• Empresa
  • El turisme a la cua de la recuperació

El turisme a la cua de la recuperació

Les restriccions de mobilitat han portat el turisme a veure la recuperació des d’un punt de vista molt pessimista

El turisme tindrà una recuperació lenta | iStock
El turisme tindrà una recuperació lenta | iStock
Barcelona
29 de Gener de 2021

A Catalunya i a tot Espanya el turisme viu una de les èpoques més fosques de la història. La pandèmia ha deixat el sector a la cua de la recuperació, amb uns indicis molt baixos d’ingressos i un llarg camí al davant. La gran companyia del sector turístic Grup Hotusa ha organitzat una sessió, moderada per Josep Piqué, economista i exministre, amb experts per parlar del turisme i com reflotar-lo.

 

Les restriccions de mobilitat han portat el turisme a veure la recuperació des d’un punt de vista molt pessimista. En el millor dels casos es parla d’una recuperació lenta que no farà que la situació s’estabilitzi fins a mitjans o finals de 2023. “Si no tenim mobilitat, la gent no pot viatjar, els hotels romanen tancats i el sector del turisme en perill”, ha explicat Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d’Espanya.

Ell mateix també ha explicat com el teixit empresarial s’està veient afectat per aquesta crisi i ara mateix, el que eren problemes de liquiditat de les empreses, és a dir, problemes per acabar de passar l’any, s’han convertit en problemes de solvència que amenacen el tancament definitiu d’algunes empreses. “Hem de buscar solucions de solvència, ja que ja no és un problema de liquiditat”, ha afegit.

 

També hi ha participat Antonio Garamendi, president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarial (CEOE), qui ha volgut demostrar que el sector turístic no se centra només en hotels: “Hem d’entendre el sector turisme com un agent que engloba restauració, transport terrestre i aeronàutic i, fins i tot, bugaderies”. En aquest sentit, el president de la CEOE ha descrit que la recuperació del sector serà més complicada a causa de totes les petites peces que encaixen en el gran puzle.

Garamendi: “Hem d’entendre el sector turisme com un agent que engloba restauració, transport terrestre i aeronàutic i, inclòs, bugaderies”

Ambdós ponents han coincidit en remarcar que no hem de “menysprear la vacuna”, ja que el procés de vacunació i la seva rapidesa podrà dictaminar fins quan haurem d’utilitzar mètodes extraordinaris per mantenir aquestes empreses fora de perill. Seguint aquesta mateixa línia han explicat el benefici dels ERTO. “Són una solució que està funcionant prou bé”, ha explicat el governador del Banc d’Espanya. Tot i això, Antonio Garamendi ha recordat que “els ERTO no són una solució definitiva i no els hem de mantenir per sempre”.

Els ponents han descrit una situació bastant neutra, ni molt optimista ni molt pessimista: “De moment ens trobem en un escenari central on alguns paràmetres de la versió més pessimista s’aniran fent realitat durant aquest primer trimestre de l’any”, ha explicat Pablo Hernández de Cos. A més, Garamendi ha recordat que els fons europeus seran de molta ajuda per a reflotar aquestes empreses que ara estan a la corda fluixa: “Hem de pensar a donar ajudes a aquests empresaris perquè puguin sobreviure”.

Tres tipus d'empreses

Tant el governador del Banc d’Espanya com el president de CEOE han coincidit en descriure tres tipus d’empreses a les quals es podria ajudar dins del sector turístic, però aplicable a qualsevol sector. Per una banda, hi ha aquelles empreses que no hauran de fer cap reestructuració interna i es podran posar en marxa un cop s’acabin les restriccions. “Recordem que molts dels empresaris del sector turístic estan tancats per restriccions administratives, no per decisió pròpia”, ha explicat Garamendi. En aquesta mateixa línia, han corroborat que aquestes empreses tindran una recuperació ràpida un cop passi la crisi i necessiten tota l’ajuda possible per a superar-la.

D’altra banda, tenim les empreses que sí que hauran de fer una reestructuració interna de les maneres de treballar, però que seran solvents igualment un cop finalitzada la crisi: “Estem parlant d’empreses que hauran implementat innovacions com el teletreball, que ja ha vingut per quedar-se”, ha explicat el governador del Banc d’Espanya.

Per últim tenim les empreses que no sobreviuran. En aquest cas els ponents han remarcat que és una situació excepcional i que esperen que siguin poques, però que evidentment hi haurà empreses que per molta ajuda que se’ls doni no podran sobreviure a aquesta nova normalitat. “Hem de centrar-nos a ajudar aquelles empreses que sabem que sobreviuran i optimitzar els recursos”, ha explicat Pablo Hernández de Cos.

El paraigua d’Europa

Una opinió molt distesa és la que la Unió Europea ha aplacat el cop de la crisi de la pandèmia. Josep Piqué, exministre i moderador de la sessió ha mencionat el bon tractament que ha fet Europa del coronavirus i la crisi econòmica que ha provocat: “De vegades penso en què hauria passat si no haguéssim estat dins d’Europa durant aquesta crisi”, ha agregat. I és que sense anar més lluny de la realitat, els ponents coincideixen en dir que “el paraigua d’Europa” ha ajudat a dissipar el cop que ens estem enduent amb aquesta crisi.

Antonio Garamendi ha parlat dels fons europeus i ha demanat per part de l’Estat una “bona gestió d’aquests diners”, però sense oblidar-nos que “ens salvarem endeutant-nos”, segons ha explicat. D’aquesta manera, el president de la CEOE ha alertat que una part dels fons europeus s’haurà de retornar i, per tant, s’hauran d’invertir aquests diners en sectors que puguin reflotar-se. “Crec que el sector turístic a Espanya és un gran lloc on invertir els fons, ja que serà un dels sectors que necessitarà més ajuda, però es recuperarà més de pressa”.