• Empresa
  • Reapareix Francisco García Prieto en plena disputa per la Fira d’Abril

Reapareix Francisco García Prieto en plena disputa per la Fira d’Abril

La Casa d’Andalusia de Barcelona ret homenatge a l’anterior president de la federació d’entitats andaluses FECAC en un moment de tensió dins d’aquests col·lectius

Invitació a l’homenatge a Francisco García Prieto | Casa d'Andalusia de Catalunya
Invitació a l’homenatge a Francisco García Prieto | Casa d'Andalusia de Catalunya
Barcelona
29 de Setembre de 2022
Act. 29 de Setembre de 2022

La Casa d’Andalusia de Barcelona va retre un homenatge aquest dimecres a Francisco García Prieto, expresident de la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), l’organitzadora de la Fira d’Abril catalana, que va deixar aquestes responsabilitats el 2016 arran d’una investigació de la fiscalia sobre presumptes irregularitats econòmiques en la seva gestió.

L’homenatge a García Prieto es produeix en ple enfrontament entre la Casa d’Andalusia de Barcelona i la FECAC per la gestió de la Fira d’Abril i, segons apunten fonts jurídiques, quan el jutge està a punt d’arxivar el cas judicial contra García Prieto.

Aquest cas va arrancar el 2015 mitjançant una denuncia a fiscalia. El 2017, el titular del Jutjat d’Instrucció número 29 va arribar a imposar una fiança de 2,5 milions d’euros per a García Prieto, així com una altra de mig milió per a dos dels seus fills per actuacions relacionades amb la gestió de la fira andalusa. La fiscalia l’investigava per presumptes delictes d’apropiació, frau en subvencions i falsedat en document mercantil. No obstant, arran dels recursos dels advocats de la defensa, García Prieto no va arribar a depositar mai la fiança. Un nou jutge instructor va disposar l’any passat l’arxiu provisional de les diligències i, tot i que es van reobrir fa uns mesos a instàncies de la fiscalia i d’una de les acusacions, sembla que aquest cas avança cap a l’arxiu definitiu, segons indiquen les fonts jurídiques consultades. No s’ha realitzat cap nova diligència durant aquest any.

Amb el front judicial controlat, algunes entitats andaluses radicades a Catalunya estan recuperant la figura de García Prieto, durant anys l’home fort de la Fira d’Abril catalana. Precisament, aquest dimecres se li va convocar un dinar d’homenatge en el restaurant Salamanca de la Barceloneta. Fonts d’aquestes associacions andaluses subratllen que va ser homenatjat per una entitat, la Casa d’Andalusia de Barcelona, que manté un enfrontament obert amb la FECAC pel model de gestió de la Fira d’Abril catalana.

Casa d’Andalusia discrepa de la FECAC per la gestió de la Fira d’Abril catalana: “Segueix sense repartir beneficis”

Ni la FECAC ni la Casa d’Andalusia han contestat la petició de VIA Empresa per exposar les seves posicions, si bé des d’última entitat es recorda que va quedar clara en la carta oberta que van enviar a la federació el maig passat. En aquesta carta, la Casa d’Andalusia, liderada per Paquita Marín, comunica que abandonen la federació pel “tracte humiliant que ens ha dispensat en públic l'actual president de FECAC, Daniel Salinero, durant la darrera Fira d'abril”.

Fins el novembre de l'any passat, Marín va ser la secretària general de la FECAC. En aquest escrit, Marín argumenta que “les entitats hem estat apartades a poc a poc de la presa de decisions com a conseqüència de la contractació d'una empresa privada a la qual s'ha dotat d'una capacitat gerencial que, en molts assumptes, hauria de correspondre als òrgans de govern de la Federació”.  Afegeix que “no és bo que la Fira d'Abril, l'única oportunitat que tenim les entitats d'aconseguir uns ingressos tan necessaris, segueixi sense repartir beneficis”.

Els “organitzadors” de la Fira

L’empresa privada a la qual es refereixen en la carta és Raft Events, administrada per Carlos Fernández, exregidor del PSC de Mataró. En la seva pàgina web, Raft Events deixa clar que “Som els organitzadors de la Fira d’Abril de Catalunya” des de 2019. Assenyalen que “ens encarreguem des de la producció i presentació del cartell de la Fira fins a la recerca de patrocini, la relació amb les administracions i la coordinació general amb la propietat de l’espai”, el recinte del Fòrum, que pertany a l’Ajuntament de Barcelona.

La Fecac ha guanyat els concursos públics convocats per l’Ajuntament de Barcelona per disposar del recinte del Fòrum des de l’edició del 2016. No obstant, en declaracions a Metrópoli Abierta, Salinero va indicar l’abril passat que no està clar que la Fira continuï al Fòrum pels “sobrecostos” que suposa contractar serveis, com els de seguretat, a través de l’empresa pública Barcelona de Serveis Municipals (B:SM).

La Fira d’Abril catalana ha superat en les últimes edicions el milió d’assistents segons els organitzadors. No es va celebrar el 2020 i el 2021 a causa de la pandèmia de la Covid-19.