De l'1 al 10, com de feliços són els catalans? Si seguim les últimes estadístiques proporcionades pel Govern de la Generalitat, el nivell de satisfacció amb la vida dels catalans és d'un 6,9, cinc dècimes superiors respecte a les xifres de fa un any. Ara bé, hi ha qui molt possiblement es puntua per sobre de la mitjana i té a veure amb la vida professional i l'entitat per la qual treballa. De fet, l'enèsim rànquing de la llista Forbes aborda les 100 millors empreses espanyoles per treballar i atenció: la primera del llistat és catalana. Els mèrits? Bona retribució, importància del salari emocional i una molt bona organització i relació amb els companys. És el cas d'Isdin, una companyia dermatològica amb seu a Barcelona i Juan Naya, CEO d'Isdin, ho té clar: "tenir persones felices és clau per a la companyia". I un petit avanç, al llistat hi ha 19 corporacions catalanes de tres sectors clau.
Naya (Isdin): "Tenir persones felices és clau per a la companyia"
En primer lloc, i, si anem a pams, per a Forbes el recurs més important d'una empresa és el "capital humà". De fet, "dediquem un terç del nostre temps a la feina" i d'aquí que "atraure, retenir, motivar i mantenir la il·lusió al llarg dels anys sigui el repte que tenen cada dia les indústries, els negocis i les corporacions", destaca Gerardo Iracheta, president de Sigma Dos i impulsor de l'informe.
Els entrellats d'Isdin, la catalana que lidera el rànquing
En aquesta ocasió Isdin és l'empresa que en l'edició 2024 ha rebut el reconeixement de Forbes com a millor empresa per treballar a causa de les seves bones pràctiques amb la plantilla. El grup dermocosmètic s'ha alçat amb el primer lloc al rànquing de les cent empreses més ben valorades per treballar a Espanya. Al top cinc de la llista figuren a més Accenture, Aegon, Allianz Partners i Allianz Seguros.
Segons destaca Forbes, Isdin “fa dècades que cuida les persones i el planeta, i també la seva plantilla”, reconeixent el compromís d'aquesta empresa amb el “benestar laboral, la felicitat i la salut dels seus empleats”. L'astrofísic Juan Naya, que va treballar en un passat a la Nasa, lidera en l'actualitat el grup dermatològic amb una plantilla de 1.550 persones de tot el món. L'empresa, nascuda a Barcelona el 1975 producte d'una joint venture (aliança d'empreses) de Puig i Esteve, està present a més de 50 països. Durant el 2023 van facturar 669 milions i van guanyar 50 milions. A Espanya, Isdin és el referent en fotoprotecció al canal farmàcia, amb una quota de mercat del 39,8%, segons dades de la consultora Iqvia. El laboratori també lidera l'àrea general de dermatologia al canal de farmàcia, amb un 13% de quota.
Ametller Origen: "Som els que millor paguem als treballadors"
Ja ho explicàvem fa dos mesos a VIA Empresa i Forbes ho ha constatat atorgant-los la setena posició del rànquing. És l'acceleració d’Ametller Origen: 552 milions d’euros de facturació anual i el 3,5% de quota de mercat. La cadena de supermercats reivindica el seu “model fresc” i les condicions salarials dels treballadors: “som els que millor paguem”. En aquests moments Ametller Origen disposa de 138 botigues ubicades principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que s’han aventurat per primera vegada amb nous establiments a Lleida, Puigcerdà, Palafrugell i Vielha. Des de la direcció confessen que acostumen a obrir entre 10 i 11 botigues l’any i aposten per la innovació i remodelació constant. De fet, han accelerat el seu ritme de creixement amb una inversió de 160 milions d’euros en els últims deu anys. Durant el 2023, la cadena ha invertit un total de 34,4 milions en conjunt.
Ametller (conseller delegat d'Ametller Origen): "Som els que millor paguem de la cadena de distribució"
La companyia ha contractat un 11% més de treballadors el 2023 i ara són un total de 3.800 empleats. Un dels canvis més notoris en matèria laboral és l’augment salarial del 20% i també les mesures de conciliació: “El 90% dels treballadors d’Ametller Origen té dos dies seguits de festa i això és difícil de dur a terme a la cadena de distribució”, apunta el conseller delegat d’Ametller Origen, Josep Ametller. Una mesura que els ha suposat més contractació de personal i una nova reorganització més "complexa del que ens podem pensar".
El 98% dels treballadors compta amb un contracte indefinit i hi ha una “aposta total” per la promoció interna. Ametller explica que volen disposar de més contractacions de perfils joves i estudiants amb contractes flexibles i compactes. També volen donar suport al talent sènior -a partir dels 50 anys- i que molts es “jubilin” als supermercats, com ha succeït amb un pla iniciat fa deu anys. Una curiositat de la companyia: ofereixen a tots els empleats assistència mèdica privada gratuïta que inclou també la cobertura dental.
