genera un 0,55% del PIB català i té més de 4.000 treballadors a Catalunya
Tal com apunta un informe de la consultora independent PwC, Lidl genera un 0,55% del PIB català i destaquen que "la marca també exerceix un important efecte multiplicador en aquest territori: per cada euro de benefici, genera 5 euros addicionals a les arques catalanes". Actualment facturen 6.130 milions d'euros a Catalunya.
5. Bunge, un gegant desconegut amb un peu a Catalunya
Bunge Iberica, líder mundial en processament, producció i proveïdor d'olis i proteïnes especials d'origen vegetal, té una facturació de 4.821 milions d'euros, segons Acció. L'agroalimentària es posiciona com la cinquena companyia amb més volum de negoci al rànquing català, i forma part de les 40 que més facturen de l'estat espanyol. La cúpula directiva de Bunge Ibérica va experimentar canvis l'any passat. Diego Vieira Vargas Fernandes, procedent de Bunge Brasil, va ascendir a la presidència i va ocupar el lloc de Rafael Olaso Duhalde.
La multinacional barcelonina, d'origen nord-americà, té la seva "caserna general" per a Espanya a Sant Just Desvern. La relació de Bunge amb Catalunya ja ve d’enrere, perquè els americans es van instal·lar al país el 1992, fa més de trenta anys. Com a curiositat, el valor de mercat de la companyia s’enfila fins als 15.000 milions de dòlars i factura anualment uns 60.000 milions.
Petronieves, Exea Empresarial, Barna Steel, Volkswagen i BonÀrea conclouen el "top 10"
Petronieves està d'enhorabona perquè ha disparat la facturació fins als 4.412 milions d'euros. L'elevat preu dels carburants catapulta fins a xifres rècord els ingressos d'aquesta companyia barcelonina. El grup consta de tres filials. La més rellevant de llarg és Carburants Axoil, que ven a altres benzineres. Aporta quatre de cada cinc euros que mou el consorci en termes consolidats. La resta prové de la cadena d'estacions de servei. De fet, la xarxa catalana inclou 24 benzineres a la província de Barcelona; sis a Girona; quatre a Tarragona; i tres a Lleida.
L'elevat preu dels carburants catapulta fins a xifres rècord els ingressos de Petronieves
Pels que ho desconeguin, Petronieves es va constituir fa 29 anys a Sant Andreu de la Barca, per iniciativa dels seus dos actuals amos, José Domingo Nieves Prado i Luis Alberto Nieves Prado. Un i altre, que exerceixen d'administradors solidaris, van meritar una remuneració conjunta de 177.000 euros per l'exercici del càrrec. La seu és a Esparreguera.
En setena posició hi ha el cas d'Exea Empresarial, -matriu de Puig- una consultora de serveis empresarials que factura 3.619 milions d'euros anuals. L'entitat es dedica a la facturació, distribució i comerç general de productes de perfumeria, cosmètica i detergents. La companya, nascuda fa 27 anys, es troba a Plaça Europa, 34, de l'Hospitalet de Llobregat.
El sector del motor és important dins de l'economia i, en el cas de Catalunya, no és diferent
En el cas de Barna Steel, que ocupa la vuitena posició del rànquing, es dedica a la transformació de metall i altres materials i factura 3.480 milions d'euros anuals. Pels que no ho coneguin, forma part del "cor societari" del Grup Celsa.
Finalment, en novena posició hi ha el cas de Volkswagen que factura 3.287 milions d'euros. El sector del motor és important dins de l'economia i, en el cas de Catalunya, no és diferent, sobretot amb l'efecte Seat, esmentat anteriorment. La marca de cotxes alemanya Volkswagen, i líder del grup VAG, es col·loca com a novena en més quantitat de facturació. A més, el Volkswagen T-Roc va ser el desè cotxe més venut a Espanya l'any 2023.
La desena: BonÀrea, els "reis" de Guissona, amb una facturació rècord
A Catalunya hi ha empreses que es converteixen en un "petit poble" de la Garrotxa, com és el cas de Noel Alimentaria, o també la cadena de supermercats Bon Preu amb el seu orgull osonenc. A la comarca de la Segarra i al municipi de Guissona hi ha la seu del supermercat català que més factura de tots: l'imperi BonÀrea, amb 2.720 milions d'euros i 81 milions en beneficis. Aparcaments plens de cotxes, camions, magatzems oberts i operaris amunt i avall d'una indústria única a un poble en què la majoria d'habitants es bolquen en massa a les fàbriques de la cadena alimentària. I atenció a l'especial lligam de la comunitat ucraïnesa.
