
La innovació tecnològica està revolucionant el món de la salut, aportant noves eines i materials que en milloren l’eficiència. Un exemple destacat és la Plataforma Intel·ligent per a la Gestió de Farmàcia, un projecte de recerca conjunt entre el Departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’empresa Virtual Doctor and Medicines.
La iniciativa té com a objectiu desenvolupar una plataforma basada en intel·ligència artificial per a la prescripció intel·ligent i personalitzada de medicaments, pensada per al servei de farmàcia dels hospitals. Vicenç Soler, membre del grup de recerca CEPHIS de la UAB, ho explica així: “Estem treballant en mètodes i aplicacions d’intel·ligència artificial enfocats a la biomedicina, amb l’objectiu de posar aquesta eina al servei dels professionals hospitalaris”, declara a VIA Empresa.
La iniciativa té com a objectiu desenvolupar una plataforma basada en intel·ligència artificial per a la prescripció intel·ligent i personalitzada de medicaments
La plataforma va néixer l’any 2022 de la mà del doctor Jordi Carrabina, cap del grup de recerca CEPHIS del Departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics de la UAB, en col·laboració amb l'empresa Virtual Doctor and Medicines, especialitzada en diagnòstic mèdic mitjançant intel·ligència artificial. Els investigadors del projecte Vicenç Soler i Vanessa Moreno expliquen que "ja havíem col·laborat amb aquesta empresa en altres projectes, i ens van proposar endegar aquesta iniciativa perquè comptaven amb una base sòlida de coneixements en aquest àmbit. Necessitaven el suport de la universitat per reforçar la recerca i aplicar la intel·ligència artificial de manera eficaç".
Un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació
En aquest punt, Soler destaca que es tracta d’un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació dins la convocatòria de col·laboració públic-privada per a projectes de recerca, amb un pressupost de 400.000 euros. “La data de finalització del projecte és l’octubre d’enguany”, assegura Soler, tot afegint que encara estan duent a terme nombroses proves: “Hem de testar moltes combinacions de malalties i acabar de perfilar el sistema”.
La Plataforma Intel·ligent per a la Gestió de Farmàcia està dissenyada per ser utilitzada al servei de farmàcia dels hospitals. “Quan un metge prescriu medicaments a un pacient ingressat, el servei de farmàcia de l'hospital revisa la compatibilitat amb la medicació prèvia, determina l'horari de la presa, s'assegura que la dosi sigui la correcta i adequada per al pacient, entre altres tasques”, explica Soler.
La Plataforma Intel·ligent per a la Gestió de Farmàcia està dissenyada per ser utilitzada al servei de farmàcia dels hospitals
“S’espera que la plataforma es converteixi en una eina de suport a la decisió per al personal de farmàcia en la presa de decisions i en les tasques relacionades amb la dispensació, l’administració i la monitorització dels tractaments farmacoterapèutics i de farmacovigilància”, explica Soler. Afegeix que, des de la universitat, “això representa un bon punt de partida per continuar desenvolupant aquest tipus d’aplicacions, i tota l’experiència adquirida treballant amb intel·ligència artificial podrà aplicar-se també a altres àmbits del sector mèdic”, conclou.