Endesa ha anunciat aquest dimarts que preveu augmentar un 8% la seva inversió global, fins als 9.600 milions d'euros. Es tracta d'un rècord històric a la companyia energètica. Tot plegat s'engloba en el pla estratègic 2025-2027, el qual, segons apunta la firma, arriba "en un moment clau en el camí cap a la transició energètica". Tant és així que part de les seves inversions han repuntat considerablement. Per exemple, pel que fa a la xarxa elèctrica s'ha previst una dotació de 4.000 milions, un 45% més que el pla anterior.
El document, presentat a la comunitat inversora pel conseller delegat, José Bogas, i el director general economicofinancer, Marco Palermo, té en compte les principals magnituds i objectius continguts en l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), presentat pel govern espanyol el setembre passat. Aquest document recull una previsió d’inversió de 308.000 milions d’euros, dels quals el 82% haurà d’executar-se per part del sector privat.
El pla pivota sobre un "eix clau" per a Endesa: l'impuls a l'electrificació neta, basada en fonts de generació lliures d’emissions, com a palanca per canalitzar els principals reptes del sector energètic en tota Europa. Amb ella, segons l'empresa, s’aconseguirà un "sistema energètic competitiu per als clients", que serà "més segur en reduir-se la dependència energètica exterior", i també "més sostenible, gràcies al descens de les emissions de gasos d’efecte hivernacle".
Més detalladament, els 55 TWh de nova demanda elèctrica que recull el nou PNIEC fins a aconseguir 307 TWh el 2030 (excloent-hi la demanda per produir hidrogen verd) estan sustentats en dos grans eixos. Primer, multiplicar per quatre el consum elèctric del sector de transport, per la qual cosa cal apostar per desenvolupar una xarxa de recàrrega sòlida. I, segon, un creixement previst del 48% en la demanda industrial, que "també ha de venir acompanyat del necessari desenvolupament de la xarxa elèctrica per donar-li suport".
Un esforç optimista
Amb tot aquest esforç inversor, la base d’actius regulats d’Endesa -que és actualment el primer operador de xarxes de distribució a l'Estat- s’elevarà fins als 12.100 milions d’euros, un 6% més, al final del període. Quant a la taxa de retribució financera, i a l’espera d’una proposta per part del regulador, Endesa ha reiterat que la comparativa amb altres països, on ja s’ha actualitzat, mostra que els reguladors d’Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Dinamarca o Finlàndia han aplicat un diferencial superior als 500 punts bàsics sobre la rendibilitat dels bons sobirans d’aquests països a 10 anys.