Un cop acabat l'estiu i, sense allunyar-nos del debat polític entre Madrid, Catalunya i Waterloo, és l'hora que el teixit empresarial català, de la mà de la Cambra de Comerç de Barcelona, celebri eleccions entre el 15 i el 20 de setembre. Uns comicis que permetran renovar els 60 membres que formen part del ple, però que es preveuen "molt igualitaris", en el que cada epígraf sectorial serà decisiu. I que, evidentment no han escatimat amb polèmiques: uns demanen als candidats que s'obrin a debatre, mentre que els altres en defugen.
“A les eleccions de fa quatre anys es van dur a terme diversos debats amb tota normalitat i aquest cop hauria de passar el mateix. No és acceptable tornar a una dècada enrere, quan no es feien debats electorals”, apunten des de la candidatura independentista Eines de País, que a les darreres eleccions a la Cambra de Barcelona celebrades el 2019, es van alçar (superant tota previsió) com a vencedors amb 31 vocals dels 40 que es repartien. Es tractava d'un context posterior a l'octubre de 2017 i van ser impulsats per l’Assemblea Nacional Catalana (ACN).
En aquella ocasió va ser una jornada inhabitual, ja que després de dècades sota l'hegemonia de sectors vinculats a l'"establishment econòmic", una candidatura independentista s'havia fet amb el comandament de la principal cambra catalana. Primer amb Joan Canadell, que després formaria part de les llistes de Junts per Catalunya (JxCat) i, posteriorment assoliria el lideratge l'actual presidenta, Mònica Roca.
Eines de País: "No és acceptable tornar a una dècada enrere, quan no es feien debats electorals"
A les eleccions d'enguany, fonts d'Eines de País apunten a VIA Empresa que "no poden obviar el context polític actual i que la celebració de la Diada de Catalunya els pot ajudar molt de cara a la recta final de campanya". De fet, estan fent una aposta local i territorial a la resta de la demarcació, més enllà de Barcelona, ja que "és molt gran i s'ha d'arribar a tot arreu, com ja han fet durant el mandat". Durant els pròxims dies es preveuen actes mediàtics i ja és palès la reiterada presència les xarxes socials. Des de la candidatura no descarten actes conjunts amb les tres candidatures d'Eines de País que es presenten a altres cambres, com la de Terrassa i en la qual es preveu una "lluita aferrissada" amb l'actual mandatari, Ramon Talamàs.
El rol de Va d'Empresa
Per altra banda, la candidatura Va d'Empresa, liderada per l'exdirectiu de DKV Josep Santacreu, es presenta a 46 epígrafs i "fuig de la descripció d'establishment". Entre les seves màximes, "allunyar la Cambra de la política" i "representar tothom per igual". "Deixem que els polítics facin política. Nosaltres fem el que sabem i el que ens toca", reivindicava Santacreu a principis de juliol. Al llarg de l'estiu, l'exdirectiu no ha volgut entrar al “cos a cos” amb els actuals líders de la Cambra i parla de la importància de la seva candidatura ja que “ho poden fer molt millor”.
Jové (Va d'Empresa): "El debat és del món de la política, no del món empresarial"
La llista de Santacreu busca ser “el pal de paller de l’economia”. Per al líder, cadascun dels 46 empresaris “engega la seva campanya dins d’un esforç coral, per guanyar el seu epígraf i per convèncer que són la candidatura dels empresaris”. Entre les companyies destaca Factor Energía, La Farga, Ficosa, Ametller Origen, Fluidra, Colonial, Colegio Apis de Barcelona, Focus, Mic Football o Happy Punt, entre d'altres.
De moment, Va d’Empresa, que han rebutjat participar en cap debat electoral o donar cap entrevista a mitjans de comunicació, són assidus de Linkedin. "El debat és del món de la política, no del món empresarial",assegura el cap de campanya, Enric Jové. "No pensem que els debats tinguin cap tipus d'interès entre els empresaris", precisa. Ara bé, a la xarxa social professional publiquen parts del seu programa electoral i interpel·len als empresaris perquè els votin. També utilitzen Instagram.
La pugna pel segon mandat
En canvi, Eines de País va ser la primera llista presentada oficialment a principis de juny, que busca revalidar un segon mandat i comptarà amb el nom d'Un Pas Més amb moltes cares noves. Es defineixen com una "candidatura transversal que aglutina qualsevol sensibilitat de l'independentisme i que busca donar suport als autònoms, a les pimes i grans companyies, però també al món cooperatiu". Creuen que "la bona obra de govern" els avala. A la llista independentista destaquen noms com l'actual presidenta, Mònica Roca, i el vicepresident Toni Fitó i compta amb la presència de l'expresident de la Cambra Joan Canadell.
També destaca la presència de l'exsecretari general d'ERC, Joan Puigcercós, i el president de Parlem Telecom, Ernest Pérez Mas. En aquesta ocasió, per a les 52 vocalies presenten 29 candidats nous i 23 d'ells repeteixen. Fitó explica que s'han unit a Eines de País antics membres d'altres candidatures del 2019, com és el cas de l'empresari Gabriel Jené, CEO de La Mallorquina i president de Barcelona Oberta.
El paper de Pimec, a debat
Foment del Treball i Pimec van anunciar el pacte d'una llista conjunta per concórrer a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona. Les dues patronals aportaran tres membres cada una que determinaran quins són els sis representants en el proper Ple de la Cambra. Cal destacar que en els comicis anteriors, hi havia quatre representants de Pimec i dos de Foment. I, per tant, la notícia va agafar per sorpresa, ja que les dues organitzacions mantenen una llarga rivalitat per la representativitat. Segons han apuntat diverses fonts a VIA Empresa, en cas d’unes eleccions amb “resultats ajustats”, els "fa patir" que els vots de les patronals puguin ser determinants per decantar la balança final. I, molt possiblement cap a la llista liderada per Santacreu.
De fet, Fitó, en una entrevista recent a Món Economia ho tenia clar: “No entendríem que els vots patronals alterin la voluntat de l’electorat a la Cambra”. O la mateixa Roca ha qualificat de “curiós” l'acord de Pimec i Foment del Treball perquè són” dos patronals que de vegades entren en discussió entre elles".
Les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona se celebraran entre el 15 i el 20 de setembre
Finalment, guanyar les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona no és una tasca fàcil. Com destaquen des de l’organització “cal tenir candidats capaços de guanyar vot a vot el seu escó en cadascun dels 52 grups, els anomenats epígrafs econòmics, dels quals surten els membres del ple, els que després triaran el president i el comitè executiu”. Finalment, el 20 de setembre hi haurà eleccions a les Cambres de Comerç de tot Catalunya. La votació serà presencial, el mateix dia dels comicis, i des de cinc dies abans amb mitjans telemàtics. Queden pocs dies al davant i les cartes estan sobre la taula.