• Empresa
  • La reestructuració més gran que es recorda a Deloitte: 4 divisions i un "curiós" plus

La reestructuració més gran que es recorda a Deloitte: 4 divisions i un "curiós" plus

La 'big four', que dona feina a 11.000 treballadors a Espanya i factura 1.000 milions d'euros, comença una nova etapa

Deloitte té més de 11.000 treballadors a Espanya | EP
Deloitte té més de 11.000 treballadors a Espanya | EP
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
11 de Juny de 2024
Act. 11 de Juny de 2024

Bufen temps de canvis a Deloitte, una de les big four més importants del món en el sector de la consultoria i de l'auditoria. Si durant el mes de març ja es van anunciar canvis dràstics d'àmbit mundial, des de principis de juny ja són plausibles a Catalunya i la resta d'Espanya. Encara més, es tracta de la reorganització més gran en una dècada i des d'Espanya segueixen les directrius establertes des de la seu de la multinacional, a Nova York i Londres. Mentre el Financial Times apunta que la "revolució" servirà per reduir costos, guanyar en eficiència i lluitar contra el previsible alentiment del mercat, des de la companyia "neguen taxativament" aquestes afirmacions i precisen que l'objectiu és "brindar un millor servei als clients". De moment s'evoluciona de cinc línies de negoci a quatre, canvis a la cúpula i una nova etapa pels més d'11.000 treballadors a Espanya. I atenció a la facturació: més de 1.000 milions d'euros en ingressos a l'Estat.

 

La nova etapa de Deloitte Espanya: de cinc línies de negoci a quatre, amb canvis a la cúpula

Joseph B. Ucuzoglu, conseller delegat mundial de Deloitte, està al comandament de la reorganització, que tardarà un any a aplicar-se en els més de 150 països que opera. De moment, a Catalunya i la resta d'Espanya s'ha iniciat aquest juny. Entre els objectius principals -que s'han encarregat de difondre des de la companyia per "evitar més filtracions"-, destaquen la "transformació", que consisteix a oferir millors solucions transfrontereres als clients, enfortir el model multidisciplinari i donar resposta als seus reptes de negoci crítics.

 

A diferència d'altres multinacionals i, pels que ho desconeguin, les big four es gestionen com a xarxa mundial de societats vinculades a través d'una entitat global que fixa l'estratègia. El negoci global es finança amb les quotes que paguen les firmes locals. Aquesta complexa estructura pot dificultar les reestructuracions, ja que els socis competeixen entre si per guanyar influència a la xarxa global.

Qui és qui en la nova etapa?

El president de Deloitte Espanya, Héctor Flórez | EP
El president de Deloitte Espanya, Héctor Flórez | EP

La reorganització suposa que en lloc de les cinc línies de negoci en què Deloitte ha dividit la seva activitat des del 2014, es passa a quatre divisions (Auditoria; Fiscal i Legal; Tecnologia i Transformació; Estratègia, Riscos i Transaccions). En particular, a Espanya, la firma ha aprovat l'absorció de PM&S Recursos per part de Deloitte Advisory; la segregació de dues branques d'activitat de Deloitte Advisory, transmetent-se'n una a favor de Deloitte Strategy, Risk & Transactions (abans Deloitte Financial Advisory), i una altra a favor de Deloitte Technology & Transformation (abans DTT Technology).

El grup també ha aprovat l'escissió parcial per part de Deloitte Consulting de tres filials, transmeses a Deloitte Engineering Center (abans DTT Engineering Center); a Deloitte Technology & Transformation; i a Deloitte Strategy, Risk & Transactions. Tal com han avançat les principals capçaleres econòmiques, la reestructuració deixa Héctor Flórez Crespo com a conseller delegat de Deloittte Advisory; a Juan Manuel Alonso Fernández i Senén Touza Touriño com a administradors de Deloitte Strategy, Risk & Transactions; i Juan Manuel Alonso Fernández i Carmen Sánchez Tenorio en qualitat d'administradors mancomunats de Deloitte Consulting, Deloitte Technology & Transformation, i Deloitte Engineering Center.

Deloitte, Pwc, EY i KPMG, aconsegueixen el creixement més gran en quinze anys

Maig rodó per les quatre big four. Cal destacar que big four és el terme anglès utilitzat per referir-se a les firmes més importants del món al sector de la consultoria i auditoria. Al principi van començar com a vuit organitzacions, però les fusions i adquisicions van reduir el llistat a quatre companyies. En aquests moments i, a escala espanyola, Deloitte, PwC, EY i KPMG han millorat els seus resultats en més de 3.200 milions d'euros de facturació conjunta, un 11,9% més respecte de l'exercici anterior i és el major creixement experimentat des del 2008. Si es compara amb les xifres precovid-19, les empreses facturen gairebé 800 milions més que el 2019.

Qui lidera la classificació és Deloitte, que per primera vegada ha superat la barrera dels mil milions de facturació. Gran part del seu èxit es deu a la part de negoci de la tecnologia i la transformació, un 12,4% més en termes comparables. Encara més, aquesta àrea representa el 45% del total. EY ocupa el segon lloc i completen el rànquing PwC i KPMG.

De fet, Deloitte Espanya, amb 354 socis, membre de Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Regne Unit), és la firma més gran al país de serveis professionals, ocupant prop d'11.000 persones. El 2023 Deloitte va superar els 1.000 milions d'euros en ingressos a Espanya, tal com s'ha esmentat anteriorment.