BonÀrea és el supermercat amb seu a Catalunya que més factura de tots
Si Mercadona és la “cirereta del pastís” de València, BonÀrea és l'"emblema lleidatà" que, a diferència de la resta de supermercats, "ho produeix tot", mentre la producció es focalitza principalment a Guissona. Jaume Alsina Calvet (Guissona, 1934) fundador i president de BonÀrea Agrupa, va fundar la companyia el 1959 a Guissona juntament amb un petit grup de persones per “generar oportunitats en aquesta zona rural i evitar la despoblació”. A punt de complir els 90 anys, continua liderant la companyia, mentre el seu fill Jaume Alsina Cornellana és el director general.
Escelsior Times, Punto Fa, Vueling, Nestlé i Bamesa Aceros premen l'accelerador
En onzena posició hi ha el cas de la companyia de consultoria i serveis empresarials Excelsior Times, el hòlding que aglutina les inversions de José Elías. Les principals empreses en les quals té presència són Audax Renovables, La Sirena, Ezentis i Atryz. Aquestes quatre companyies tenen una facturació conjunta de més de 2.800 milions d'euros. Tot seguit es pot trobar el cas de Punto Fa, -matriu de Mango- que es dedica al tèxtil i la moda i factura 2.687 milions d'euros.
Excelsior Times és el hòlding que aglutina les inversions de José Elías, propietari d'Audax Renovables o La Sirena
Vueling és la primera aerolínia catalana que pertany al llistat. Recentment ha celebrat els 20 anys de vida amb una festa al Tibidabo amb les principals autoritats, treballadors i periodistes. La companyia aèria genera el 15% dels llocs de treball turístics de Catalunya i compta amb una quota de mercat del 31,9%. Encara més, segons afirmen des de la companyia tenen un impacte del 13,1% del PIB turístic català. La facturació és molt similar a les dues anteriors.
Qui no falla mai als principals rànquings de facturació del país és Nestlé. La multinacional, amb seu a Suïssa, va començar amb productes per a bebès i té com a puntals els centres d'Esplugues de Llobregat i Girona. De fet, hi ha multinacionals que són tan poderoses que sovint és una sorpresa descobrir que una marca pertany a ella.
Des de la seva construcció el 1968, la fàbrica de Girona s'ha convertit en una de les fàbriques de cafè més grans dins de Nestlé, servint al mercat ibèric i exportant importants volums a Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania. La fàbrica és un gran ocupador a la zona i dona feina directa a 870 persones i a moltes més indirectament. De fet, la planta va ser una de les raons per les quals es va modificar la sortida de Girona oest de l'AP-7, el 2013, per fer-la més accessible i ràpida pels treballadors. De fet, l'oficina central de Nestlé Espanya està ubicada a Esplugues de Llobregat. També s’ha convertit en un dels seus pols tecnològics i digitals més importants del món, amb més de 700 treballadors.
Hi ha multinacionals que són tan poderoses que sovint és una sorpresa descobrir que una marca pertany a ella
Qui conclou la posició número 15 és Bamesa, una de les majors empreses catalanes de capital familiar. La companyia està especialitzada en el subministrament d'acer a la indústria i ha elevat la facturació un 33%, en un entorn de pujada de costos i preus.
Les 10 empreses restants que conclouen el llistat són BASF Española, que es dedica a la química i plàstics i està a la franja dels 2.330 milions d'euros, com gran part de les les anteriors. La segueix Agroalimen (2.288 milions) i Bon Preu (2.256 milions), aquesta última amb una política d'expansió molt ambiciosa arreu de Catalunya i amb el seu "orgull osonenc".
Roca ocupa la posició número 19 i supera, per poc, la barrera dels 2.000 milions de facturació. Tot seguit finalitza el rànquing Cargill (1.921 milions), Damm (1.876 milions, Werfen (1.854 milions), TD Synnex Spain (1.773 milions), La Farga, els osonencs coneguts com els "reis del coure" (1.566 milions) i Mecaluz (1.483 milions).