Bayer Espanya: de Sant Joan Despí al món
“El nostre equip destaca pel seu compromís amb el desenvolupament de la innovació a través de la ciència”, destaca Paco León, director de recursos humans de Bayer Espanya, amb seu a Sant Joan Despí. El gegant farmacèutic eleva un 3% les seves vendes a Espanya fins als 768 milions d'euros. A més, la companyia supera els 154 milions d'inversió en el mercat espanyol. Bernardo Kanahuati, CEO de Bayer Espanya, recorda que la companyia acaba de celebrar 125 anys de presència al mercat ibèric. Per àrees de negoci, els medicaments de prescripció són els que han experimentat més creixement. També destaca l'auge de les marques Eylea i l'anticoagulant oral Xarelto.
Tot i això, durant el febrer de 2024 la multinacional farmacèutica alemanya Bayer ha tancat la venda del seu edifici d'oficines de Sant Joan Despí a la gestora Stoneshield, que el transformarà en un campus especialitzat en LifeScience i innovació. La transacció s'ha situat en uns 200 milions d'euros. L'empresa ha explicat que el teletreball ha reduït les necessitats d'espai, però que la seu central a Espanya es manté a l'edifici i que continuarà sent el principal ocupant, amb més de la meitat de l'immoble a la seva disposició.
Danone, 2.000 treballadors a Espanya, amb "polèmica a Parets del Vallès"
Danone té 2.000 treballadors a Espanya i, en aquesta ocasió, ocupa el 24è lloc del rànquing, de millor empresa per treballar. "Els nostres treballadors són el nostre principal actiu", apunta Teresa Castellarnau, directora de recursos humans de Danone, als mitjans de comunicació. Per retenir talent, la proposta de Danone està basada a potenciar l'aprenentatge, promoure la salut i el benestar, assegurar un entorn de treball divers i inclusiu i oferir condicions més flexibles.
Danone vol cessar l'activitat de la planta que tenen a Parets del Vallès, amb 157 treballadors
El grup francès d'alimentació Danone va comptabilitzar uns beneficis nets atribuïts de 881 milions d'euros el 2023, fet que suposa una contracció interanual del 8,1%, segons ha informat l'empresa. Des de principis d'any, però, s'ha sabut que Danone vol tancar la planta de Parets del Vallès, on treballen 157 treballadors. De fet, tenen la intenció de cessar l’activitat a la fàbrica, on es produeixen marques com Oikos o Vitalinea, en el marc d’un procés de “racionalització” de l’activitat i per “guanyar eficiència”, apunten des de la companyia. En total, a la planta de Parets es produeixen 132 referències diferents, entre productes làctics i vegetals. La fàbrica vallesana exporta més del 20% de la producció de marques com Alpro, Activa i Oikos, sobretot a Portugal, el Regne Unit i Irlanda.
eDreams Odigeo i el canvi de model de negoci
“Busquem inspirar per innovar, explorar i descobrir noves maneres de fer les coses”, expliquen des d'eDreams. Saben que per aconseguir l'èxit, cal reinventar la manera de viatjar, a través de la tecnologia i comptar amb perfils qualificats. La seva aposta consisteix a oferir un sistema híbrid i flexible que combina la presencialitat amb el treball remot. eDreams ha millorat els seus ingressos un 10% gràcies a la subscripció i supera per primer cop els 500 milions. L'agència de viatges online suma 5,4 milions de clients de pagament al programa Prime, que ja representa el 62% dels ingressos i el 78% del benefici.
Fundada el 1999, té les oficines centrals a Barcelona. Des de l'any següent a la seva creació, eDreams es va establir com la primera agència de viatges en línia a Espanya. L'empresa ha mantingut des dels seus orígens un creixement sostingut de les seves activitats, cosa que li ha permès conquerir nous mercats a Europa i a la resta del món. Entre els anys 2004 i 2007, eDreams va ser la companyia amb més creixement a Europa, a tots els sectors. Actualment, l'entitat és present a 43 països a tots els continents.
Bonustrack: caves i tecnològiques en auge
Companyies com Elis (Sant Cugat del Vallès), Freixenet (Sant Sadurní d'Anoia), Grup Gallo (Sant Cugat del Vallès), Lyreco (Cornellà de Llobregat), Novartis (Barcelona), Ogilvy (Barcelona), Pepsico (Cornellà de Llobregat), Raventós Codorniu (Sant Sadurní d'Anoia), Sanofi (Barcelona), Schneider Electric Espanya (Barcelona), Seidor (Barcelona), T-Systems Iberia (Barcelona) i Unilever (Viladecans), són la resta d'empreses catalanes que conformen el top 100 de les millors empreses per treballar de la revista Forbes. I, per acabar, tal com destaca la publicació, la captació de bons recursos i retenció del talent són en l'actualitat dos dels grans reptes empresarials, d'aquí que les condicions laborals i l'ambient laboral siguin l'element definitiu que marca la diferència.