El TikTok de l'explotació: la romantització de treballar de 8 h a 20 h

A les consultories es fan moltes hores extres | iStock
A les consultories es fan moltes hores extres | iStock

"Entrar a treballar a les 8 h del matí i sortir a les 20 h del vespre. Algú em pot explicar com es pot ser feliç així? Ni per tots els diners del món". Aquesta és la publicació d'un vídeo a X -antic Twitter- que es va fer viral amb més de 6,4 milions de visualitzacions i nombroses rèpliques durant el febrer de 2024, tal com vam recollir a VIA Empresa. La peça recull el cas de la Míriam -una empleada jove d'EY- que relata la seva jornada laboral al seu compte personal de TikTok des de bon matí a l'oficina amb el primer cafè del dia fins a ser de les últimes a finalitzar. Ho plasma en un vídeo de 40 segons i reflecteix els inicis d’una júnior a una big four (PwC, KPMG, EY i Deloitte). Com a resposta, nombroses crítiques dels usuaris a un entorn laboral allunyat de la lluita per la jornada de quatre dies i a una projecció difícil de combinar amb la vida personal. I una premissa que no és cap novetat: l'excessiu horari laboral esclata a les consultores des de fa temps.

L’antiguitat de la majoria d’empleats de les consultores no supera els dos anys de mitjana, mentre a altres multinacionals poden superar els cinc anys

Entre els principals comentaris que ha rebut el vídeo a X i TikTok hi ha disparitat d'opinions: "molt bé, acabes de descobrir el món de l'autònom", "no havíem lluitat per una jornada laboral de vuit hores? Doncs adéu" o "això és la vida real, bonica, i més si comences amb 20 anys". De fet, la vigilància de la Inspecció de Treball posa en dubte el sistema de treball de les big four, mentre els sindicats parlen de pràctiques il·legals. Molts acabats de graduar en Administració i Direcció d’Empreses (ADE), Dret o Economia comencen amb jornades laborals de 50 hores setmanals i pics de 80 amb moments puntuals. Si es mira el conveni del sector de la consultoria, marca un màxim de 1.800 hores anuals i setmanes de 40 hores. A més, l’antiguitat de la majoria d’empleats de les consultores no supera els dos anys de mitjana, mentre a altres multinacionals poden superar els cinc anys. Pel que fa a la retribució salarial, ronden els 17.000 euros anuals per les categories més baixes i 25.000 euros els que han tingut millors condicions d’entrada.

Un sector “força desconegut” amb impacte al PIB

A les consultories es fan moltes hores extres | iStock
28.000 treballadors es dediquen a la consultoria a Catalunya, amb una facturació que supera els 4.360 milions d'euros | iStock

És la consultoria una de les professions més desconegudes a Catalunya? Possiblement, alguns opinaran que sí atès que engloba moltes temàtiques diferents, però per d'altres no, ja que ocupa més de 28.000 treballadors al nostre país, segons l'informe L’impacte de la consultoria a Catalunya, presentat per l’ACEC-Patronal de les Consultores de Catalunya i la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM). Un sector que representa gairebé el 2% del PIB català, una facturació anual acumulada superior als 4.360 milions d'euros i amb un gruix de professionals majoritàriament joves i força paritaris. Pel que fa a la mida de les empreses, el 98% de les companyies de consultoria són micro o petites empreses. És a dir, d’1 a 9 treballadors. 67 d’elles són mitjanes empreses i 24, grans.

La consultoria és un sector que representa gairebé el 2% del PIB català, amb una facturació anual acumulada superior als 4.360 milions d'euros

Per entendre-ho bé, un consultor és un professional que domina un tema específic -com és el cas de la Míriam- i que utilitza el seu coneixement per ajudar a altres persones que no disposen de suficient temps o bagatge per afrontar-ho. Hi ha diferents perfils, com ara un consultor de vendes, de màrqueting, financer, de gestió empresarial, de recursos humans o jurídic, entre d'altres. A la resta del món les dues consultories més conegudes són McKinsey & Company i The Boston Consulting Group. Respecte a Catalunya, de les empreses més grans en l’àmbit de facturació destaca Deloitte, KPMG, Accenture, Indra, T-Systems o Cagemini, entre d’altres.

Un 'plus' de 700 euros per treballador

Un any després que el Ministeri de Treball espanyol comencés a investigar les pràctiques i condicions laborals a les anomenades big four, l'organisme públic ha decidit imposar una multa per un import total d'almenys 1,4 milions d'euros a les quatre. Les autoritats investigaven si els empleats treballaven realment més hores de les que figuraven als seus registres. En alguns casos, els empleats de les big four s'han queixat de jornades laborals de fins a 16 hores diàries. Des de les big four, defensen que en els darrers anys han implantat cada cop més mesures de conciliació, flexibilitat d'horaris, teletreball i benestar dels seus empleats. A més, afirmen que cada any donen feina a uns 10.000 acabats de llicenciar, als quals formen i permeten fer carrera a les seves firmes o a les plantilles dels seus clients. 

Finalment, davant d'aquests canvis duts a terme durant els últims mesos i després d'uns "mesos convulsos", Deloitte ha volgut "premiar" els treballadors catalans i espanyols dividits arreu de les 22 seus que tenen al país. Durant aquest juny els ha entregat un plus extraordinari de 700 euros bruts per cada un dels seus 11.000 treballadors que conformen la companyia i el motiu al·legat és el d'haver "superat tots els objectius". Aquest desemborsament supera els 8,4 milions d'euros.